Priče sa dušom

ČUKUNDEDINIM STOPAMA: Vratila se sa diplomom NA SELO i sada izvozi vino u JAPAN

Stopama svog čukundede Dušana koji je u 19. veku gajio vinovu lozu u istom selu u kojem i ona danas živi, i koji je završio Poljoprivrednu školu u Ćupriji, krenula je Marija Miletić Simić (34), jedina žena u ovoj familiji školovana za vinarstvo, podignuvši proizvodnju i kvalitet vina na znatno viši nivo. Vek i četvrt kasnije, zasadi vinove loze na porodičnom imanju dostigli su površinu od 10 hektara, a proizvodnja oko 30.000 litara godišnje. Miletić je ujedno jedina vinarija iz Srbije koja izvozi vino u Japan, koje se pije na diplomatskim skupovima tamošnje Ambasade Republike Srbije.
– Čukundeda je dosta vremena proveo u ratu, jer je bio i Solunac, a posle perioda filoksere, među prvima je ponovo zasadio vinovu lozu u ovom kraju. Nakon njega, vinarstvom su se bavili pradeda, deda, moj otac, i sada ja, kao najmlađa od tri ćerke – objašnjava mi.

Povučena porodičnom tradicijom, Marija je završila Poljoprivredni fakultet, smer prehrambena tehnologija, i diplomirala na tehnologiji vina kod profesora Slobodana Jovića. Sa diplomom u rukama, 2006. godine vratila se na porodično domaćinstvo, u selo Oparić u Levač, i iste godine organizovala prvu berbu.

Vinarija Miletic 038_1024x768

Tri sestre Miletić sa svojim naslednicima: Marija, Milica i Zorica sa Ognjenom, Pavlom, Angelinom, Bogdanom, Isidorom i Mihajlom (mala Milica je ostala da spava u kući)

– Otac je do tada prodavao vino na točenje, ali to je bila masovna proizvodnja vina nižeg kvaliteta. Odmah smo rešili da stvaramo ime i kvalitetan proizvod, jer je to budućnost malih vinara, pa je tako nastalo pet etiketa pod imenom Impresija – priča mi Marija u bašti porodične kuće.
Prednost života u višečlanoj porodici kao što je Marijina je to što je neko uvek tu da pripomogne. Moja sagovornica zadužena je za tehnološki deo i finansije, roditelji brinu o vinogradu, dok je suprug Goran (35), specijalista opšte medicine, „preuzeo“ prodaju. Ali, tokom berbe nema podele poslova.

Vinarija Miletic 048_1024x768

Marija i Goran dočekali su me ispred vinarije, na imanju u selu Oparić

Vinarija Miletic 047_1024x768

Vinograd se nalazi na nadmorskoj visini od 400 do 430 metara, a kuća je nešto niže

– Vinariju sam registrovala 2007, a sledeće godine rodio se Mihajlo, tri godine kasnije Pavle, a pre mesec i po dana i Milica. Trudnoća me je malo usporila, ali i dalje putujem gde treba i posećujem sajmove koje smatram dobrim. Zbog dece mi je mnogo lakše jer je posao u kući, a pošto nemam obavezu da svaki dan idem negde, organizujem se prema privatnim obavezama – kaže Marija.
Vinograd porodice Miletić nalazi se na 1.000 metara od kuće, dok se proizvodnja obavlja na imanju, gde je i zgrada sa vinskim podrumom. Od deset hektara vinove loze, dva hektara su matični zasadi odakle kalemarima prodaju vioke (grančice vinove loze).
Zemljište smo kupovali deo po deo i sada gajimo visoko kvalitetne sorte: šardone, sovinjon beli, burgundac crni, rajnski rizling, merlo, kaberne sovinjon, kaberne frank. One daju odlične rezultate jer Levač ima dobre, primorske uslove za proizvodnju grožđa, u pošto smo u tom pogledu bogomdani, tu blagodet treba da iskoristimo – sigurna je Marija Miletić Simić.

Vinarija Miletic 031_1024x768Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka sajtu Priče sa dušom)

Da li vam se dopao ovaj tekst?

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.