Albinova radionica: Glumac iz NOVOG PAZARA pravi lekovite SAPUNE SA KRISTALIMA

Reiki, kristaloterapija, aromaterapija i sapuni sa poludragim kamenjem, melemi i ulja. Tim redosledom je diplomirani glumac iz Novog Pazara Albin Salihović (34) koji trenutno živi u Beogradu, istraživao sebe i svoje talente ne bi li se pre tri godine opredelio za proizvodnju sve popularnije kozmetike među žiteljima prestonice, njegovog rodnog Pazara, a i cele Srbije. Dok mi na Festivalu prirodne kozmetike, nege i holizma Dani darivanja priča o sebi, prvo ističe svoju prababu Umku, isceliteljku čiji je stari recept umnogome doprineo njegovom razvoju.

Albin Salihovic Hvala 19_576x768
Sa Albinom na festivalu u Čumićevom sokačetu u Beogradu

– Kada me pitaju kako sam pored glume počeo ovim da se bavim, ja kažem da je to bilo onda kada sam se upoznao sa energijom, sa onim od čega smo satkani i kada sam počeo da radim na sebi. Osmislio sam sapune sa poludragim kamenjem koji nose energiju kristala. Ja sam naslednik u trećoj generaciji posle prababe, koji se bavi ovim hobijem. Danas je njen čudotvorni Umkin melem veoma tražen, a priznajem da sam dugo razmišljao da li treba da se bavim ovim. Zanimljivo je da je Umka živela 110 godina – priča mi Albin.

Albin Salihovic Hvala 16_1024x768

Svojim proizvodima je dao simboličan naziv Hvala, a to ime nastalo je mnogo pre nego što je ušao u taj mirisni svet.

– Autor sam istoimene emisije koja se emitovala na Regionalnoj televiziji Novi Pazar, dok sada tih dvadesetak izdanja možete gledati na jutjubu. Ime Hvala nastalo je iznenada, dok sam putujući autobusom od Beograda do Novog Pazara pravio koncept, zapisujući ideje u sveščicu. To je ujedno i podsećanje da treba da budemo zahvalni prirodi, Bogu, i svemu što imamo na ovom putovanju koje se zove život. Moj moto je: „što se više zahvaljujemo, imaćemo više toga na čemu smo zahvalni“ – iskren je Albin.

Albin Salihovic Hvala 15_576x768Većina njegovih ručno pravljenih proizvoda sadrži po nekoliko kapi eliksira gorskog kristala, koji ih na taj način energizuju. Od lekovitih, ističe najtraženiji sapun protiv psorijaze i ekcema, sa katranom borove luči, za koji kaže da je dobar i za uklanjanje peruti i druge kožne probleme.

– Kastiljanski sapun ima u sebi više od 70 odsto maslinovog ulja i njega preporučujem ljudima čija je koža sklona alergijama. Koristim i čajno drvo koje leči gljivice na koži tela, stopalima, glavi i licu. Tu su i kreme, ulje za telo i masažu, hidrolati i tonici za hidrataciju lica. Zanimljivo je da se moje ulje za lice koristi u kombinaciji sa hidrolatima ili čak sa običnom vodom. Dovoljne su dve tri kapi i odlična su zamena za kremu, iako se mnogi plaše da ih zbog toga što deluju masno, koža neće upiti. Naprotiv, sve se apsolutno brzo apsorbuje – stručno mi objašnjava Albin i dodaje da njegovi sapuni nemaju ništa veštačko, i da se on čak sa svojim kolegama sa sajma bori protiv dodavanja parafina i vazelina u kozmetičke preparate.

– Koristim kokosovo, maslinovo, bademovo i ricinusovo ulje. Tu je i ši puter, odnosno karite puter kao i kakao puter. Od ulja, izdvojio bih ulja od koštica kajsije i grožđa i arganovo ulje.

Albin Salihovic Hvala 18_576x768
Iz kutije sa životnim porukama izvukao sam ovu
Albin ima i Udruženje građana Hvala koje se bavi očuvanjem tradicionalne recepture, izradom prirodne kozmetike i očuvanjem prirodne sredine
Albin ima i Udruženje građana Hvala koje se bavi očuvanjem tradicionalne recepture, izradom prirodne kozmetike i očuvanjem prirodne sredine

Njegova radionica je putujuća, a svoje rukotvorine pravi ručno kako u Pazaru, tako i u Beogradu. U rodni grad odlazi najčešće kad ima predstave u Regionalnom pozorištu čiji je član, a publika ga gleda na sceni u izvođenjima Hasanaginice, Šekspirove Bure i dečje predstave Čarobnjak iz Oza.

– Glume se nikad ne bih odrekao, jer volim scenu, reflektore i tu razmenu energije sa publikom. Moja druga ljubav je holistički pristup životu. Ako me pitate šta me pokreće, to su, osim profesionalnog poziva, klijenti koji mi se jave i kažu da su im moji melemi i sapuni pomogli da reše zdravstvene probleme. Jedan otac iz Novog Pazara rekao mi je da je posle moje emisije u kojoj je slušao o čajevima i korigovanju ishrane, izlečio svog malog sina od dijabetesa. Pošto deca primaju vibracije od roditelja, verujem da ako oni rade na sebi, odnosno ako prvo izlečimo majku i oca, izlečićemo i dete – rekao mi je Albin i pozvao čitaoce Priča sa dušom.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Ostavite odgovor