Vratila je veru ZANATLIJAMA i otvorila neobičnu prodavnicu: Kod Milene je sve MADE IN SERBIA

Svaki predmet u prodavnici Milene Radenković (30) ima svoju priču i napravljen je rukom. Iza svakog komada garderobe, svakog sapuna, boce vina, drvenih naočara za sunce, jastuka od ćilima, torbice, vezene bluze, šešira, knjige stoji jedan ili više umetnika koji predstavljaju tradiciju, običaje i umetnost iz Srbije.

Tu su čuveni Sirogojno džemperi, najbolji primer kako jedno udruženje može da funkcioniše decenijama, mladi dizajneri koji su se okupili oko brenda Folkk i delovi narodne nošnje poput zubuna i stare predivne haljine sa Kosova i Metohije

Na jednom mestu okupila ih je ova mlada diplomirana ekonomistkinja, ohrabrila ih, dala im vetar u leđa i smestila ih u svoj ušuškani kutak.

I sam Kosančićev venac, boemsko-umetnički sokak, u kojem se u Mileninoj porodičnoj kući nalazi Makadam predstavlja kolevku umetnosti u Srba. U komšiluku su Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, a preko puta prva prodajna galerija u Beogradu u kojoj je u 19. veku bila prva škola slikanja.

Naziv Makadam izabrala je jer se jednostavno izgovara, na svim jezicima prijatno zvuči, a simbol je kaldrme, s jedne strane, i puta koji vodi napred i na kojem srećete mnogo zanimljivih ljudi, s druge

Milena ceni umetnike, narodne zanate, ručni rad i njihovu originalnost. O Srbiji sa ponosom priča strancima dok im predstavlja tradiciju stvorenu u selima i gradovima od Pirota do Subotice, od Negotina do Priboja.

Na rafovima su i prirodna kozmetika, ratluk, domaće karamele, ručno pravljene cipelice, grnčarija, džemovi Jovane Lee Simić o kojoj sam pisao, kao i nakit Terzić i torbice od rogoza iz Zrenjanina koji su takođe bili u Pričama sa dušom.

Trudnički dani brže joj prilaze uz njenu ljubimicu Kloe

– Jedno putovanje po jugu Francuske promenilo mi je poglede jer sam tamo videla kako Francuzi umeju lepo da predstave svoje rukotvorine i kako cene zanatstvo. Proputovala sam Srbijom u potrazi za zanimljivim predmetima. Moja porodica me je učila da cenim i da volim ručni rad, prirodne materijale, narodne rukotvorine, a pre svega da volim svoju zemlju – priča mi svoju Priču sa dušom.

Milena je od svoje četvrte godine živela u Švajcarskoj, a kasnije je i studirala u inostranstvu. Kaže da je život u takvoj multietničkoj sredini, u kojoj se dosta polagalo na to odakle je ko, pogotovo tokom devedesetih godina, za nju bio izazov i da je tamo dosta toga naučila.

– Bila sam ponosna jer dolazim iz Srbije i borila sam se protiv loše slike o našoj zemlji koju sam osetila još kao dete. Tokom studija shvatila sam da je mnogo važno da znaš odakle si i da ćeš samo tako imati svoj pečat, umesto da pokušaš da se asimiluješ u masu. Tome me je, između ostalog, naučio moj životni put.

Milena je slikala kao mala, zatim je studirala i magistrirala na ekonomiji na tatin nagovor, da bi sada ponovo bila student na Fakultetu likovnih umetnosti

I porodica joj je umetnička. Majka je završila likovnu akademiju i od malena učila svoju decu da vole umetnost i ručni rad. Milena se seća da su u njihovoj kući uvek bili okruženi neobičnim predmetima.

Baka-tetka je kao arhitekta radila u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a deka-teča je bio konzervator u Narodnom muzeju. Tatina porodica je generacijama proizvodila vino u Župi i ta tradicija se prenosila sa generacije na generaciju. Danas u Makadamu imam i ugostiteljski deo, gde se mogu popiti i vina i rakije iz Srbije –  kaže Milena i otkriva da svoje slike za sada nije izložila u Makadamu, jer još uvek nije zadovoljila svoje stroge kriterijume.

