Kad se kaže RAZBOJ svi pomisle na bake, ali evo gde sam našao NAJMLAĐE TKALJE U SRBIJI

Baš onako kako su se na prvi pogled zaljubili tokom jedne letnje škole za izviđače na Rajcu kraj Ljiga, tako su lako pokrenuli i svoj zajednički posao, odmah posle venčanja. Ona je želela nesvakidašnju venčanicu, od prirodnih materijala i ručno izrađenu, ali pošto je nije našla predložila je suprugu da pokrenu proizvodnju takvih haljina, kako buduće mlade ne bi imale sličan problem.

Njihovi proizvodi su od vune, mohera, alpake, kašmira, svile, angore (zečja dlaka)

Još tada na planini na kojoj se održava čuvena Kosidba na Rajcu, kada je on bio instruktor, a ona učesnica kampa, povezali su ih ljubav prema prirodi, tradiciji, neprolaznim i pravim vrednostima i zdravom životu. Sve to utkali su u brend koji bez velike pompe, ali uz izuzetno visok kvalitet, razvijaju od 2008. godine.

Ostali su večiti apsolventi medicine i psihologije, ali su uspeli u svojoj zamisli da zajedno naprave nešto drugačije.

Dragan (45) i Biljana Sandić (35) danas okupljaju mladi tim saradnika u kojem su dizajnerke, tkalje i vezilje, žene koje heklaju, pustuju vunu i čuvaju stare zanate. Ručno tkani proizvodi ISKON mode, uglavnom delovi garderobe, osim u Srbiji, prodaju se i u Švajcarskoj, Švedskoj i drugim evropskim zemljama oduševljavajući i grejući ljubitelje unikatne odeće.

Kao i na početku i danas, devet godina kasnije, ovaj bračni par i dalje voli Majku prirodu, pešačenje i biciklizam, a sa svojim ćerkama svaki slobodan trenutak koristi da otputuje negde, na dva točka.

– Ljubiteljka sam ručnog rada i sve žene sa očeve i majčine strane vole i poznaju te stare tehnike. Imam čak i ručno napravljenu devojačku spremu. Osam godina sam igrala u folklornom ansamblu u Jagodini, tako da su mi tradicionalne vrednosti u krvi – priča mi Biljana i priseća se venčanja sa Draganom u Tršiću.

– Sve je bilo u znaku prirode, od našeg upoznavanja i našeg drveta na Rajcu do mesta gde smo u Vukovom rodnom mestu rekli „da“. Pošto nisam našla venčanicu s početka ove Priče sa dušom, na svadbi sam nosila haljinu od prirodnog satena, u boji jorgovana, koja, nažalost, nije bila unikat.

Za svaku haljinu ili košulju možete pitati koliko sati ručnog rada je u nju uloženo, najčešće je to dvadesetak, a ima i haljina na kojima je rađeno 500 sati

– Obišli smo brojne prodavnice, ali sve što smo našli bila je narodna nošnja pretvorena u visoku modu. Kockice su nam se poklopile i sinula je ideja da napravimo nešto novo. Ja sam tada živeo u Nemačkoj, povezao sam se sa svojim poznanicima i saradnicima iz Evropske Unije da bi razvio ISKON, ali smo doneli odluku da nastavimo život u Srbiji – nadovezuje se Dragan, koji vodi preduzeće u Beogradu.

Vredne žene su u radionici: Zorana, Zorka i Maja kreću sa tkanjem

Biljana je sa decom u Loznici. Tamo se nalazi radionica sa tkaljama i razbojima.

