KOLAČI profesorke italijanskog: Počeli sa KUĆNOM RERNOM i stigli do velikih marketa

Dok je kao studentkinja italijanskog jezika i književnosti honorarno radila kao prevodilac za grupne posete italijanskih tehnologa našim fabrikama keksa i biskvita, Milica Čalija (34) iz Beograda shvatila je da će joj kolačići biti mnogo bliži nego prevođenje pesama Frančeska Petrarke.

Život ju je odveo na televiziju, pa u sferu odnosa sa javnošću dečjeg festivala Čarolija. Odatle je dobila ponudu da pređe u marketing fabrike Jaffa, a nakon pet godina u Food land, i napokon, 2012. u Anđele, koje je stvorila sa mužem Milivojem.

– Posao menadžerke za odnose sa javnošću nije bila moja struka, niti sam planirala da ga radim, ali taj put me je očigledno vodio ka Anđelima. Čitala sam nedavno da prosečan start up preduzetnik iz Amerike ima 50 godina, što znači da je prethodno svašta radio i naučio, tako da sam srećna što nisam prerano ušla u sve ovo – priča mi na terasi mini-fabrike na Banjici.

andjeli88

Pre nego što sam stigao u proizvodni pogon, Milica je rešila problem sa omotnicama koje nedostaju, odvela dvoje dece u vrtić, a treće kod bake, prethodno im spremila doručak, a prvobitno ustala u sedam sati.

Posvećenost poslu i želja da ljubiteljima ovih ovsenih kolača pruži kvalitet, vodilja su joj od početka.

„Naša priča počinje tako što smo oboje otišli iz kapitalizma, odnosno iz velikih kompanija, jer neke tamošnje vrednosti nisu korespondirale sa našim ličnim vrednostima.“

Kada osnujete svoju kompaniju, onda ih sami postavljate, a jedna od osnovnih bila je da kolači budu pravljeni kao da su za našu decu. Ja sebe ne mogu da zamislim u situaciji da jedno stavljam na deklaraciju, a da drugo govorim svojoj deci, dok me ona gledaju svojim iskrenim očima. Mi želimo da jednog dana odrastu u iskrene ljude i da kao takvi preuzmu ovu kompaniju. Ako postavite vrednosti, ne smete nikad od njih da odstupate, jer potrošača možete samo jednom da prevarite. Imala sam sreću da sam učila iz tuđih grešaka i da je na mojim prethodnim radnim mestima bilo situacija da se uštedi da kvalitetu sirovina, a potrošači bi odmah primetili razliku u kvalitetu i slali mejlove – seća se Milica.

Milica Calija Ted X Zemun
Na predavanju koje je održala posetiocima TEDx ZemunED-a 2015. godine

Prve kolače Čalije su pekli u svom stanu, za prijatelje koji su ih naručili preko fejsbuka.

Plehovi, rerna i bela poslastičarska kutija sa ručno ispisanom deklaracijom za drage ljude, bili su početna oprema.

Dobar glas se širio, pa su imali po nekoliko kilograma narudžbina dnevno, a onda su stigli i do dvocifrenih.

– U pomoć su došle babe, tetka, prijateljice. Ja sam bila trudna sa trećim detetom, pa smo se organizovale da, dok su deca u vrtiću, sav nameštaj u kuhinji, trpezariji i dnevnoj sobi prekrijemo stolnjacima na kojima su se kolači hladili, a da onda, kad se oni vrate, sve namestimo kao da „fabrika“ nije ni postojala (smeh). Kada je potražnja postala veća, našli smo ovaj prostor.

Milica testira novi ukus kolača sa lavandom

Prvi ukus – crnu i mlečnu čokoladu i lešnike, napravili su po ukusu svoje porodice, a onda i drugi – belu čokoladu sa brusnicom.

– Prijatelji su naručivali, nama je bilo glupo da im naplatimo, ali su sa željom da podrže naš biznis, insistirali da plate. Kad nam se javila prva nepoznata osoba, to je bio dobar znak, jer nam je verovala samo na osnovu onoga što je videla na fejsbuku. Ta društvena mreža je odigrala veoma važnu ulogu u stvaranju Anđela – seća se Milica.

Koliko god to delovalo romantično i nevernim Tomama neizvodljivo, moja sagovornica ističe da je na putu do uspeha veoma važno da pre nego što i pomislite na novac, prvo budete usmereni ka potrebama mušterija.

– Morate da krenete od toga šta vi kao preduzetnik možete da pružite potrošaču, odnosno da li imate uslugu ili proizvod koji mu rešava problem. Moj kolač rešava mu potrebu da jede nešto zdravije, ali da se ne liši dobrog ukusa. Tek ako tako razmišljate, novac od kojeg ćete živeti, doći će kao nagrada. Kod nas se u preduzetništvo ulazi iz nužde, jer žene često posle porodiljskog bolovanja ne sačeka posao, pa odmah pokušavaju da pokrenu sopstveni biznis i žele što pre da zarade. Naravno, važno je i da nikog niste prevarili, da niste zakinuli zaposlene i potrošače, i ako tako poslujete, verujem da karma ne može loše da vam vrati – pojašnjava Milica.

Milica Calija sa Kristinom Ercegovic
Kao gošća kod Kristine Ercegović na susretu preduzetnika Business Café u Beogradu

Danas kada na brojnim seminarima i festivalima govori o počecima, priča o Anđelima deluje bajkovito, mada, kako kaže Milica, sa rastom biznisa, rastu i problemi, ali ona o njima ne priča mnogo, jer je usmerena ka pozitivnim stvarima.

Upravo zbog lakoće sa kojom priča, dobija brojne mejlove od ljudi koji žele da pokrenu sličan posao, među kojima su i oni koji bi da se sve to desi preko noći.

– Smešno mi je kada neki koji vide da Anđelima ide dobro, hoće da nas kopiraju. Milivoje i ja posavetujemo one koji žele da prave kolače na šta da obrate pažnju, i, na kraju krajeva, kako da se razlikuju od nas. Naravno da ima prostora na tržištu, ali besmisleno je da svi pravimo slične kolače – kaže Milica i dodaje budućim preduzetnicima da, osim što će raditi više nego kod drugoga, budu spremni da se liše sna i omiljenih hobija poput čitanja knjiga i odlaska u šetnju, ali i da, uprkos tome, pohvala zadovoljnog kupca, potire sav umor i daje novu energiju.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Anđeli, Business Café, TEDx ZemunED

Ostavite odgovor