Snalažljiva MAMA iz Deliblata: Perlice mi pune KUĆNI BUDŽET

Megine sarene perlice 17_576x768Jednog kišnog oktobarskog dana, dok je bila na godišnjem odmoru, Margareta Ambruš Živković (31) iz Deliblata, popravljala je svoje minđuše i napravila par novih. Tako je otkrila svoj talenat, pa su nastale i prve rukotvorine koje je, seća se, po dolasku na posao pokazala koleginicama i sve ih prodala.

Motivaciju da se ohrabri i počne da pravi nakit i van kruga svojih prijateljica dala joj je sestra, pa danas svoje kreacije prodaje i van Srbije, putem međunarodne prodavnice unikata Etsy. U znak zahvalnosti, jednu specijalnu kolekciju Elizabeta nazvala je po svojoj sestri, a drugu po ćerkici Ivi.
Na početku Priče sa dušom ova umetnica otkrila mi je da ne može da živi od prodaje nakita, ali dodala da je to dobar dodatni prihod za kućni budžet, pogotovo pred Osmi mart, tokom leta ili u vreme praznika.

– Sigurna sam da će mi prihod jednog dana biti veliki. Da biste uspeli, morate da verujete u sebe i da pratite svoje snove. Znate li koliko sam do sada čula priča o ljudima koji su napustili posao da bi počeli da rade ono što vole? Kada radite s ljubavlju, već ste deo svog sna ostvarili – priča mi.

Megine sarene perlice 1m
Najkreativniji su joj trenuci kad u glavi stvori sliku određenog komada i dok je prožima neverovatna energija, a prsti klize po perlama

Budući da je mama jedne devojčice koja samo što nije prohodala, veliki deo vremena posvećuje ćerki, a kada završi kućne obaveze, prepušta se izradi nakita.

– Trudim se da repromaterijal bude kvalitetan, tako da ćete kod mene retko kad videti plastiku. Poludrago kamenje, češke perle i biseri su mi omiljeni, a u poslednje vreme volim da radim sa tkaninom. Moje tehnike su mešovite i volela bih da uskoro počnem sa izradom nakita od bakra. Ko zna, vremenom ću možda preći i na zlato. Nebo je granica za sve, pa i za Megine šarene perlice. Pod tim imenom možete naći moju stranicu na fejsbuku – samouverena je Margareta, koja je, vodeći se poslovicom „da bez odgovarajućeg alata nema ni zanata”, svoj mali atelje opremila pljosnatim, okruglim i kleštima za sečenje žice, i tankom, debelom, tvrdom i mekom žicom.
Megine sarene perlice 13_576x768– Dok radim, muzika je neizostavna, jer ne mogu u tišini da stvaram. U zavisnosti od raspoloženja, biram muziku za meditaciju ili hard rok. Šolja kafe je tu da probudi energiju i pokrene motoriku – objašnjava mi.
Megine sarene perlice 12_461x768Megine sarene perlice 1nKako je za svakog umetnika prostor u kojem stvara izuzetno važan, njen suprug je napravio kutak samo za Margaretu i njenu kreativnost. A pošto je ona veliki knjigoljubac, odmah do radnog stola je polica prepuna knjiga.
– Dame kupuju moje radove, a dešava se da i poneki gospodin iznenadi svoju lepšu polovinu niskom bisera ili neobičnom ogrlicom. Sve minđuše su izrađene od poludragog kamenja, a u ponudi su i narukvice, ogrlice i prstenje. U poslednje vreme najpopularnije su minđuše sa drvenim perlicama za svakodnevnu, opuštenu varijantu i ogrlice sa satenskim trakama, koje lepo idu uz poslovnu garderobu za dame koje rade, na primer, u opštini, pošti i drugim javnim ustanovama. Planiram da ubacim i broševe, a sve češće dobijam predloge da počnem da pravim i nakit za nogu – otkriva Margareta.
Moja sagovornica je po obrazovanju biotehnolog i trenutno je nezaposlena, iako je, dok nije ostala u drugom stanju, radila u velikoj farmaceutskoj firmi. Sada je na birou i traga za novim poslom. A dok ga ne bude našla, uživaće u Meginim šarenim perlicama, pod čijim imenom je do sada napravila više od 400 unikatnih komada nakita.
Megine sarene perlice 10Megine sarene perlice 1Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Megine šarene perlice

2 komentara

Ostavite odgovor