Fitnes mama troje dece otkriva: Doterajte liniju vežbanjem sa bebom

Dok leže, uspavljuju bebu, dok se igraju sa detetom ili se šetaju u parku, sa kolicima ili bez njih, sa jednim ili dvoje dece. Mogućnosti za vežbe koje Aleksandra Vranešević (34) osmišljava i izvodi sa majkama su neiscrpne, a najvažnije su volja i motivacija.

Mama fit 7x800
Ove vežbe imaju i dodatni efekat da smanje ili potpuno eliminišu postporođajnu depresiju, povrate psihičku sigurnost i osećaj da žene ponovo rade nešto za sebe

Ideja za nastanak Mama Fit-a bila je logičan sled svega onoga što ova bivša karatistkinja živi i radi, a potpuno je sazrela u vreme kada je Aleksandra bila trudna sa prvim detetom. Reč je o prilagođenim vežbama za majke sa bebama koje se izvode u grupama, kada se one i druže, razmenjuju iskustva, podržavaju, motivišu.

mama fit 0
U zavisnosti od toga u kojem su periodu postporođajnog oporavka, mame mogu da rade ove vežbe i u svom domu. Aleksandra savetuje da to u početku bude 15 -30 minuta i predlaže šetnju i čuvene Kegelove vežbe

– Ideja ovog koncepta je da majku postavi na prvo mesto, da je učini snažnijom, sigurnijom, stabilnijom. U prethodne tri trudnoće uočila sam da mi majke vrlo malo saveta i podrške dobijamo za nas same. Tako sebe zanemarujemo i stavljamo u drugi plan, zaboravljajući da deca isključivo zavise od nas, od našeg raspoloženja i osećanja. Moj moto je da samo zadovoljna i ispunjena mama može biti dobra za sebe i za svoju okolinu. Zato moramo raditi na sebi – priča mi Aleksandra.

CAM01592_1600x900
Na jednom od časova u Tašmajdanskom parku, u Beogradu

I sama je radila ove vežbe sa svojom decom. Vežbanje joj je uvek davalo snagu i krila za novi dan, čak i kada je bila najiscpljenija i najumornija. Znala je da samo ličnim primerom može da utiče na svoje mališane, a oni već sada znaju koliko je fizička aktivnost bitna.

Aleksandra Vranesevic 3_o
Aleksandra je odrasla u Arilju, za čijom prirodom i lepotom i dan danas pati

– Najpopularnije i najvažnije su vežbe za pravilan povratak trbušnih mišića, karličnog dna i otklanjanje bola u leđima. Mame žele da povrate dobru liniju, a ja se uvek trudim da nađem kompromis između funkcije i lepote. Najmlađe bebe – učesnici radionica imaju tri meseca, a najstarije 16 meseci. U ovom projektu je i moja koleginica Ella Landesman, takođe majka troje dece i žena sa ličnim i profesionalnim iskustvom u oblasti vežbanja u trudnoći i posle nje. Podršku i konsultacije dobijam i od ginekologa, babice i fizijatra.

fun fit 966x800

Aleksandra je majka troje mališana, Mateja koji ima 7, petogodišnje Ive i jednogodišnje Naje. Kaže da nekada ni sama ne zna kako uspeva da organizuje sve svoje obaveze, pošto ni ona ni suprug, koji se bavi istim poslom, ali se opredelio za skijanje, nisu baš striktni i precizni.

Mama fit 800
Na časove dolaze mame raznih profesija, godišta, interesovanja, ali sa jasnom vizijom – da žele da rade na sebi

– Za sada uz uzajamnu i neizmernu podršku uspevamo da sve stignemo. Suprug je moja najveća podrška za sve u životu što radim. Bez njega ja ne bi bila ja. Dosta nam otežava to što oboje imamo svoje snove i ostvarujemo ih uporedo sa odrastanjem naših mališana. Ali, oni su samo razlog i podsticaj više da od snova ne odustanemo. Naravno, tu su i bake da priskoče u pomoć. Živele bake! – kaže ova profesionalna fitnes instruktorka i personalni trener.

Aleksandra Vranesevic _n
Ovoj porodici svaki odmor je aktivan, jer u njima teče sportska krv

– Ovim poslom se bavim već 11 godina, a moja druga kuća je fitnes centar FunFit u kojem sam četiri godine. Za sada sam preokupirana standardnim fitnes programima i od toga živim. Mama Fit je ideja pred kojom je budućnost, a ja polako koračam ka tome strpljivim i sigurnim koracima – ispričala mi je Aleksandra i dodala da časove za mame drži u FunFit-u i u parku Tašmajdan kad je lepo vreme.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

1 komentar

Ostavite odgovor