Beograd kojeg više nema: Od Slavije do Terazija sve je bilo po pariskoj modi, a evo gde su se doterivale beogradske dame

Čitajući program Narodnog pozorišta iz 1929. godine, do kojeg sam došao zahvaljujući prijatelju koji je nasledio predratnu vilu u centru Beograda i u starom kredencu pronašao vredne štampane materijale, rešio sam da nas sve zajedno kroz ovu Priču sa dušom vratim 90 godina unazad.

To su bila neka lepa vremena, u kojima je sve bilo jednostavno, kada su se ljudi jasno izražavali, kada su se brojevi telefona lako pamtili jer su imali tri ili četiri cifre i kada su prodavci bili iskreni garantujući da su im proizvodi i usluge bez konkurencije.

Moda je dolazila najčešće iz Pariza, a svako ko je želeo da u tadašnjoj kraljevini bude šik, znao je da treba da prati trendove iz Grada svetlosti.  

Na potezu od Slavije do Terazija i Knez Mihailove ulice, nalazili su se brojni lokali: od parfimerija u kojima su se parfemi prodavali na gram, preko salona mode, popularnih modiskinja, šeširdžija, frizerskih salona za dame i gospodu, dentista (zubara), poslastičara…

Od toaleta za balove do čokolade, rakije i pudera iz Francuske, ponuda je bila izuzetna, a Beograđanke su mogle da „bojadišu kosu“, da „urade električnu ondulaciju“ i sve vrste frizerskih radova, da „neguju lepotu po pariskom i berlinskom sistemu“, da sašiju večernje toalete i kupe „pelcane mantlove“ – sve to „po solidnim cenama i prvoklasnoj usluzi“.

Uživajte u ovim neobičnim oglasima i saznajte kako se u srpskoj prestonici živelo pre 90 godina.  

Novi bife u Narodnom pozorištu posebno je najavljen, a publika zamoljena da dođe
Parfemi na gram
Modiskinja Kosara Radosavljević bila je jedna od najpoznatijih u to vreme
Francuska rakija protiv reume
Dame koje su putovale kroz Beograd dobijale su midere ekspresno – za tri sata
Balkanska ulica i danas čuva neke od starih zanata
Pravila su bila jasna: „Elegantna dama kupuje šešir isključivo u pariskoj filijali“
Najmoderniji šeširi su se kupovali kod Dragice
Poslastičarnica na Terazijama se otvarala posle pozorišne i bioskopske predstave, i radila je do 1 sat posle ponoći
Depilacija se nekad zvala drugačije: uništavanje dlaka elektrolizom za svagda
Cipele po meri: lake, elegantne i udobne!
Znate li kojim se poslom bavi ćurčija? Odgovor je u ovom oglasu.
Jelena Ostojić je bila majstor za električnu ondulaciju

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Priče sa dušom; Napomena: Tekst i fotografije su u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ih je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

1 komentar

Ostavite odgovor