– Ovde krojimo, šijemo i tkamo, a posle se ti šiveni modeli ručno dorađuju vezom, heklanjem ili drugim tehnikama. Naša prednost je što možemo da uposlimo i žene koje su raštrkane po Srbiji (Vranje, Zrenjanin, Loznica, Beograd), majstore svog zanata, izvrsne vezilje, pletilje, koje znaju dobro da heklaju. Upošljavamo i osobe određene starosne dobi koje ne mogu lako da se zaposle, a nisu za penziju, kao i osobe sa invaliditetom i pripadnike nacionalnih manjina. Stvaramo mlad tim i sa njima i originalnim proizvodima možemo da izađemo na crtu velikim svetskim proizvođačima. Veoma smo zahvalni saradnicima koji su sa nama otpočetka –  Izvorju iz Beograda i Mikiju iz Vranja.

Za ISKON mode sam čuo od poznanika, u prolazu, a ozbiljnije sam istražio njihov rad kada su mi posle Business cafe-a poslali šal na poklon, jer im se dopalo moje predavanje.

Ne samo da su tada potrefili boju koju volim (plavu), već su mi dva meseca kasnije spremili košulju sa 22 sata ručnog veza, koju sam poneo na Madagaskar, da frankofonim kolegama pokažem umetnost iz Srbije. Ubrzo sam shvatio Draganovu omiljenu rečenicu „da kod njih svaki komad garderobe čeka svog idealnog kupca“.

Njihovi kupci cene prirodne materijale i ručni rad i žele da kroz odeću pokažu svoje poreklo, tradiciju i kulturu: Sa Sandićima u ateljeu

– Našu životnu filozofiju preneli smo ovde. Prošle godine nas četvoro smo nedelju dana bili na odmoru i prešli 250 km na biciklima. Mi napred, a ćerke u prikolici. Kako kaže Žan Žak Ruso „Izađimo u prirodu, prirodi se molimo“ tako i mi koristimo uglavnom prirodne materijale u izradi. Samim tim kad je nešto prirodno mora biti mnogo skuplje, ali nažalost ljudi često zbog materijalne situacije ili iz neznanja kupuju mnogo jeftinije sintetičke stvari – objašnjava mi Dragan.

Kod ovog bračnog para moguće i naučiti tkati na razboju, a među radnicama imaju i žene koje nisu baš mlade, ali imaju volju da savladaju tu tehniku. To znači da predrasude da su vez, heklanje, pletenje, poentles, pustovanje i druge tehnike za bake, padaju u vodu.

– Imamo sedam, osam mladih osoba na koje ozbiljno računamo i koje trenutno preuzimaju zanat. Evo, Maja će da vodi sve žene kada je o tkanju reč, Marija je zadužena za vez, Zorana je u prodaji. Sve tkalje su visokoobrazovane, a dosta nam znače i njihovi širi pogledi na svet i posao – slažu se Sandići.

Svaki artikal pravi se u najviše 100 primeraka tako da su sa ovom garderobom velike šanse da budete jedinstveni u zemlji i u svetu

Pitao sam ih i kako opstaju sve godine s obzirom na to da imaju veoma profilisanu ciljnu grupu i da im proizvodi nisu previše komercijalni niti jeftini?

– Napred nas gura naša ljubav i ljubav prema poslu. Pre devet godina imali smo prvi susret sa tekstilom i veoma smo emotivno ušli u priču. I danas radimo sa tim žarom i treperenjem u srcu. Veliko je odricanje u pitanju, razdvojeni smo zbog posla u dva grada, radimo i po 16 sati dnevno, a supruga je umela da sa ćerkama krene na posao – mlađu bi stavila u kolica, a starija bi stajala na njima. Nema tu neke filozofije, već je potrebno da po onoj staroj izaberete da li ćete biti pukovnik ili pokojnik. Mi smo odabrali ovo prvo.

Ukoliko želite da pogledate galeriju fotografija proizvoda ISKON mode, kliknite OVDE, a ako rešite da svratite u njihov salon u Skadarskoj ulici broj 6 / 12 u Beogradu, kao čitaoce Priča sa dušom očekujete vas jedno iznenađenje.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz vezu ka www.pricesadusom.com, u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: ISKON mode

Ostavite odgovor