Mihajlova SUPER IDEJA o velikom naučniku privlači turiste jer ovde je sve u znaku NIKOLE TESLE

Putujući po svetu i videvši brojne tematske hotele Mihajlo Cakić (27) je razmišljao da tu ideju sprovede u svom gradu. Pomalo začuđen što se niko ranije toga nije setio, sa porodicom je pre dve godine počeo da planira otvaranje hotela posvećenog našem poznatom naučniku i pronalazaču, brinući o svakom detalju.

Šifra za bežični internet je kombinacija godine rođenja Nikole Tesle (1856.) i Smiljana, njegovog rodnog mesta u Hrvatskoj. Svaka od 17 smeštajnih jedinica (5 soba i 12 apartmana) opisuje neki od izuma velikog naučnika i na zidovima ima unikatne fotografije, čija autorska prava su otkupljena za korišćenje od Muzeja Nikola Tesla i koje se mogu videti samo u muzeju, u ovom hotelu i u Zavodu za patente u Americi. Najveći je Tesla apartman površine 60 metara kvadratnih.

Na tanjirima u restoranu ugravirana je Teslina formula, a slovo S u vodoravnom položaju kao simbol njegove struje nalazi se u logou. Pošto je i sam jedan deo života proveo u hotelu Njujorker u Njujorku, na ulazu u hotel ispisane su Tesline reči na engleskom jeziku: „Živim u hotelima jer oni nude udobnost kao kod kuće, ali bez tereta i brige o vlasništvu“.

Hotel se nalazi u mirnom kraju Neimara, poseduje garažu, a dobar deo smeštajnih jedinica ima balkon sa pogledom na Avalu ili na Hram Svetog Save. 

Posle dve godine rada sa timom dizajnera i arhitekata hotel Tesla Smart stay primio je prve goste 8. maja 2017.

Francuske blogerke koje sam nedavno ugostio provele su jednu noć u ovom hotelu, a to je bila prilika da se upoznam sa direktorom Mihajlom Cakićem, koji nas je dočekao.

– Celog života sam u sportu i fudbal treniram od detinjstva. Posle šest godina internacionalne karijere u Ukrajini, Belorusiji i Moldaviji vratio sam se u Srbiju i ušao u turizam. Studirao sam hotelijerstvo i imao sam nameru da se jednom bavim time. Ovaj hotel je moj prvi projekat – priča Mihajlo.

U mnogim zemljama sveta, sa fudbalskim klubovima za koje je igrao, posetio je tematske hotele, odnosno male dizajn butik hotele koji su sve popularniji. Istražio je tržište i prvi tematski hotel u Beogradu posvetio jednoj od najpoznatijih ličnosti sa ovih prostora.

– Razgovarajući sa prijateljima iz istočnih, bivših sovjetskih zemalja video sam da oni znaju za Nikolu Teslu, Novaka Đokovića, Vlada Divca i Emira Kusturicu i da te sve te ličnosti izuzetno vole i cene – priča Mihajlo i dodaje da je napravljena saradnja sa muzejom Nikola Tesla, pa svaki gost ima pravo na besplatnu ulaznicu.

Pitam ga šta je, osim para koje su bile neophodne, najvažnije za uspeh u ovakvom poslu.

– Novac jeste preduslov za bilo koji projekat, ali su važniji ogromna posvećenost i energija. Sve ovo iziskuje vreme i bez toga je nemoguće napraviti uspeh. Džaba vam pare ako nemate dobru zamisao. U poslu morate da date 100 odsto sebe i to ne može novcem da se plati. Ovo jeste bio veliki posao i ne kažem da je bilo lako jer se iz sportskih voda trebalo prebaciti u hotelijerstvo, ali kada vidite da je sve ispalo onako kako ste želeli, onda vam nije žao ni vremena ni truda – iskren je.

Mihajlo kaže da iako nije u strogom centru grada, ne brine oko konkurencije jer gosti koji odsedaju u „Tesli“ nisu klasični turisti.

– Najviše nam stiže turista iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Švajcarske, Austrije, Nemačke. Amerikanci se posebno oduševe king size krevetima veličine 200 x 220 i biraju takve sobe – kaže Mihajlo i dodaje da mu je izuzetno drago kada dođu turisti iz bivših sovjetskih zemalja u kojima je živeo, jer sa njima ima dosta zajedničkih tema, a i može da vežba ruski jezik.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatna arhiva

Ostavite odgovor