Kad se zaori pesma u Đulistanu: Zvonki glasovi iz Novog Pazara

U vreme kada su postali članovi hora Đulistan iz Novog Pazara, Berini Crnišanin (19) bilo je 11, a Emiru Spici (27) – 19 godina. Ona je danas brucoškinja na Univerzitetu u Turskoj i seća se da su je kao najmlađu gledali kao kap vode na dlanu, dok on radi u Kancelariji za mlade Novog Pazara, oženjen je i ima sina Mehmeda. Baš kao i 2007. godine i danas su oboje vezani za Đulistan, hor u kojem su proveli lepe trenutke, proputovali Evropom i Afrikom, osvojili sa kolegama brojne nagrade, a sve, kako kažu, sa jednim ciljem – prenošenjem dobre energije na nastupima, upoznavanjem naroda sa islamskim duhovnim pesmama – ilahijom i kasidom i sevdalinkom, spominjanjem Boga i veličanjem Njegovog poslanika Muhameda.

Hor Djulistan 24
Naziv hora potiče od reči đul, što znači ruža, dok je đulistan ružičnjak: U turskom gradu Ada Pazaru, nakon koncerta sa Kulturno – umetničkim društvom iz Pendika

– Putovanja su najlepša i često ih prepričavamo, jer se na njima uvek desi nešto novo i zanimljivo. I negativna iskustva pretvorimo u šalu i razonodu. Upoznajemo kulture, običaje, tradiciju, a zahvaljujući horu obišli smo mnoge gradove i zemlje i ostvarili nova prijateljstva. Ovaj hor posebno je ponosan na međuetničku i međukonfesionalnu saradnju sa horovima i pevačkim grupama koje neguju tradicionalnu muziku drugih naroda i duhovnu muziku drugih religija. Ono što je interesantno, članovi našeg hora uglavnom su u krvnom srodstvu – priča mi Berina.

Berina Crnisanin
Berina voli da crta i slika, a hobi joj je iscrtavanje kanom na koži devojaka i žena: To je nekada bio običaj, a danas postaje vrlo moderno

Emir ima više godina i pevačkog iskustva, pa je bio na svim turnejama i pevao na mnogo koncerata u zemljama bivše Jugoslavije, Austriji, Nemačkoj, Luksemburgu, Alžiru i najviše u Republici Turskoj.

Emir Spica i Zika Nikolic
Emir na gostovanju kod Žike Nikolića u Šarenici

– Probe nekad budu veoma naporne, ali su uvek pune dobrog raspoloženja. Održavamo ih u Kulturnom centru i Kancelariji za mlade u Novom Pazaru. Veoma smo složni kao tim, ustvari, više smo porodica nego tim. A kako i ne bi bili, kad iza sebe imamo toliko divnih putovanja – iskren je Emir, koji je i tehnički koordinator hora i menadžer festivala Stari grad.

A kako je nastao Đulistan? Početkom 2004. godine, desetak mladih ljudi okupilo se sa ciljem da pripremi koncert po uzoru na velike koncerte u Bosni i Hercegovini. Prvi put nastupili su 31. januara 2004. godine, povodom Kurban Bajrama, i tada je započeto ispisivanje prve stranice istorije hora. Do sada su pevali na pozornicama u Novom Pazaru, Goraždu, Skoplju, Podgorici, Sarajevu, Zenici, Dubrovniku, Bugojnu, Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Luksemburgu, Kelnu, Štutgartu i imali su više ramazanskih turneja po Turskoj.

Hor Djulistan
Muški deo hora ispred crkve Hagia Irene ili Aja Irini u Istanbulu, povodom nastupa pred predsednikom Republike Turske

Hor trenutno broji blizu 120 članova koji su podeljeni na altove, soprane, basove i tenore, uzrasta od 7 do 37 godina. Članovi su uglavnom iz Novog Pazara i okoline, to su uspešni osnovci, srednjoškolci, studenti, a neki čak i profesori u obrazovnim institucijama. U ovoj velikoj porodici osim pevača imaju i jednog klavijaturistu Mirzu Planića, virtuoza u svom poslu.

Hor Djulistan 255
Umetnički rukovodilac hora i glavni koordinator je Aladin Imamović: Na koncertu u Novom Pazaru povodom desetogodišnjice hora

– Na svetskom festivalu ilahija i kasida u Setifu, u Alžiru, krajem 2012. godine naš koncert je, u konkurenciji 21 grupe iz celog sveta, proglašen za najbolji. Bili smo jedini predstavnici iz Evrope. Godinu dana kasnije, na alžirskoj turneji osvojili smo prvu nagradu na festivalu u organizaciji renomiranog Atlas theatre. Prošle godine u Tutinu na Internacionalnom festivalu ilahija i kasida Nad Sandžakom, dobili smo prvu nagradu stručnog žirija, a ovog aprila povelju grada Novog Pazara za afirmaciju i očuvanje bošnjačke kulture i tradicije – rekla mi je Berina na kraju razgovora.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Emir Sadović, Senko Župljanin, privatni album

Ostavite odgovor