Na Balkan došao zbog ljubavi, a ostao zbog muzike: Kiki je Amerikanac koji živi u Beogradu i peva EX-YU ROK

Mada ne govore srpski jezik, roditeljima Kristijana Loka (Christian Locke, 40) iz Teksasa izuzetno se dopala nova pesma koju je njihov sin snimio u Srbiji. Oni su je, zajedno sa njegovim timom iz Beograda prvi čuli, a zbog lepih reakcija u planu je verzija na engleskom.

Na odluku da se preseli na Balkan: „u zemlju za koju nisu čuli i zbog devojke koju ne poznaje“ prvo su bili u čudu, a posle su ga podržali. Još uvek nisu posetili Srbiju, a muzičku karijeru svog sina redovno prate i raduju se njegovim uspesima.

Kristijan od 2012. godine živi na ovim prostorima: prvo je bio u Zagrebu, pa u Sarajevu, a zatim se skrasio u Beogradu.

Život u zemljama bivše Jugoslavije doneo mu je mnogo lepih trenutaka, susreta, prijatelja, ali i nov pseudonim.  

Profesorka hrvatskog jezika u privatnoj školi u Zagrebu objasnila mu je da je Kiki skraćeno od Kristijan, a Brava prevod njegovog prezimena Locke. Kiki Brava je u početku bila prijateljska šala, a onda je to novo „ime“ Kristijan prihvatio.

Pevanje pesama eks-ju rok pravca koje izvodi po barovima pomoglo mu je da savlada „srpsko-hrvatski jezik“, jer je prvo učio hrvatski u Zagrebu, a onda srpski u Beogradu. 

„Nakon što sam završio školu jezika, moj prijatelj koji u Zagrebu ima restoran zamolio me da dođem da sviram. Punih mesec dana svake večeri sam pevao i svirao gitaru. Tada sam prvi put pokušao da pevam eks-ju pesme, ljudima je to prvo delovalo čudno, a zatim postalo prilično kul. Tako sam iskalio zanat“, seća se Kiki za Priče sa dušom

Kada se sezona svirki završila, ovaj momak iz Arlingtona rešio je da poseti Beograd i što dublje upozna nekadašnju jugoslovensku muziku.

„Odmah sam se zaljubio u ovaj grad. Svi su bili vrlo ljubazni i gostoljubivi prema meni i ovde sam se brzo osetio kao kod kuće. Iako sam se selio po raznim zemljama, Beograd mi se uvek činio kao glavna, matična baza. Osećam se da sam deo grada i obrnuto“, iskren je Kristijan.

A kako je Kiki dospeo na brdoviti Balkan?

Iz Sjedinjenih Američkih Država je krajem leta 2012. godine došao u Zagreb sa planom da se sretne sa Hrvaticom sa kojom se upoznao preko fejsbuka. Nakon četiri meseca ćaskanja preko društvenim mreža, on sa računara iz malog eko-sela u Teksasu, ona iz Zagreba, došao je trenutak za susret.

Međutim, kako su se brzo zaljubili, tako su se posle dve nedelje i odljubili. 

U šetnji tokom intervjua za Priče sa dušom

„Sutradan sam otišao u biblioteku da koristim internet i, pošto je bila zatvorena, upoznao sam se sa devojkom koja je sedela ispred. Počeli smo priču, pitala je odakle sam i rešila da mi pokaže grad. Posle nekoliko dana pozvala me je na ostrvo Prvić kod Šibenika. Dok smo kampovali na plaži, svirali i igrali šah, došao je Borko iz Beograda, izbeglica iz Šibenika, koji u Hrvatskoj nije bio od svoje 14. godine. Na gitari je zasvirao Doors-e i Rolling Stones-e, a ja sam nastavio sa Led Zeppelin-om. Ubrzo smo postali najbolji prijatelji.“

Kiki je sa Borkom obišao celu Dalmaciju, posetili su brojna mesta, a tada je osetio da treba da prati nit koja ga je vodila iz avanture u avanturu – sve do Beograda. 

