I haus i užičko kolo na svadbi: VIOLINISTKINJA IZ LJIGA o kojoj priča svet

Zajedno sa tortom koja mladencima stiže posle večere, u jednom od najveselijih momenata na svadbi, i violinistkinja Jelena Urošević (26) ulazi među svatove kao specijalna gošća, da dodatno podigne atmosferu. Iako ovaj ritual od maja do novembra izvodi po dva puta nedeljno, priznaje da je ljudima i dalje neobično da vide devojku sa violinom, a pogotovo kada čuju njen repertoar. Jer, Jelena ne bi bila tako tražena da nije prva na našim prostorima napravila program elektronske i haus muzike, kako obrada stranih pesama, tako i numera koje je sama komponovala.

Jelena Urosevic 3_1280x853
Jelena je završila Učiteljski fakultet, ali, za sada ne radi u struci

– Nakon polučasovnog nastupa obavezno odsviram i jedno narodno kolo, što goste posebno oduševi. Volim da sviram sa orkestrom tokom cele svadbe, ali ipak mi je draže kada me pozovu da se predstavim kao solista. U sezoni su mi svi vikendi popunjeni, osim u avgustu kada je post, i tada idem na odmor – priča mi Jelena, dok sedimo u kafiću u Ljigu.

Jelena Urosevic J6_1280x854Njeni počeci vezani su za Kosidbu na Rajcu, gde je imala prvi samostalni nastup u 14. godini, a nedavno je posle 12 godina, ponovo izašla pred publiku čuvene manifestacije, ali na solističkom koncertu.
– Tremu sam imala i onda kada sam izvodila kolubarski vez i užičko kolo, a i sada kada sam svirala nešto potpuno drugačije. Spoj elektronske muzike i violine privlači i animira ljude – priča mi.

Jelena Urosevic Kosidba 15 189_1280x960
Jelenin otac je želeo da njegov sin bude violinista, a, kako Jelena kaže, Bog se našalio sa njim i talentom mu obdario ćerku

Jelena je završila Učiteljski fakultet, ali, za sada ne radi u struci. Živi u Ljigu, planira da kupi stan u Beogradu, ali ne i da se preseli u prestonicu.
– Prija mi mirna sredina u Ljigu koju zbog tenzije i žurbe i ostalog ne mogu da imam u Beogradu. Dosta putujem po Srbiji, Ljig mi je uvek na pola puta, zadovoljna sam. Što se učiteljskog posla tiče, po diplomiranju 2012. godine, radila sam na zameni u selu Jajčić, u okolini Ljiga. Bilo je to divno iskustvo sa decom, ali zbog ovog drugog posla nisam mogla sve da postignem. Kao učiteljica sam mirna i spokojna, a kad uzmem violinu u ruke, do izražaja dolazi moja dinamičnija strana ličnosti. Još uvek se preispitujem šta mi više odgovara – iskrena je Jelena.

Jelena Urosevic 1_1280x853
Numeru Moje nebo sama je komponovala, a spot je snimljen na Rajcu, Rudniku, Beogradu i Avali

Violinu je prvi put uzela u sedmoj godini, na veseljima svira od svoje 15. godine, dok se elektronskom muzikom bavi poslednjih pet godina.
Nisam završila muzičku školu, već sam sve naučila od oca, a kasnije, kad se on razboleo, išla sam na časove kod našeg renomiranog violiniste Momčila Stanojevića. Mom javnom eksponiranju najviše je doprinelo učešće u serijalu Ja imam talenat, kada sam spojila haus muziku i kolo, i oduševila publiku i žiri. Sada imam dosta pratilaca iz inostranstva koji se putem interneta interesuju za ovo što radim. U vreme kad sam počinjala da sviram po svadbama, nije bilo devojaka koje su svirale na violini, a u poslednje vreme primećujem da ih ima sve više. Mnoge mi se javljaju putem fejsbuka da mi kažu da su se na osnovu mog rada opredelile baš za violinu – rekla mi je Jelena.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Milica Petrović

2 komentara

Izvanredan tekst. Poštovani kolegaa Nenade, baš lepo pravite oriče sa dušom. Voleo bih da dodjdete sa ovom divno violinisktnjom Jelenom, u moju TV emisiju POD SJAEJM ZVEZDA, koju emituje 47 TV širom Srbije. Emisiju snimam u Beogradu i Jelena Urošević je za mene pravo osveženje u muzičkom svetu Srbije.
Svako dobro.Očekujem Vaš odgovor
Draško Aćimović
novinar,publicista i TV autor

Svaka čast za ideju… spajanje violine sa netipičnom vrstom muzike za taj instrument je nešto što bih volela čuti 🙂

Ostavite odgovor