Mladi programeri istražili Beograd uzduž i popreko i napravili aplikaciju koja besplatno vodi do skrivenih mesta prestonice

Još pre desetak godina kada su bile aktivnije u izlascima nego danas, Ana Kostadinović (29) i Kristina Lovrenčić (28) maštale su o aplikaciji koja bi im dala odgovore na pitanja: „gde su najbolja mesta za izlazak“, „da li njihov omiljeni izvođač nastupa baš večeras“ i „kako brzo dobiti informacije, bez mnogo traženja na internetu i društvenim mrežama“?   

Deset godina kasnije, slobodno vreme uzrokovano pandemijom korone i profesija android programera kojom se bavi naterali su Anu na razmišljanje da je idealno vreme da se ovako nešto napravi.

Pokrenula je inicijativu, Kristina ju je odmah podržala, a onda su se u projekat uključile nekadašnje kolege Aleksa Matić (30) i Ivan Đorđević (30).

„Kristina i ja se znamo duže od 12 godina, a upoznale smo se u savršenom momentu, jer smo se odlično razumele. Aleksu i Ivana sam upoznala sa Kristinom pre četiri godine kada smo počeli da radimo zajedno. Danas smo u konstantnoj komunikaciji ili ispred table, gde pokušavamo da objasnimo jedni drugima koje sve ideje imamo, a verujte mi – ima ih dosta”, priča Ana na početku Priče sa dušom.

Aplikacija Go Out koju su ovi mladi programeri napravili predstavlja brojne događaje u gradu, a korisnici nakon nekoliko klikova dolaze do jedinstvenih rezultata po njihovim afinitetima.

Tu su informacije o izložbama, klubovima, festivalima, sajmovima, baštama i koncertima u Beogradu, koje odmah možete podeliti sa prijateljima (opcija share). 

„Cilj nam je bio da svako ko želi negde da izađe u našem gradu, a nije siguran gde tačno želi da ode, može te nedoumice da reši pomoću naše aplikacije. Stalno je unapređujemo sa idejom da svako može da nađe baš ono što će ga zainteresovati, bez mnogo truda, kao što to radi Netflix, a možda i bolje”, rekao je Aleksa.

Ivan dodaje da mu je, kao ljubitelju manje poznatih muzičkih žanrova, veoma drago što pokrivaju i baš takve događaje i svirke.

„Oglašavanje takvih događaja se u Beogradu i dalje svodi na male ulične plakate, pa se često desi da ne saznam na vreme za njih. Sada koristim našu aplikaciju kako ih ne bi više propuštao”, otkrio je.

Aplikacija je besplatna za sve korisnike (android i iOS) kao i za lokale i institucije koji žele svoj program da oglašavaju preko njih.

Na početku im je akcenat bio na događajima sa elektronskom muzikom, pa su u aplikaciji prvo „pokrili“ noćni život.

U ponudu su uvrstili i pab kvizove, karaoke, plesne organizacije i manifestacije, koncerte, bioskope na otvorenom, dane društvenih igara, promocije knjiga, hrane, pića.

Sa početkom jesenje sezone dodaće i događaje iz muzeja i pozorišta.

„Ni sama nisam znala koliko lepih, meni nepoznatih događaja se dešava svakodnevno u našem gradu. Upravo to želimo da predstavimo korisnicima kroz našu aplikaciju, da pored „dobrih-starih“ pronađu i nova zanimljiva mesta po njihovom ukusu. Možete naći gde se vaš omiljen film prikazuje na otvorenom ili mesta na kojima možete pokazati svoje plesne sposobnosti. Beograd zaista mnogo toga nudi“ , objasnila je Ana.

„Mogu vas privući Veče magije, Proslava pola Nove godine ili događaj na kojem vam može biti plaćen račun za struju u vrednosti od 100.000 dinara.“

Svi su rođeni i odrasli u Beogradu, što im je, kako kažu, dalo veliku prednost za ovu aplikaciju, jer su kao žitelji Beograda imali vremena da ga istražuju i pronađu dovoljno mesta koja žele drugima da pokažu.