„Autentičan ukus Balkana osetio sam tek kad sam prešao srpsku granicu, a još više kad sam zakoračio u Beograd. Nešto je bilo u vazduhu… Možda je teško objasniti, ali mislim da svako ko je ovde bio ili ko ovde živi ima sličan utisak. Ovde osećam da sam u srodstvu sa ljudima, ovde su mi moja ljubav i strast prema muzici i kulturi omogućili da se sa ljudima povežem na dublji način“, objašnjava Kristijan za Priče sa dušom.

Kiki je dosta putovao po Americi, a bio je i u Indiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Kad putuje voli da upozna ljude i kulturu, a ne da bude samo turista

Gitaru svira od svoje dvanaeste godine, a ideju je dobio dok je boravio u crkvenom kampu. Na jednom od talent šoua koji se sastojao od crkvenih pesama iznenada se na sceni pojavio momak sa Nirvaninim „Smells like teen spirit“, što je oduševilo prisutne.

Kad se vratio kući, Kristijan je pronašao staru jamahinu akustičnu gitaru koju je dobio ud ujaka i prepustio se svom talentu.   

Sa kolegom Dušanom Stojakovićem koji svira na usnoj harmonici ima dvojac „Kiki Brava’s Tex-Yu Duo“. Oni izvode repertoar sa pesmama na engleskom i srpskom jeziku: klasični rok, eks-ju hitovi, stare popularne bluz pesme.

Gitara na kojoj poslednjih godina svira i od koje se ne razdvaja je marke Les Paul

„U Beogradu imam prilično jednostavan način života. Volim da se družim s prijateljima u parku, da sviram na gitari i da pevam. Volim i da odem na koncerte u gradu i podržim ovdašnju muzičku scenu (rok, džez, bluz, džipsi, fank, klasika). Treniram u teretani i nekoliko puta nedeljno pohađam časove joge. Trenutno ne nastupam, ali se nadam da ću uskoro opet početi da radim“, iskren je Kristijan.

Ove godine snimio je i spot za svoju prvu autorsku pesmu „Gde me put nanese“. Zanimljivo je da mu je tekst za nju 2015. godine poklonio hrvatski pesnik Krešimir Butković, nakon što je pročitao Kikijev intervju na sajtu seebiz.eu.

„Dugo smo na njoj radili, nekoliko sam puta snimao vokalne delove jer sam neprestano pronalazio greške u naglasku ili u izgovoru. Ali, uz pomoć nekoliko prijatelja i profesora jezika, to je ispalo najbolje moguće. Za mene je to bio najvažniji aspekt. Snimali smo je u nekoliko studija i više puta remiksovali pre nego što sam napokom mogao reći da je gotovo. Bilo mi je važno da moj prijatelj i kolega, legendarni eks-ju basista Nenad Japanac Stefanović svira bas. Video spot je snimio moj prijatelj Filip Andrejević.“

U svojoj beležnici Kiki ima spisak oko 100 tekstova domaćih pesama.

Kaže da ima široko znanje o bivšim bendovima i istoriji jugoslovenske muzike, za šta se dodatno zainteresovao otkako mu je prijatelj Borko otkrio bendove poput EKV-a i Partibrejkersa.

„Mislim da je EKV bio prvi bend koji mi se odmah dopao. Kasnije sam bio opsednut albumima Olivera Mandića jer mi se činilo da imaju viši nivo produkcije u poređenju s drugim stvarima iz eks-ju pravca. Volim i Smak i sjajne gitariste poput Točka i Josipa Bočeka. Prvog dana u Beogradu upoznao sam se sa njegovom ćerkom. Tada nisam znao ko je Boček, ali kad sam na jutjubu pronašao „Dinamit“, zaista sam bio impresioniran koliko je to dobro“, rekao je Kristijan Lok, alias Kiki Brava za Priče sa dušom.

Spot za njegovu pesmu pogledajte OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com; Fotografije: Jovan Nedeljkov; Napomena: Tekst i fotografije su u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ih je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

Ostavite odgovor