NE TREBA IM KLIMA, one rade na 7 stepeni: Žene koje znaju tajne RESAVSKE PEĆINE

Svakog dana od 9 do 17 sati četvoro vodiča – tri dame i jedan gospodin, dočekuju turiste ispred Resavske pećine, 20 kilometara od Despotovca, i vode ih u 45-minutnu avanturu o pećini koja ima status zaštićenog spomenika prirode. Marija Obradović (31) ima najduži staž, radi kao turistički vodič 11 godina i obožava speleologiju, Ružica Aleksov (50) je u Resavskoj pećini oko tri godine, dok najnovija koleginica Ivana Marković (24) kali zanat od maja meseca.
– Kako su mi koleginice rekle, najmlađi sam vodič do sada. Prvo sam učila od njih, a posle sam dobila materijal. Mislim da sam se dobro snašla – priča mi Ivana.

– Tokom leta, dok su velike vrućine, ovo je najbolji posao. Prija nam stalna temperatura od 7 stepeni u pećini i vlažnost od 80 do 100 procenata. Navikle smo se na nagle promene kada izađemo na 40 i više stepeni – otkriva mi Ružica pre ture koju organizuju na svakih pola sata. Posetioci se tada kroz pećinu kreću spiralnom betonskom stazom, koja prolazi kroz različite dvorane na dva nivoa, u dužini od 800 metara.
– U toku dana dešava se da nas četvoro odradimo i po pet tura, zavisno od broja turista. Kad dođu ekskurzije, ne izlazimo po nekoliko sati iz pećine – objašnjavaju mi moje sagovornice koje žive blizu pećine: Ivana u Jelovcu, Ružica u Despotovcu, a Marija u Strmostenu i u Plažama.

Resavska pecina 15 006_576x768
Ivana i Ružica sa kolegom Igorom

Od opreme za rad najvažnije su im cokule, koje nose zbog klizavog terena, majice sa znakom pećine, kao i jakne koje ih greju na niskoj temperaturi. Ture su na srpskom, dok Marija Obradović i Igor Ristić pričaju turistima i na engleskom jeziku.
– Nakon što dobiju sve informacije od nas, turisti obavezno pitaju da li u pećini ima slepih miševa. Kada bi mogli da ih vide, to bi za njih bila najveća atrakcija – otkriva mi Ivana.

– Ne plašimo se slepih miševa, jer su dobri i nikoga ne ujedaju. Najviše ih ima u martu, a kako počinje sezona sve manje se pojavljuju, pa turisti u toku leta retko mogu da se sretnu sa njima. I sada su ovde, samo ih mi ne vidimo – zagonetna je Ružica.
– Gosti se pridržavaju svih pravila, ali jedino ne mogu da se uzdrže od fotografisanja, iako im na početku svake ture kažemo da blic oštećuje pećinski nakit. Neki su u stanju i da padnu samo zbog dobre fotografije – iskrena je Marija.

Resavska pecina 029_1024x768
Ulaz u Resavsku pećinu košta 300 dinara, a iznajmljivanje jakne staje 70 dinara

Vodiči iz Resavske pećine rekli su mi da su od početka ove godine ugostili oko 31.000 turista, i da do kraja sezone očekuju još oko 10.000. Marija, Ivana i Ružica otkrile su mi da osim klasičnog obilaska, zainteresovani mogu da se prijave u speleološko – planinarski klub Resava radi kursa speleologije. Ovaj kraj Srbije izuzetno je bogat prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima, pa predlažem da posetite Veliki buk, najviši kraški vodopad u Srbiji i manastir Manasiju, zadužbinu despota Stefana Lazarevića.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Ostavite odgovor