– Kada biram nove proizvode važno mi je da svi imaju upotrebnu vrednost i ličnu priču, da su rađeni ručno i u malim serijama i pretežno od prirodnih materijala. Imamo proizvode koji koštaju 300 dinara, ali i one za koje treba izdvojiti i 1.000 evra.

Kada je počinjala, nije slušala ljude oko sebe. Da je to uradila, priča mi, verovatno sada ne bi ni imala Makadam.

– Bilo je mnogo skeptičnih s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji. Svi su smatrali da se ovde samo jeftina roba prodaje, ali se pokazalo da stranci, ali i naši ljudi i te kako cene kvalitet. Verovala sam u svoje ideje i nisam slušala druge. Ovde se nalaze autentični predmeti iz Srbije na jednom mestu, lepo upakovani i predstavljeni publici. Mnogi su stigli i do Azije, Amerike i Australije, a stranci mi često kažu da ih iznenadi odnos kvaliteta i cene, jer se kod njih takav izuzetan rad finansijski više vrednuje.

Milena smatra da se u Srbiji budi svest o vrednosti umetnosti i ručnog rada. Dodaje da u svetu vlada trend vraćanja malim proizvodnjama i zanatskim radnjama, umesto kupovine velikih serija iz Kine.

– To je način života „biram da platim malo više i da imam nešto posebno, umesto da kupim fabrički proizvod“. Kada sam ulazila u sve ovo vodila me je intuicija, odnosno unutarnji osećaj. Bilo je potrebno i hrabrosti i mnogo strpljenja. Prolazila sam kroz uspone i padove kao svaki mladi preduzetnik. Pre dva meseca sam razmišljala da zatvorim Makadam jer su se radovi u ulici Kosančićev venac odužili i ne zna se kada će biti završeni, a moj posao je vezan za lokaciju i za turiste koji se ovde rado šetaju. Ono što je mi je delovalo kao poraz pretvorilo se u izazov. Zato uskoro krećem sa online prodajom mojih proizvoda – sigurna je Milena.

Ukoliko želite da pogledate priču o meni u emisiji Originali koja je snimljena u Makadamu, kliknite OVDE (snimak počinje na 3.45)

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja i uz prenošenje linka ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Nenad Blagojević, Makadam

7 komentara

Ma, fantasticno ! Iskrene cestitke ovoj divnoj mladoj zeni. Na nesrecu, samo se u Srbiji slabo ceni rucni rad. U nadi i sa zeljom da ova divna ideja opstane, srdacan pozdrav.iskoristi u prvu priliku da Vas posetim. Svako dobro u svu srecu na svim poljima Vam zelim.

Pročitali smo ovaj divan tekst, svaka čast mladoj vrlo samopouzdanoj devojci. Mi smo mala zanatska Radionica koja se bavi izradom proizvoda od vune. U ponudi imamo jastuke, jorgane, pravimo naddušeke… Sve je ručni rad i isključivo od čistih prirodnih materijala. Budite slobodni da pogledate neke naše radove… http://www.vunenijorgani.webs.com

Svaka čast za prilog i za ovu hrabru i poslovnu ženu sa dušom kreativaca i starih zanata . Nek je sreća prati, zaslužuje ….

Predivno šta reći… inače radimo ručnu izradu suvenira u Subotici i sada smo upravo uradili ovu našu Sinagogu u formaru slike. pa bih Vas zamolio da mi dostavite Vaš e-mail i broj telefona
Srdačan pozdrav
Retro Suveniri
Subotica
Saša Laušev

Predivno je sve. Da li ste za saradnju sa ge ama iz Niša? Ja sam iz Niša i bavim se rucnim pletenjem i heklanjem odevnih predmeta za decu i odrasle.

Ostavite odgovor