Aleksa i Ivan su više za dnevne varijante izlazaka, dok su Ana i Kristina noćni tipovi. 

Na snimanju za Priče sa dušom bili su Ivan, Ana i Aleksa, dok je Kristina izostala zbog poslovnih obaveza.

„Volim Beograd jer tu sam odrastao, to je jedino mesto gde se osećam kao svoj na svome. Omiljeno mesto mi je Kalemegdan noću, jer tu sam mnogo vremena provodio sa Ivanom i brojnim ljudima tokom adolescencije. Prelep je i mističan. Kada je o izlascima reč, s obzirom na to da sam nedavno postao tata, moji izlasci su sa porodicom u vidu šetnji ili boravka u Botaničkoj bašti”, rekao je Aleksa.

„Kristina i ja malo više volimo noćni provod, mada kako smo nekada izlazile sada se osećamo kao da smo u penziji (smeh). Međutim, mnogo naših prijatelja je u tom svetu, tako da i danas kao nekada uživamo u tome.”

Saglasni su da je prikupljanje podataka o događajima veliki posao i da iziskuje mnogo vremena, kontaktiranje sa vlasnicima lokala, PR menadžerima i drugim odgovornim osobama.

Zbog toga pozivaju sve one koji organizuju događaje, kao i vlasnike lokala da im se jave, kako bi i njihove programe dodali u aplikaciju.

„Oglašavanje je besplatno. Pozivamo ovim putem i manje lokale da nam se jave i da predstavimo njihove ivente. Na primer, ako je u nekom kafiću jednom nedeljno sniženje koktela, mi od toga možemo da napravimo događaj u aplikaciji.“

Ana i Ivan su studirali Elektrotehnički, a Aleksa Matematički fakultet

Što se tiče vođenja aplikacije, Ivanov i Aleksin fokus je na tehničkim aspektima. Konkretno – razvoj za android i iOS platformu i backend.

„Kao i svaki startup i mali tim, svi učestvujemo i pomažemo jedni drugima na svim frontovima. Ipak treba iskoristiti to što nas je troje programera u timu“, rekao je Ivan za PSD.

„Ja sam preuzela biznis stranu, komunikaciju sa klijentima i marketing. To je „na papiru“, a istina je da smo gradili ovaj proizvod uz pomoć prijatelja, porodice, veština samoučenja, iskustva u ovim poljima, i tehničkog znanja koje imamo. Tako ćemo da nastavimo jer nas odziv korisnika motiviše i govori nam da smo na dobrom putu”, sigurna je Ana.

Iako je tog dana temperatura dostigla 37. podeljak, Priča sa dušom je uspešno ispričana

Bilo da je reč o domaćim ili inostranim posetiocima, aplikacija Go Out namenjena je svakoj osobi koja želi da istraži Beograd, da otkrije jedinstvena mesta, ugodnu atmosferu i ljude.

„Ima jedno pravilo koje kaže da Beograda nikad nije dosta. Go Out smo napravili na engleskom jeziku, prilično je laka za upotrebu (nemamo čak ni log in) baš u želji da što više ljudi na najbrži mogući način zaroni u mnoštvo događaja u našem gradu“, rekli su Ana, Aleksa i Ivan.

Aplikaciju možete skinuti OVDE, a na instagramu su ovde.

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Jovan Nedeljkov; Mesto snimanja: Boho bar Beograd; Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com. Prenos u štampane medije nije dozvoljen. Hvala vam što poštujete autorska prava.

1 komentar

Ta aplikacija koju su oni kao izradili je nastala pre vise od 8 godina ( beograd nocu ) ali za web pretrazivace ( znaci bez ios & android aplikacije ) a pre vise od 15 godina u Americi pod nazivom tablelist.com. Znam da je pre 4-5 godina bila i aplikacija get-out.rs koji je poceo sa radom gde je bilo i web i ios, android mogucnost zakazivanja. Tako da je ovo samo copy paste 🙂

Ostavite odgovor