Kako su Milica i Živojin na dedovini pokrenuli turizam: „Nekada su ovde živeli baka i deka, a danas se odmaraju turisti“

Po ulasku u dvorište u ulici Vojvode Putnika 47 u Aranđelovcu pažnju privlače stabla voća koje je kalemio Miličin deda Dragoslav. Redom idu: smokva, mušmula, šljiva, kajsija, jabuka, a onda kraj kapije i stara sorta kruške takuše.

Na 300 metara od smeštaja Mitrovića kuća počinje niz restorana u kvartu Šumadijska Skadarlija (Brestovi i vizija, Gorski car, Divljakovac, Lovački raj), do poznatog aranđelovačkog parka sa skulpturama ima oko 800 metara, a vetar sa Bukulje i nešto niža temperatura nego u centru grada na ovoj adresi uvek su prisutni.  

Nekada su ovde živeli Miličini baba i deda, kasnije je i ona tu stanovala sa porodicom, a danas se u prizemlju kuće građene šezdesetih godina prošlog veka odmaraju turisti iz Srbije i inostranstva.

U junu 2022. godine bračni par Đorđević, Milica (32) i Živojin (38) ugostili su prve posetioce i počeli da se bave turizmom u Aranđelovcu.

Renovirali su kuću i baš u vreme dok je Milica bila trudna rešili da krenu sa dodatnim poslom.

Zanimljivo je da je smeštaj otvoren za javnost nekoliko dana nakon što je na svet stigla mala Lana.

U ovoj Priči sa dušom komercijalista i organizatorka događaja u hotelskoj industriji pričaju kako su rešili da steknu novo iskustvo u turizmu, ali i dodatni prihod za njihovu porodicu.   

„Moja baba Ljubica i deda Dragoslav se šezdesetih godina prošlog veka sele iz Vukasovaca (sela na desetak kilometara od Aranđelovca) i počinju da zidaju kuću u Otvorenom polju u Aranđelovcu. Najveći deo su uradili sami, sa svojih 20 prstiju, kao i uz pomoć prijatelja – majstora sa sela i iz grada.“

Prizemni deo objekta je od bukovičkog granita, a debljina zida od 50 cm odlična je izolacija, pa je leti za nekoliko stepeni hladnije nego u centru grada.

„Iako smo u obavezi da, po kategorizaciji, imamo klima uređaje, oni nam zapravo nisu ni potrebni jer kamen prirodno hladi prostorije“, priča Milica, koja je ovu kuću nasledila kada joj je bilo 18 godina.

„Baka i deka su ranije ovde izdavali sobe studentima i radnicima koji nisu iz Aranđelovca, a mi nastavljamo tu tradiciju u modernijem izdanju.“

„Kad su baba i deda preminuli, prizemlje je ostalo prazno, zbog čega sam često razmišljala o tome kako bi bilo lepo da ga sredimo i izdajemo.“

„Otac mi je ovu kuću prepisao za života, tako da sam znala da ću jednog dana nešto ovde napraviti.“

„U međuvremenu sam studirala i živela u Beogradu, zatim sam radila u glavnom gradu, sve dok nisam rešila da se vratim u Aranđelovac. Čak su mi i moji prijatelji, koji bi leti dolazili na moje rođendanske proslave, govorili kako je ovde lepo, mirno i idealno za antistres vikend-odmor“, nastavlja Milica.

Nakon što je saznala da je trudna, razgovarala je sa suprugom da treba da naprave nešto njihovo, što će im koristiti, a i kasnije ostati njihovoj deci.

Bilo je logično da se vratimo na ono što imamo. U februaru 2022. smo počeli da renoviramo; sve smo izbacili, samo su zidovi ostali. Krenuli smo redom: malter, struja, voda, sve ispočetka. Stigli da završimo pre nego što se Lana rodila i krajem juna objavili na bukingu da izdajemo apartman“, seća se Milica.

I pre nego što sam se upoznala sa Živojinom, imala sam ideju o renoviranju kuće, međutim on je bio pokretač i inicijator ove priče. Iako sam mislila da nije dobar trenutak da u vreme moje trudnoće počinjemo sve to, on je smatrao da je baš tada pravi momenat. Zaista se mnogo trudi oko svega, odlično se dopunjujemo.“

Svakog turistu domaćini sačekaju sa kafom, ratlukom i sokom od zove ili višnje.

Miličina mama Jadranka stanuje na spratu, pa gostima obavezno spremi pitu ili kiflice dobrodošlice. Tako su dočekane i Priče sa dušom

„Mi smo uvek tu kada turisti dođu, damo im ključeve, šifru za internet, pokažemo šta treba u kuhinji i u sobama, upoznamo ih ukratko sa znamenitostima kraja. Zanimljivo je da je ovog leta za sve goste Opština Aranđelovac obezbedila besplatne karte za gradski bazen u Garašima. Zadovoljni smo recenzijama na bukingu, za sada su sve desetke“, kaže Živojin.

U apartman može da se smesti petoro ljudi. Tu su dve spavaće sobe (jedna sa bračnim krevetom, druga sa dva zasebna), dnevna soba sa jednim krevetom i trpezarijom, kuhinja i kupatilo.

Mitrovića kuća ima parking, spoljni roštilj, prostor za igranje i ono što gosti najviše vole – dvorište.

U jednom skrivenom ćošku su gobleni koje je baka nekad držala na zidu u dnevnoj sobi.  

Dok je Živojin fokusiran na nabavku i osmišljavanje svega što je potrebno na osnovu komentara i sugestija gostiju, Milica vodi instagram naloge i bavi se rezervacijama.

„Najviše nam dolaze ljudi iz urbanijih sredina, i to uglavnom porodice sa decom. Rekli su nam da im se ovde najviše dopada to što se nalazimo u mirnom kraju, što ima dosta zelenila i malo saobraćaja, i što je svežije nego dole u gradu. Nadmorska visina je oko 300 metara.“

„Planiramo da počnemo da vodimo goste na izlete u vidu piknika do imanja u obližnjim Vukasovcima, koje sam takođe nasledila. Voleli bismo da i tamo imamo neku atrakciju i smeštaj.“

Na kraju intervjua selfi sa urednikom Priča sa dušom

Đorđevići u Mitrovića kući sve rade porodično. Supružnici se smenjuju oko turista, a njihove mame su tu da pomognu oko bebe, kao i u samoj kući, kad zatreba.

Osećaj da se nešto korisno radi za porodicu, ali i za grad pod Bukuljom iz kojeg oboje potiču, pogotovo na dedovini, prema Miličinim rečima, zaista nema cenu. Kad je ova kuća puna turista, srce joj je uvek puno.

Više o ovom apartmanu saznajte na njihovom instagramu Mitrovića kuća ili preko sajta buking na sledećem linku.

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Jovana Todorović, Nenad Blagojević; Napomena: Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu  www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta.

Ostavite odgovor