Meksikanac u Beogradu: Studira srpski jezik, kuva meksička jela i ne želi da ide kući

Meksikancu Pablu Kardenasu (27) toliko se svidelo u Srbiji, gde je došao da studira srpski jezik, da za tri godine nijednom nije otišao kući, niti planira da nastavi život u rodnoj zemlji. Na tečnom srpskom jeziku, u Supermarketu, gde je na festivalu World cuisine fest pravio supu, tri predjela i tri glavna jela iz svoje države, ispričao mi je da mu je u Beogradu izuzetno lepo i da u našoj prestonici planira da otvori restoran.

Pablo Cardenas i Nenad Blagojevic_576x768
Ponovni susret kuvara i blogera: Upoznali smo se u Beloj Palanci, a intervju napravili u Beogradu

– U Meksiku sam naučio da kuvam, dok se u Srbiji time bavim oko pola godine. Pre nego što sam počeo da studiram srpski jezik na Filološkom fakultetu, u svojoj državi sam radio kao učitelj, muzičar i kuvar. U Srbiju sam došao da učim srpski, pošto to nije bilo moguće u Meksiku – iskreno će Pablo, dok daje savete kolegama kako da pripreme ćilakiles.

Cilakiles Supermarket_1024x768
Za goste Supermarketa Pablo je pripremio ćilakiles (na slici gore) i takos (dole), a do 6. oktobra, u ovom centru na Dorćolu, posetioci utorkom i četvrtkom uveče mogu da uživaju u jelima kuvara drugih zemalja.

Takos Supermarket Meksiko_1024x768– Prvo jelo je kesadilja sa ružama i paprikama, a zatim ćemo spremati takos sa junećim mesom, ananasom i salsom od korijandera, piko de gajo i začinima, kao prelivom. Sva jela koja večeras pravim su tradicionalna meksička. Paradajz supa je sa tortiljom, a tu je i voće sa paprikom, koje u Meksiku deca mnogo vole da jedu. Neke namirnice bilo je teško pronaći u beogradskim prodavnicama, ali sam ipak uspeo sve da skupim. Tekila šnicla pravi se tako što se meso marinira najmanje osam sati u tekili sa belim i crnim lukom i crnim biberom, kako bi dobro upilo miris i dobilo ukus. Napravio sam eksperiment u oblasti molekularne gastronomije i napravio kavijar od tekile – otkriva Pablo deo svog kulinarskog umeća, koje se zasniva na modernoj meksičkoj kuhinji.

Kavijar od tekile
Molekularna gastronomija: Kavijar od tekile

Iz otadžbine mu nedostaju porodica i prijatelji. Kaže da su mu se u Srbiji najviše dopali miran i opušten život i srpske žene. Otkriva mi da se zaljubio u Beogradu, ali da je ta emotivna veza nedavno doživela svoj kraj. Iako ima mnogo prijatelja našeg porekla, uspeo je da u dvomilionskom gradu pronađe i nekoliko Meksikanaca i ne zaboravi maternji, španski jezik.

Kesadilja_1024x768
Pošto Pablo pravi jela moderne mekšičke kuhinje, počeo je da eksperimentiše: Ovo je kesadilja (quesadilla) sa pečurkama, bosiljkom i salsom od habanera. Tortilja je kao gel, jer je napravljena od kukuruza.

– Odrastao sam u centralnom delu Meksika, u gradu San Luis Potosi i za sada ne planiram da se vraćam tamo. U Srbiji sam zavoleo sve, pa i hranu, a najviše mi se dopadaju ćevapi, punjene paprike i sarma. Uskoro ću pokrenuti novi biznis sa meksičkim sosevima – tajanstven je Pablo.

Pablo Cardenas 001_576x768
Spreman da meksičkim jelima oduševi goste iz Srbije

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, Đurđa Maksimović, privatni album

Ostavite odgovor