Kruševljanke na biciklima: Voze do Budimpešte i skupljaju humanitarnu pomoć

Sa bisagama od po 25 kilograma, jednim šatorom za nepredviđene situacije i na biciklima koje redovno voze kada su u Beogradu, dve Kruševljanke krenule su pre koji dan na put od prestonice Srbije do glavnog grada Mađarske. Drugarice koje se druže već deceniju, poznaju se od prvog razreda srednje škole i sedele su u istoj klupi, Lina Bošković (26) i Ivana Radojković (26) planiraju da za deset dana na dva točka pređu 559 km i da tokom putešestvija pozovu ljude da šalju poruke na broj 5757, doniraju 100 dinara i pomognu bolesnoj deci o kojoj brine fondacija Podrži život.

Budimpesta biciklom 44_nTokom celog puta one će nositi majice sa ovim natpisom, spavaće kod prijatelja i poznanika u Srbiji, dok im je Mađarska, za sada nepoznanica. U Beograd će sa svojim biciklima doputovati vozom.

– Ljudima je naša priča interesantna, a nas dve ćemo ovim putovanjem prikupljati novac za nekoga kome je potreban i tako pomognemo koliko možemo. Naše putovanje ima za cilj ispitivanje izdržljivosti, avanturu i humani karakter – pričaju mi ove humane devojke.

Ivana Rajkovic i Lina Boskovic 64_n
Pred polazak napravile su žurku za prijatelje i sve humane ljude

Njihova ideja za akciju Pokreni lanac nastala je spontano jer obe rekreativno voze bicikle vikendom, uvek na stazi i uglavnom zajedno. Prošle godine saznale su za dunavsku rutu, odnosno Eurovelo 6, koja vodi od Atlantskog okeana do Crnog mora i kroz Srbiju prati Dunav u dva smera – prema Budimpešti i Rumuniji.
– Rešile smo da probamo. Ivani je potreban izazov, a ja želim da dokažem svima, a pre svega sebi, da mogu da pomerim granice i da ću biti istrajna u ovome – odlučna je Lina.

ivana i lina
Ivana i Lina su u trenutku kada je objavljena njihova Priča sa dušom bile u Plavni

Bicikl voze od pre dve godine, a do sada su najdalje otišle do Novog Sada prešavši 96 kilometara za prvomajske praznike. Za ovo putovanje spremale su se vozivši bicikle od kuće do posla i nazad, kao i do Pančeva i Obrenovca. Ruta do Budimpešte veliki im je izazov jer, kako kažu, na njoj očekuju avanturu, zanimljive priče, lepe predele i dobre ljude.
– Moram da priznam da nas je veoma mali broj ljudi podržao u početku, kako zbog neverice tako i zbog straha. Ali kako se naš put približio, zaista su nam mnogi pomogli da krenemo na put – rekle su mi Ivana i Lina, pravnica i filmska menadžerka, čije dogodovštine možete pratiti na stranici Pokreni lanac.

*Pročitajte i kako su Živko i Uroš stigli do Sicilije na dva točka.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

4 komentara

Svaka čast devojke!Veliki uspeh,i pravi izazov,bez toga nema pravog života!Pomerite ste sopstvene granice i dokazali da možete mnogo!Veliko poštovanje, Dragan-doca

Ostavite odgovor