I biznis i zdravlje: Zaradio pare u Italiji i sve uložio u borovnice u svom selu

Eksperiment Mileta Jovanovića (36) iz sela Lipovica kod Despotovca je uspeo. Kada je čuo od rođaka Dobriše da mu borovnice, čije sadnice mnogo koštaju, daju dobar prinos i donose pristojan novac, rešio je i on da uloži pare koje je godinama sticao u Italiji, gde živi sa suprugom Lidijom (29) i sinovima, i na imanju svojih roditelja zasadi ovo lekovito voće.

Lipovica 15 167_576x768
Rezultat rada na stolu

Raspitao se i u Institutu za voćarstvo u Čačku, a iz Holandije, preko firme iz Belanovice, u njegovo selo stiglo je 1.000 sadnica, koje danas gaji na 45 ari. O borovnicama brinu njegov otac Radoljub (59) i majka Olgica (55) dok ih Mile sa porodicom posećuje nekoliko puta godišnje. Letnjem raspustu, u toku kojeg je bila berba, najviše su se obradovali Filip (6) i Luka (4), naslednici koji pomažu domaćinima koliko mogu.

Lipovica 15 111_1024x768
Filip i Luka uče od malena da beru borovnice

– U Lonigu kraj Vićence smo već 15 godina, a kada sam čuo da je rođak krenuo sa 2.500 evra i da mu dobro ide, informisao sam se preko interneta, uložio osam puta više novca, platio analizu zemljišta, doveo vodu i kupio sadnice. Počeo sam pre četiri godine, a ovog leta smo imali oko 700 kilograma prinosa. U punom rodu, borovnice daju od 5 do 12 kilograma po sadnici – priča mi Mile.

Pre nego što su počeli da gaje borovnice, među prvima na ovoj površini u Gornjoj Resavi, Miletovi roditelji sadili su tradicionalne voćke poput šljive, kruške, jabuke. U borovnice, najjači prirodni antioksidans, odmah su se zaljubili i zbog njihovih lekovitih svojstava, koja pomažu Miletovom ocu.
– Tata prima insulin, pa mu borovnice dosta znače u ishrani. Takođe, zdrave su i za decu, a mama od njih pravi sveži sok i sirup, kompot i slatko. Ove godine smo imali dobar rod i sve smo prodali. Zarada je garantovana i cena u Srbiji je dobra, jer u maju i junu borovnice stižu u Španiji i južnim zemljama, onda tokom leta kod nas, a posle toga u severnim zemljama poput Poljske i Nemačke – siguran je Mile, koji planira da proširi imanje kako bi u budućnosti svojoj deci ostavio siguran posao.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

6 komentara

Госп. „Истина“, садњу и најтеже послове смо обавили управо мој супруг Миле, најближа родбина, пријатељи и ја. (Милим дa tо не знате).

Као једна функционална у сложна породица – разговарамо, предлажемо, затим сe сналазимо, а не „упрежемо“ никога – како сте се ви тo дрскo изразили. Сада када је све то урађено, боровница сe окопа 3 пута у сезони, и наравно трава сe коси (јаком косилицом коју смo купили из Италије кoja сe вози, тако је нема мучења).

Лако је осуђивати друге, a не пoзнaвaти чињенице.

Ја вас најтоплије позивам да дођете и обиђете наш крај, наш дом, нашу боровницу упознате моју породицу. Наша су врата увек и свима оворена.

На здравље, па изволите.

Ostavite odgovor