Monoštorske glumice i kuvarice

Malo vojvođansko mesto sa mnogo događaja i kreativnih ljudi. Tako bih najkraće opisao Bački Monoštor, selo sa većinskim šokačkim stanovništvom, blizu Sombora u kojem sam bio dva puta ove godine.

934740_10152590206098784_8915832943357666185_n_576x768
Šokačka narodna nošnja

Tek što su se slegli utisci sa letošnjeg Bodrog festa, festivala kulture i tradicije, koji je održan po deseti put, stigla je najava za treći Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda. Monoštarke i žene iz okolnih somborskih mesta predstavile su torte (parče je koštalo od 40 do 120 dinara), štrudle, medenjake, kiflice, med, pekmez, kompot, rakiju, vino, domaće sokove, alevu papriku i druge đakonije poput kobasica, švargle, dimljene domaće sardine i kulena od divljači. Dodeljena su priznanja za najlepšu i najukusniju tortu i najbolji kolač, a osim predavanja za poljoprivrednike, specijalno iznenađenje bila je pozorišna predstava Ženski razgovori koju su izvele amaterske glumice iz Monoštora, u režiji Tatjane Kovač, bibliotekarke iz osnovne škole.

Zdenka Mitić (33), jedna od glumica, ali i „žena za sve“, s obzirom na to da je veoma aktivna u skoro svim događanjima u Monoštoru, rekla mi je da je najveći potencijal tog mesta u ekološkom i ruralnom turizmu i da prelepa priroda i prezentacija ručnog rada i starih zanata zajedno mogu da privuku još turista.
– Gosti dolaze najčešće u sezoni da vide specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, etno-kuće, stare zanate, da probaju riblji paprikaš ili posete festivale. Ovde živi i jedini čamdžija u Srbiji – priča mi.

Backi Monostor, Bezdan i Kolut 051_576x768
Zdenka je rođena u Monoštoru, diplomirana je inženjerka poljoprivrede, udata je i ima sina Jovana

Zdenka je sekretarka udruženja građana Podunav i članica udruženja Nade, koja su sa Mesnom zajednicom Bački Monoštor, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, organizovala događaj.

Backi Monostor, Bezdan i Kolut 044_576x768
Đula Bazina pravila je tortu od bundeve i lešnika

– U udruženju žena Nade, koje ima oko 25 aktivnih članica, bavimo se promocijom domaćih proizvoda i ručnog rada, a učestvujemo u raznim projektima i edukacijama u vezi sa rodnom ravnopravnošću. U Podunavu smo usmereni ka razvoju eko – ruralnog turizma – kaže.
Vredne žene prave i suvenire i nakit, a jednom nedeljno imaju dečju radionicu. Jedna od glumica predstave, Kristina Šuvak Satmari, ima sertifikat starih zanata, hekla i izrađuje različite proizvode.

Backi Monostor, Bezdan i Kolut 020_576x768
Martina Merei ove godine je ocenjivala druge torte pošto je prošle godine pobedila

– Bavimo se i poljoprivredom, a Monoštor je nadaleko poznat po mlevenoj paprici bez koje nema dobrog ribljeg paprikaša (smeh). Jedna žena ima kolekciju lutaka u narodnim šokačkim nošnjama, a imamo i članice koje izrađuju nošnje i prerađuju ih u moderne odevne komade – objasnila mi je Zdenka.

Sve_1024x696
Amaterske glumice osvajaju Sombor i okolinu

Predstava koja je izvedena na sajmu, postigla je veliki uspeh i salve smeha na premijeri, pa su glumice i rediteljka pozvane u Bezdan, Sombor i Stanišić da je ponovo odigraju.
– Od nas četiri glumice, dve su debitantkinje. Okupile smo se radi zabave i započinjanja nečeg novog i svežeg, i ne očekujući tako pozitivne reakcije publike. Radnja se odvija u frizerskom salonu, a likove frizerke, pomoćnice, gospa Mare, Saške i mušterija tumače: Elena Brdar, Kristina Šuvak Satmari, Ksenija Kuveljić, Anica Periškić i Damir Šimunov – ponosna je Zdenka. Ona je najavila tradicionalnu manifestaciju Božićne čarolije i pozvala posetioce sajta Priče sa dušom da navrate i pogledaju predstavu Sedam Snežana i patuljak, koja će tada biti premijerno izvedena.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

Ostavite odgovor