Za matematičare nema raspusta: Prvi dan u školi sa medaljama

Leto za nama donelo je mladim matematičarima brojna takmičenja i medalje. Iz više timova naših talenata koji su krstarili svetom, pozvao sam zlatnog Aleksu Konstantinova iz Kikinde (18) i Beograđane Ognjena Tošića (17) i Vuka Radovića (17), nosioce bronzanih medalja. Zajedničko ovim momcima je da su vredni, da su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, da žele da se usavršavaju i da su sva trojica skromno obeležili svoje velike uspehe.

Aleksa Konstantinov_1024x574
Aleksa u Beogradu živi u Domu učenika Jelica Milovanović, voli da izlazi, da igra košarku i da vozi bicikl

Vuk je do sada učestvovao na dva međunarodna takmičenja, osvojivši dve bronze, a Aleksa na pet, i sa svakog je doneo priznanja. Ognjen iza sebe ima osam takmičenja i više nagrada.
– Ova medalja mi je najdraža i na nju gledam kao na krunu svog dosadašnjeg rada. Divan je osećaj kada znate da ste u vrhu u bilo kojoj oblasti koju volite. Na Tajlandu smo proveli nešto manje od dve nedelje i imali smo vremena da obiđemo Bangkok, koji je na mene ostavio jak utisak kao ogroman prelep grad koji nikad ne spava – prepričava mi Aleksa doživljaje sa Tajlanda, koji je posetila šestočlana ekipa iz Srbije, što je i norma Međunarodne matematičke olimpijade.

Tamo su, nastavlja Ognjen, naši matematičari osvojili ukupno četiri medalje, od toga Anđela Šarković iz Niša srebrnu, a Ivan Damnjanović iz istog grada, bronzanu.
– Do sada sam bio i u Indiji, Turskoj, Rumuniji, Grčkoj, ali olimpijada na Tajlandu mi je najznačajnija. Odmorio sam se na raspustu, išao sam u Grčku na more, kao i na matematički kamp u Šabac. Početku školske godine najviše se radujem zbog druženja – iskren je Ognjen, dok Vuk dodaje da mu je raspust proleteo u pripremama.

Olimpijada na Tajlandu
Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu

– Spremali smo se u Beogradu i na Avali, a nakon toga bio sam i u Petnici. Od deset dana u Indoneziji, svega četiri je bilo za takmičenje, tako da smo dosta toga obišli kao turisti, između ostalog, i najveći budistički hram na svetu. Bilo nas je petorica iz Srbije – priseća se Vuk Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike, na kojoj su srpski matematičari osvojili dve medalje.
– Pošto nastavu iz tih predmeta imamo svega jednom nedeljno i to u četvrtoj godini, tokom cele godine vikendom su nas na kursu astronomije, pripremali bivši učenici Matematičke gimnazije – ponosan je Vuk.

Matematiku su sva trojica zavoleli u osnovnoj školi, kada su i napravili prve uspehe i počeli da nižu medalje na juniorskim balkanijadama. Sada su usmereni ka početku nove školske godine, ali već razmišljaju o olimpijadama 2016. godine, obaranju sopstvenih rekorda i novim, još boljim rezultatima.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album, Anđela Šarković

Ostavite odgovor