Iznajmio sam sobu u Monpeljeu i od gazdarice dobio recept za francuski KOLAČ SA JOGURTOM

Vlasnica kuće u kojoj sam odseo preko sajta Airbnb, gospođa Karin iznajmila je sobu na dva dana sa uračunatim doručkom. Tom prilikom probao sam, kako mi je rekla, najjednostavniji kolač u Francuskoj koji se preporučuje majkama sa decom, u prilikama kada na brzinu treba nešto hranljivo da naprave svojim mališanima.

Evo recepta:

Potrebno je:

1 čaša jogurta od 125 grama ili od 200 g (koju god da koristite, čaša će vam biti mera)

1 kesica kvasca

2 čaše šećera

3 čaše brašna

pola čaše ulja

2 jajeta (ili 3 ukoliko pravite sa jogurtom od 200 grama)

1 kašičica ruma

Priprema: Sve izmešati, sipati u tepsiju ili u modlu za pečenje i peći u rerni 45 minuta na 180 stepeni. Pre pečenja u testo možete dodati komadiće čokolade, kandiranog voća, a Karin posebno preporučuje kandirane komadiće pomorandže.

Probao sam i njenu rakiju od vrbene (prevod sam našao na guglu, ne znam koja je to biljka, a na francuskom se kaže verveine).

Na meniju je bio i džem od kestena, koji sam jeo prvi put u mom životu. Karin pravi i fantastičan džem o pomorandže i kajsije.

Ceo putopis pronađite OVDE.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević; Napomena: Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenos u štampane medije nije dozvoljen. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor