Holanđani pešače kroz Srbiju: Sultanovim drumom od Beča do Istanbula

Ljubitelji pešačenja i planinari iz Holandije poželeli su da otkriju nove predele i staze, i da sebi dodatno ulepšaju hobi koji obožavaju, kako bi pešice prošli putevima Sulejmana Veličanstvenog. Njegov carski drum počinje u Beču i vodi do Istanbula, kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Grčku i Tursku. Za svaku zemlju, ovi volonteri odredili su timove, a sa ekipom zaduženom za Srbiju, sa Maksom Šmitom (Max Smits, 65) i Antonom Rošom (Antoon Roos, 63) sreo sam se u Beogradu, poslednjeg dana njihovog devetodnevnog istraživanja staza i bogaza naše zemlje.

Holandjani putevima Sulejmana 007_1280x960
Anton pešači još od mladih dana, a Maks je počeo u pedesetoj godini i savetuje mojim čitaocima da bez dve nedelje ne planiraju putovanje ovog tipa

– Drugi put smo u Srbiji, jesenas smo automobilom bili na putu koji smo isplanirali na papiru, a sada smo došli da ga isprobamo nogama, da vidimo da li ga je moguće proći. Google jeste pouzdan, ali ipak se tamo ne vidi sve kao u stvarnom životu – priča mi Maks.

sultans trail serbia_720x960
Na leđima su nosili po osam kilograma prtljaga, a sve troškove su plaćali iz svog džepa

– Posetili smo dosta gradova i upoznali mnogo zanimljivih ljudi. Jednu zemlju najbolje možete da razumete kada kroz nju prođete pešice – nadovezuje se Anton.
U prestonicu su doleteli avionom, a onda 150 kilometara pešačili i jedan deo putovali taksijem, jer, kako kažu, drugačije nije bilo bezbedno. Avala, Grocka, Brestovik, Smederevo, Mihajlovac, Smederevska Palanka, Markovac, Svilajnac, Despotovac i Ćuprija tek su neke varošice i gradovi koje su posetili, ne bi li budućim ljubiteljima pešačkih tura iz Evrope pripremili siguran i proveren plan.
– Jezik nam nije bio problem, već dostupnost. U selu pored Grocke u kojem smo planirali da odsednemo nije bilo struje, pa nam nisu ni otvorili smeštaj, dok smo u Smederevu našli prenoćište, koje radi samo do 1. jula. Ujak naše prijateljice Nene koja živi u Holandiji dosta nam je pomogao, a lako smo se povezali i sa drugim ljudima. Osnovni problem je što meštani ne znaju da mogu da iskoriste svoje mogućnosti. Videli smo mnoge kuće koje zvrje prazne, pa smo im predložili da otvore „bed and breakfast“ kako bi oni koji budu želeli da Sultanovim drumom prođu kroz Srbiju imali gde da prenoće. Dvema damama, iz Smedereva i iz Ćuprije, dali smo ideju i one su zainteresovane da počnu da se bave ugostiteljstvom. Ne samo što će hodačima biti lakše, nego će i lokalno stanovništvo zaraditi novac – pričaju mi ovi veseli Holanđani, i dodaju da u ostalim državama koje su na njihovoj mapi uveliko postoje staze.

boranija_720x960
Uživali su u srpskoj hrani, ali priznaju da im se više dopao pasulj nego ćevapi

Maks i Anton kažu da su godinu dana pravili plan, ali da će im za konačni projekat putem gps navigacije za Srbiju biti potrebno još nekoliko godina. Povezali su se i sa Ambasadom Kraljevine Holandije u Beogradu i sa turističkim organizacijama. Carskim drumom kroz našu zemlju svako ko želi može da stigne do naredne države, ali ovi zaljubljenici u pešačenje žele da obezbede precizne podatke o prenoćištima i restoranima za bezbedno i komforno putovanje.
– U Santijago de Kompostela u Španiji, na primer, oko 200. 000 ljudi stigne pešice, većina iz verskih razloga, a neki i zbog rekreacije. Posebno iskustvo je prepešačiti 950 kilometara od francuske granice do tamo. Mnogi odaberu put do Rima i Jerusalima za rutu, a mi želimo da pokažemo da je Carski drum od Beča do Istanbula novitet o kojem će u budućnosti tek da se priča i da se njime hoda – rekli su mi dvojica drugara pred odlazak na aerodrom Nikola Tesla.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

1 komentar

Kao nekome ko se, uglavnom, uzda u svoje noge i voli da pešači, ova priča je motiv… Motiv da pronadjem partnera za ovakvu ekspediciju 🙂

Ostavite odgovor