ŠUMADIJSKA SKADARLIJA: Skriveni kraj šume, jedan do drugog, 4 restorana dočekuju boeme na Bukulji

Putujući po svetu i obilazeći poznate i manje poznate restorane, naučio sam da se najbolje jede u mestima koja se ne reklamiraju mnogo. Tamo gde je najbolja hrana obično ima najviše lokalaca, što je znak da su gastronomski specijaliteti po meri, a kvalitet na nivou.

Gradić pod Bukuljom ima svoju boemsku četvrt koja me je svojim šarmom podsetila na beogradsku Skadarliju.

Do gore se stiže na dva načina, ili asfaltiranom ulicom Vojvode Stepe ili ulicom Vojvode Putnika, nešto užom.

Šumadijska Skadarlija udaljena je oko kilometar i po od centra Aranđelovca

Mada je u beogradskoj Skadarliji praksa da se u nekom trenutku pređe u susednu kafanu i tamo nastavi sa provodom, u ovoj šumadijskoj kombinaciji u Aranđelovcu se najčešće, zbog velikih porcija i dobre atmosfere s muzikom uživo, ipak ostaje u jednom restoranu, a u ostale se ode prvom narednom prilikom.

To i nije tako loše, jer dobijate mogućnost da više puta svratite u Aranđelovac i natenane ga otkrijete, kako gastronomski, tako i na druge načine.

BRESTOVI I VIZIJA

Prvi restoran u ulici Vojvode Stepe dobio je naziv po istoimenoj kafani dede vlasnika ovog lokala, čuvenog Mike Ćope, koji je u Šatornji, varošici u opštini Topola, vodio lokal „Brestovi“.

Da bi spojio tradicionalno i moderno njegov naslednik je uzeo staro ime i dodao reč „vizija“ – za nove generacije.

Restoran ima predivan pogled na grad, nudi jela nacionalne kuhinje i specijalitete od mesa, a iako je ovde carstvo gurmanluka, u „Brestovima“ i vegetarijanci mogu da nađu ponudu za sebe.

GORSKI CAR

Novootvoren restoran, odmah do „Brestova“ gostima nudi domaću kuhinju u kojoj se, prema rečima vlasnika Miloša Banovića, ističu: „doručak Gorski car“ (jaje na oko, grilovana slanina, domaća kobasica, pomfrit i domaći ajvar) i specijalitet „hajdučki ražnjić“ od više vrsta mesa koja se „pakuju“ naizmenično na ražnjić sa povrćem, pečurkama, tikvicama, patlidžanom i lukom, uz gurmanski dodatak.

Tu je i dimljeni vrat u sosu od kajmaka i rena i domaća pita sa orasima, suvim šljivama, suvim grožđem i jabukama.

„Gorski car“ je otvoren na Sretenje 2021. godine, a u večernjim satima ovde će vam često zasvirati poznati muzičar iz ovog kraja, gospodin Preža.     

Hajdučki ražnjić

DIVLJAKOVAC

Knjigovođa iz Aranđelovca Snežana Lazarević je u mom vodiču o Šumadiji o ovom restoranu rekla suštinu: „Ovde mapa kaže: Pratiti Vladimira – u Divljakovcu. Vladimir dešifruje tajne šumadijske kuhinje i šumadijskog gostoprimstva.“

„Porcije su za hajduke, a ja posebno uživam u „Karađorđevoj šnicli“. Pogled na Arhangelski grad zaokružuje priču – panorama koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovo je kutak za iskrene ljubitelje jake hrane, veselih ljudi i slobodnog šumadijskog neba.“

LOVAČKI RAJ

Bilo je dovoljno da dva puta objavim na fejsbuku fotografiju čorbe od fazana, pa da dobijem pregršt pitanja tim povodom.

Pored čuvene čorbe, u ovom skrivenom mestu u šumi jede se i gulaš od srnetine i divlje svinje, kao i srneći uštipci.

„Lovački raj“ se nalazi na nadmorskoj visini od 396 metara, leti se sedi na terasi, a zimi unutra uz pucketanje vatre iz odžaklije. Pored restorana žive srne i koze – ljubimci vlasnika ovog mesta, posebno gospođe Ljilje.

Čorba od fazana
Pripreme za knjigu „50 najlepših mesta u Šumadiji“

+ RESTORAN GRB

Iako nije deo ove boemske četvrti, restoran Grb je odnedavno povezan asfaltiranim putem sa „Lovačkim rajem“, pa se do njega lako i brzo stiže automobilom. Reč je o ugostiteljskom objektu sa tradicijom od tri decenije, na Trešnjevičkom putu, koji je po usluzi i kvalitetu hrane u vrhu gastronomske ponude Aranđelovca. 

Tekst je preuzet iz knjige „50 najlepših mesta u Šumadiji“ Nenada Blagojevića koja se po promo ceni prodaje preko ovog linka, kao i u TO Aranđelovac i u muzejskim objektima u Topoli. Članak je moguće preneti u drugi medij uz objavu izvora i linka.  

3 komentara

Визија се не слаже са Брестови јер није српска реч, ни звучно, ни семантички, нема везе са савременим временом.

HVALA NENADU BLAGOJEVICU sto je prikazao ove prelepe restorane, gde je hrana vrhunska, preukusna, spremljena sa puno ljubavi. Bila sam porodicno u svim restoranima, sve pohvale. Hrana svedska, higijena na vrhunskom nivou, ljubaznost ocena 10+. Kada se zavrsi hotel Sumadija i hotel Staro zdanje vraticemo pravi sjaj TURIZMU u ovom lepom gradu. Verujem u lepsu i srecniju buducnost za nasu decu i unucice. Majka, baka, Sumadija, Srbija.

Bili smo na ručku 30.03.2024 godine. U 16.00 časova smo naručili, hranu smo dobili u 18.00 časova. Katastrofa. Ne preporučujem nikome ovaj restoran, čak se na salatu i zapečenu lepinju čeka 1 sat.

Ostavite odgovor