Veliki praznik u kući poznate kreatorke: Na BAJRAMSKOM RUČKU kod Amine i Rasima

Koliko god da u toku godine rade po ceo dan i putuju na relaciji Novi Pazar – Beograd, veliki religiozni praznici najbolji su trenuci da poznata modna kreatorka i profesorka informatike Amina Hasanbegović (31) i njen suprug Rasim (35) dizajner nameštaja i profesor fizičkog vaspitanja, uspore svoj životni ritam i okupe se sa roditeljima i dragim ljudima oko svečane bajramske trpeze. Ove godine imao sam čast da su me članovi porodice Hasanbegović pozvali na ručak povodom Kurban bajrama, kako bih prvi put u životu prisustvovao najvećem muslimanskom prazniku i iz njihovog doma preneo utiske čitaocima Priča sa dušom.

Amina baklave_347x768
Amina seče baklave sa plazma keksom i orasima

– Rasimova majka nas uvek pozove da taj dan provedemo sa njima na ručku, a na trpezi bude tradicionalna hrana ovog kraja uz jela po receptima koje je moja svekrva dobila od njene svekrve, a koje sada meni prenosi. Đuveč, mantije, boin (staro jelo od šljiva i mesa), ćufte, salate, turska čorba od sočiva merdžemek, jufčice – jedna vrsta pite sa pilećim mesom i, naravno, baklava za dezert – priča mi Amina dok seče ukusne i sočne baklave sa orasima, puterom i plazma keksom.

Posle ručka, uz kafu, popričali smo i o enterijeru. Svoj dom koji se nalazi na desetak minuta hoda od centra grada, Hasanbegovići su, kao velike estete, uredili po svojoj meri, želeći da im u svakom kutku bude prijatno i da se osećaju spokojno.

Amina i RASIM_577x768
Crno i belo – to su njihove boje

– Nisam mirna kad nešto nije na svom mestu i zato smo kuću uredili da nam bude oaza za odmor. Zanimljivo je da ništa nismo kupili, nego smo sve sami napravili. Rasim se bavi proizvodnjom nameštaja, kao i njegov otac, pa zbog toga imamo unikatne komade – kaže Amina.

– Volimo neobičan prostor i nameštaj, i zato ga sami pravimo kako bi bio skrojen po našoj meri. Mi dizajnom razbijamo standarde – priča mi Rasim i pokazuje na bele zavese u dnevnom boravku čiji je izgled Amina osmislila.

IMG_2610_1024x768
Spavaća soba u sportskom fazonu

– Hteli smo da u kući jednim delom predstavimo Aminu, a drugim delom mene, da napravimo vagu u ženskom i muškom delu doma. Pošto sam sa suprugom uključen u posao u kojem preovladavaju žene, rešio sam da nam spavaća soba bude sa muškim elementima, pa sam na krevet dodao dekoraciju od sirovog metala i kontejnerske točkove. Celog života sam želeo da imam svoju teretanu, pa sam na drugu stranu sobe stavio vreću za boks, simbolično, pošto u Ekonomskoj školi predajem borilačke veštine. Iskreno, ne da mi se da radim na njoj, tako da je trenutno ovde više zbog enterijera – priča Rasim.

[instagram-feed]

Od moje prošle posete domu ovih dragih ljudi, pre tačno godinu dana do danas, Hasanbegovići su svašta novo napravili: sredili su dvorište i obogatili ga cvećem, doterali dečju sobu i veliki dnevni boravak u potkrovlju ukrasili kreacijom Rasimovog novog hobija.

IMG_2615_576x768
Soba po meri Aminine i Rasimove dece: Ovde spavaju Hatidže (5) i Husain (1)
Amina Hasanbegovic 2_1024x768
Ogradu na spavaćoj galeriji, kuhinjske elemente i sve metalne stepenice Rasim je sam izradio

– Ovo je treći bicikl koji sam napravio u vintage stilu. Reč je o starinskim modelima, koji su stvoreni u mojoj radionici. Jedino su gume i felne fabrički, sedište je iz Engleske, dok ram i volan od kože i drveta pravim sam. I pedale su drvene – opisuje Rasim svojih ruku delo.
IMG_2623_576x768Pitao sam Aminu i da li ima više posla od kada folk pevačica Seka Aleksić nosi njene haljine.
– Seka je odlična promoterka i mnoge devojke i žene teže da izgledaju kao ona. Celog leta vladalo je veliko interesovanje za kaputima, mnoge sam slala u inostranstvo, a sa hladnijim danima stižu nove porudžbine kaputa, ali i haljina i venčanica. Trudimo se da zadržimo isti kvalitet, da ispoštujemo svaku klijentkinju i da za svaku haljinu od sebe damo maksimum. Ove godine otvaramo nove ateljee, pa se sada naše haljine prodaju u centru Niša, u butiku Glamur, i u Beogradu u Južnom Bulevaru 88, gde dolazim često i gde se mogu zakazati termini. Uskoro krećemo sa prodajnim mestom u Sarajevu – rekla mi je Amina Hasanbegović, koja me je sa svojim suprugom, kao i uvek, fantastično ugostila.

Stan Hasanbegovic_576x768
U staroj fabrici koju je kupio, Rasim je našao stare bioskopske stolice, od kojih je tri komada preneo u stan, baš kao i stare lustere

Ako vas interesuje Priča sa dušom Haljine iz Pazara osvajaju Evropu, koju mi je Amina ispričala u novembru 2014. godine, kliknite ovde.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com 
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

1 komentar

Ostavite odgovor