Đurđicina cvetna revolucija: Slatke ruže, božuri i ljiljani na tortama

Prva ukrasna ruža koju je napravila za jednu tortu, „kriva” je što je Đurđica Miletić Tepavac (34) proširila svoje kreativne vidike i počela da stvara i druge ukrase za torte. Prethodno je pravila čestitke, graničnike za knjige i rukotvorine od papira, da bi se, kad je rodila sina, potpuno prepustila cvetnim motivima u svojoj avanturi Đurđica cvetovi.
– U oblasti poslastičarstva izrađujem samo cvetnu dekoraciju za svadbene i svečane torte. Ideja je došla spontano, pa se i kreativnost koju posedujem razvijala u tom pravcu – nekada po mojoj ideji, a nekada po želji onih koji ih požele na svojim tortama – priča mi ova Novosađanka, koja sa porodicom živi u Batajnici.

cvd 3_1600x1200Đurđica voli svoj posao jer je, kako kaže, veoma nadahnuta dok radi ono što je ispunjava. Ručni rad je oplemenjuje i opušta, ali priznaje da ponekad ume da bude i teško, ako stvari ne idu po planu. U njenim aktivnostima učestvuju i suprug i sin koji su uveliko savladali tehniku, i obojica joj se, svako na svoj način, pridružuju u stvaranju.

N 239101326_n_1600x1200
U odabir pribora i alata ne mora da se uloži mnogo novca da biste se bavili ovim hobijem, poručuje Đurđica

– Vremenski uslovi diktiraju tok rada. Masa kojom radim ne podnosi vlagu, pa, recimo, kada pada kiša – nema posla. S obzirom na to da neke cvetove pravim u etapama, nekad radim tri do četiri sata dnevno, a dešava se da provedem i do 10 radnih sati za stolom, naravno, uz neizostavnu pauzu za kaficu. Vreme izrade zavisi od veličine i količine cvetova i ostatka cvetne dekoracije, ali recimo da je za jedan složen cvetni aranžman potrebno dva do tri dana, najpre zbog sušenja, a zatim i sklapanja, senčenja i bojenja – priča mi Đurđica, koja najčešće pravi dekoraciju u obliku ruže, božura i ljiljana.

Na sajmu vencanja_900x1200
Đurđica ima sve što je potrebno: želju, volju, skrivenu kreativnu energiju, strpljenje, ali i boje i alat za rad, sekače za latice, listove i sitne cvetove, trake i žice

Tokom prošle godine javljale su joj se žene koje su videle njene rukotvorine na fejsbuku i zainteresovale se za učenje tih tehnika. Ti susreti su, priča moja sagovornica, bili veoma interesantni, jer su nekada radile i učile u malim, a nekada u većim, organizovanim grupama.

– Polaznice su prošle kroz programe osnovne obuke koja im je bila odlična osnova za dalji samostalni rad u oblasti dekoracije. Mnogi su me pitali zašto se odazivam na zahteve da drugima prenesem znanje i osposobim ih za ručni rad, a ja imam samo jedan odgovor: „Rad oplemenjuje i razvija sposobnost da se dodatno upoznate sa prirodom, materijalima i kombinacijom boja. Stvaranjem se punite pozitivnom energijom, upoznajete sebi slične ljude i sa njima delite iskustva o životu, družite se, putujete“ – iskrena je.

Đurđica bi volela da hobi kojim se bavi izraste u jednu veliku cvetnu revoluciju. Želja joj je da učestvuje u projektima za usvajanje i usavršavanje veština u oblasti poslastičarstva i izrade cvetova od gum paste za dekorisanje poslastica.
– Drugi deo moje želje je da neka od organizacija koja se bavi ljudima koje treba osposobiti za ručni rad, prepozna moju ideju i da zajedno uđemo u realizaciju. Tako bismo dobili ljude kojima bi ta veština donela bolje raspoloženje i dodatni prihod i motivaciju – rekla je Đurđica za Priče sa dušom.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

5 komentara

Najbolja, najposebnija i najplemenitija isoba. Čast mi je da mogu reći s ponosom: To je moja prijateljica!!!!
Lipi pozdrav iz Bola na otoku Braču Hr

Divna „priča s dušom“, Imala sam čast da upoznam Đurđicu tu divnu ženicu kojoj bi drugo ime moglo da bude Dušica.

Ostavite odgovor