Heklanje je u modi: Japanske lutkice teraju stres i donose džeparac

Sve o amigurumi tehnici naučila je preko interneta, a u osnovi koristi se osnovno znanje za heklanje. Iako je odrasla uz baku koja je uvek nešto plela, heklala ili vezla, tek uz ovu japansku tehniku i sama je naučila da plete i hekla, pošto joj se to uvek činilo komplikovanim.

Marija Sekulic Maki made it_510x768
Akrilnu vunicu koristi jer je izdržljivija i može lako da se opere, a za punjenje igračkica – vatelin

Apsolventkinju italijanskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu Mariju Sekulić (27) oduvek su zanimale druge kulture i društva drugačija od našeg. Slušajući dedine priče o njegovim putovanjima, maštala je da proputuje svetom, pa je tako stigla do učenja više jezika, ali i fascinacije japanskom kulturom. Kada je otkrila amigurumi tehniku oduševila se koliko se od kulture do kulture može razlikovati ta tradicionalna veština, i rešila da se i sama u njoj oproba.

– Obično ne mogu ljudima da dočaram to zadovoljstvo i ispunjenost koju osetim kad završim lutkicu. Za sada sam i više nego zadovoljna i svojim napretkom, a i zaradom od prodatih igračkica. Ostalo mi je još nekoliko ispita do kraja fakulteta, pa uspevam da se aktivno bavim svojim hobijem – priča mi.

Ovcica Sone_512x768
Ovčica Šone je veoma tražena

Dok jednog dana ne bude otvorila pravu radionicu, za sada stvara japanske rukotvorine u svojoj sobi. Ponekad joj više prija rad noću, u tišini, a najčešće radi danju, u zavisnosti od porudžbina. Iako je mnogi pitaju kako ima živaca za pravljenje igračkica, heklanje za nju predstavlja odmor. Koliko god da je nervozna, uz heklicu, makaze, iglu i akrilnu vunicu u raznim bojama zaboravi na sve ostalo i koncentriše se samo na ono što radi.

Marija Sekulic_1024x680
Naziv ovih lutaka u prevodu znači punjena lutka, a one nastaju heklanjem, a zatim se pune

Vreme koje joj je potrebno da izradi igračkicu zavisi od njene veličine, ali i od detalja. Za neke je dovoljno dva-tri sata, a za neke i po nekoliko dana. Njene figurice veličine su od 10 do 30 centimetara i namenjene su i deci i odraslima.

Marija lutkice_510x768– Za decu su praktičnije veće, kako bi mogla svuda da ih nose sa sobom, dok su manje – savršene da stoje na radnom stolu. Najtraženiji su superheroji, pre svega Betmen, koji je neverovatno popularan među muškarcima – kaže Marija i dodaje da je izuzetno važno da svako od nas ima svoj hobi i da se na taj način oslobodi stresa, i barem na neko vreme distancira se od svakodnevnice, opusti i uživa radeći ono što voli. Posetite i stranicu Maki made it i pogledajte šta Marija ima novo u ponudi.

Amirugumi_1024x680
Naziv ovih lutaka u prevodu znači punjena punjena lutka, a one nastaju heklanjem, a onda se pune

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen samo uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Fotografije: privatni album

1 komentar

Ostavite odgovor