Dame koje prave Bolju Vojvodinu

Mirjana Damjanović Vučković dugo je bila voditeljka u studiju Radija Novi Sad, a Nevena Vrtulek bavila se socijalnim temama, ne tako lepim kao u sadašnjoj emisiji koju zajedno uređuju i vode. A onda je glavna i odgovorna urednica Klara Kranjc rešila da ih spoji u novoj misiji pod imenom Bolja Vojvodina koja im je, kako kažu, otvorila put ka paleti ljudi, događaja i graditelja budućnosti naše države.
– Odjednom smo ušle u novi svet, počele da putujemo po Vojvodini i saznajemo za lepe ljudske, porodične priče. Upoznavale smo uspešne mlade ljude koje podržavaju roditelji, pa i one kod kojih je njihova podrška izostala, ali kojima je zajednica pomogla, kao i velike talente, kreativce. Svima je zajedničko to što su jedinstveni i što predstavljaju neku drugu, bolju Vojvodinu – priča mi Nevena.

bolja vojvodina_1008x768
Mirjana i Nevena sa kolegama sa radija (Foto Dragutin Savić)

Ove kreativne dame često su terenu i uzduž i popreko putuju vojvođanskim gradovima i selima. U svakom izdanju emisije imaju i po deset sagovornika čije izjave, sa muzičkim podlogama i efektima vešto „pakuju“ u desetak minuta.
– Mira je dobila nagradu za režiju emisije. I upravo to znanje pored novinarskog zanata treba da imamo u glavi, pogotovo pre nego što krenemo na put. Osim sa glavnim sagovornikom, mi pričamo i sa njegovom porodicom, profesorima, prijateljima, pa treba u isto vreme biti i novinar i reditelj. Zahvalne smo što promovišemo ljude koji su nevidljivi, a značajni – objašnjava Nevena.
– Često se pitamo kako da dođemo do novih tema jer ljudi o kojima pričamo nema na naslovnim stranama novina u Srbiji. O njima se, nažalost, ništa ne govori, ali zato ih mi stavljamo na našu radijsku „naslovnu stranu“, jer smatramo da svima treba da budu primer. Kao majka dvoje tinejdžera, želim da moja deca upoznaju te mlade, uspešne ljude i da im oni budu idoli, a ne kvazi-idoli sa naslovnih strana – sigurna je Mirjana.
Godišnja nagrada koja je im nedavno dodeljena na svečanoj akademiji povodom 65 godina Radija Novi Sad, najsvežija je u nizu brojnih priznanja. Izdvojiću i Nevenin radio – portret, koji je na takmičenju u Užgorodu pobedio u konkurenciji 60 radio reportaža iz nekoliko zemalja kao i Mirjaninu nagradu na najbolji medijski prilog na konkursu Stalne konferencije gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije, u programu Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija, koji finansira Kraljevina Švedska.

Nevena i Mira_1024x680
Sa koleginicom Irinom Samopjan koja je takođe nagrađena na svečanoj akademiji (Foto Radio Novi Sad)

– Dugo niko iz našeg radija nije dobijao nagrade i zato mi je drago što su one krenule sa Boljom Vojvodinom. Drago nam je što te nagrade promovišu kuću u kojoj radimo – kaže Nevena prisećajući se nagrade za prilog, koju je osvojila prošle godine.
– Pre snimanja jedino sam znala da je Stefan najbolji istoričar osnovac, da je pripadnik romske populacije i da se za takmičenje pripremao uz sveću. Kad sam otišla u školu u Konak saznala sam da ga direktorka, nastavnici i drugarice iz odeljenja toliko podržavaju da su njegovoj porodici i njemu pomogli da plate račun za struju i da ga opreme za proslavu male mature. Oni zapravo funkcionišu kao velika, složna porodica – priča Nevena.
– Nikad nisam sigurna u to koliko se o ovome što mi radimo zna i zato tek kad dobijemo neku nagradu saznam ko je sve slušao emisiju i da li mu se u tom prvom slušanju dopala – dodaje Mirjana.
Emisija se emituje utorkom i sredom u 12.40 sati na programu Radija Novi Sad. A ukoliko želite sada da poslušate najnovije priče Bolje Vojvodine: o mladom novosadskom naučniku Stefanu Velji, koji je na Festivalu patenata Eureka u Briselu osvojio zlatnu medalju za patent, koji sprečava oštećenje krvnih sudova zbog stvaranja tromba ili o Jovani Kondić, koja je na Guglovom takmičenju za mlade inovatore ušla u finale među nekoliko desetina hiljada prijavljenih.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Dragutin Savić – Vojvođanski magazin, Radio Novi Sad

Ostavite odgovor