Vredno radi i mušterije kolačićima sladi: Inđija miriše na njene medenjake

Tek kad sam probao medenjake o kojima su mi mnogi pričali, a onda i video kako nastaju, shvatio sam zbog čega Tamara Prodanović (32) iz Inđije prima porudžbine mesec i po dana unapred. Već šest godina ova grafičarka po profesiji u kuhinji stvara kolačiće na kojima jestivim bojama oslikava sve što mušterije požele, a na prvom mestu, kako mi je rekla, brine o kvalitetu jer želi da medenjake koje jedu njeni blizanci, zavole i drugi mališani. Zato joj je, osim savršeno oslikanih detalja, izuzetno bitno da mušterije kad zagrizu njen medenjak uživaju u ukusu i požele da ga kupe ponovo.

Nakon što me je sačekala na autobuskoj stanici u Inđiji i dovezla u radionicu, skuvala nam je kafu i prionula na posao. Uzela je oklagiju i počela je sa, kako kaže, rasklagijavanjem već pripremljenog testa, a nakon toga modlama pravila oblike i stavila ih u pleh da se peku pet minuta na oko 200 stepeni.

Tamarini medenjaci 6– Testo mora da odstoji dva-tri dana i da se rastanji do određene debljine. Sastojci su: brašno, margarin, jaja, med, šećer u prahu i začini koje sama meljem na mašinici (anis, cimet i karanfilić) – priča mi Tamara i pojašnjava sledeći, kreativniji, ali mnogo teži deo posla.

Tamara Medenjaci 029_576x768
Redovno posećuje sajmove, a ima i položen ispit HACCP za higijenu

– Svaki medenjak ukrašavam ručno, a ako na njega idu dve glazure, za jedan kolač potrebno mi je i do dva sata. Mušterije biraju oblik i boju, pa ih recimo za svadbe, usklađuju sa dekoracijom sale i to najčešće srca sa inicijalima mladenaca, a što se dečjih rođendana tiče, najtraženiji su Diznijevi junaci.

Tamarini medenjaci 4Kraljevska glazura od belanaca i šećera u prahu suši se i do 7 sati. Tamara koristi jestive boje, a krajnji proizvod dobija divan izgled zahvaljujući njenom talentu za slikanje na kolačima.

– Šest godina radim i sladim mušterije. Tamarini medenjaci su nastali na Božić, kada sam poželela da napravim svoju verziju džindžerbred (gingerbread) kolačića. Nisam želela da budu toliko začinjeni kao u inostranstvu, već sam vremenom dodavala i oduzimala sastojke, kako bih došla do sadašnje verzije – objašnjava za Priče sa dušom.

U toku jednog meseca Tamara napravi oko 600 medenjaka i do sada je, osim u Srbiji i regionu, imala narudžbine i iz Rusije i Brisela. Priseća se najizazovnijeg zahteva, odnosno želje klijenta da napravi medenjak u obliku ruske babuške, a da njemu iscrta Crnogorca i Crnogorku u narodnim nošnjama.

– Svakog dana ustajem u pola sedam, odvedem Petra i Filipa u vrtić, suprug ode na posao i ja prianjam na svoj hobi. Ležem oko 2 noću, jer kad uspavam sinove treba da pripremim modle i testo za sledeći dan. Često i po ceo dan posvetim šaranju kolača – kaže Tamara.

Tamarini medenjaci 2
Za svadbe od 300 gostiju i isto toliko medenjaka, treba joj nedelju i po dana

Ova žena je izuzetno vredna i puna energije, ali priznaje da se dešava da ljudi ne prepoznaju njen trud, pa traže da spusti cenu, jer im se medenjaci čine skupim. Ipak, kaže da je više kreativaca koji umeju da cene ručni rad i njenu ljubav utkanu u proizvode.

Tamara Medenjaci 019_576x768
Medenjaci su pečeni kad dobiju zlatno-žutu boju

– U Srbiji je definitivno finansijska kriza i ja razumem da je ljudima sve skupo, ali kad pogledam koliko vremena utrošim u svaki kolač i koliko sebe dajem, i dalje smatram da medenjaci vrede i više – kaže Tamara.

– Svaka žena treba da pronađe svoj hobi i, ako ima slobodnog vremena, da mu se posveti. Nije važno šta će stvarati, već da je to ispunjava, a uz kvalitet doći će do zadovoljnih kupaca. Ako nemate novca za kurs, sve možete pronaći na internetu. Ako volite ono što radite, uspeh je neizostavan – poručuje moja vredna sagovornica iz Inđije.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: Nenad Blagojević, privatni album

1 komentar

Ostavite odgovor