ČUKUNDEDINIM STOPAMA: Vratila se sa diplomom NA SELO i sada izvozi vino u JAPAN

Stopama svog čukundede Dušana koji je u 19. veku gajio vinovu lozu u istom selu u kojem i ona danas živi, i koji je završio Poljoprivrednu školu u Ćupriji, krenula je Marija Miletić Simić (34), jedina žena u ovoj familiji školovana za vinarstvo, podignuvši proizvodnju i kvalitet vina na znatno viši nivo. Vek i četvrt kasnije, zasadi vinove loze na porodičnom imanju dostigli su površinu od 10 hektara, a proizvodnja oko 30.000 litara godišnje. Miletić je ujedno jedina vinarija iz Srbije koja izvozi vino u Japan, koje se pije na diplomatskim skupovima tamošnje Ambasade Republike Srbije.
– Čukundeda je dosta vremena proveo u ratu, jer je bio i Solunac, a posle perioda filoksere, među prvima je ponovo zasadio vinovu lozu u ovom kraju. Nakon njega, vinarstvom su se bavili pradeda, deda, moj otac, i sada ja, kao najmlađa od tri ćerke – objašnjava mi.

Povučena porodičnom tradicijom, Marija je završila Poljoprivredni fakultet, smer prehrambena tehnologija, i diplomirala na tehnologiji vina kod profesora Slobodana Jovića. Sa diplomom u rukama, 2006. godine vratila se na porodično domaćinstvo, u selo Oparić u Levač, i iste godine organizovala prvu berbu.

Vinarija Miletic 038_1024x768
Tri sestre Miletić sa svojim naslednicima: Marija, Milica i Zorica sa Ognjenom, Pavlom, Angelinom, Bogdanom, Isidorom i Mihajlom (mala Milica je ostala da spava u kući)

– Otac je do tada prodavao vino na točenje, ali to je bila masovna proizvodnja vina nižeg kvaliteta. Odmah smo rešili da stvaramo ime i kvalitetan proizvod, jer je to budućnost malih vinara, pa je tako nastalo pet etiketa pod imenom Impresija – priča mi Marija u bašti porodične kuće.
Prednost života u višečlanoj porodici kao što je Marijina je to što je neko uvek tu da pripomogne. Moja sagovornica zadužena je za tehnološki deo i finansije, roditelji brinu o vinogradu, dok je suprug Goran (35), specijalista opšte medicine, „preuzeo“ prodaju. Ali, tokom berbe nema podele poslova.

Vinarija Miletic 048_1024x768
Marija i Goran dočekali su me ispred vinarije, na imanju u selu Oparić
Vinarija Miletic 047_1024x768
Vinograd se nalazi na nadmorskoj visini od 400 do 430 metara, a kuća je nešto niže

– Vinariju sam registrovala 2007, a sledeće godine rodio se Mihajlo, tri godine kasnije Pavle, a pre mesec i po dana i Milica. Trudnoća me je malo usporila, ali i dalje putujem gde treba i posećujem sajmove koje smatram dobrim. Zbog dece mi je mnogo lakše jer je posao u kući, a pošto nemam obavezu da svaki dan idem negde, organizujem se prema privatnim obavezama – kaže Marija.
Vinograd porodice Miletić nalazi se na 1.000 metara od kuće, dok se proizvodnja obavlja na imanju, gde je i zgrada sa vinskim podrumom. Od deset hektara vinove loze, dva hektara su matični zasadi odakle kalemarima prodaju vioke (grančice vinove loze).
Zemljište smo kupovali deo po deo i sada gajimo visoko kvalitetne sorte: šardone, sovinjon beli, burgundac crni, rajnski rizling, merlo, kaberne sovinjon, kaberne frank. One daju odlične rezultate jer Levač ima dobre, primorske uslove za proizvodnju grožđa, u pošto smo u tom pogledu bogomdani, tu blagodet treba da iskoristimo – sigurna je Marija Miletić Simić.

Vinarija Miletic 031_1024x768Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka sajtu Priče sa dušom)

3 komentara

Od kad sam probala vina Merlot i Sardononnay, vinarije Miletic, za mene je to bila ljubav na prvi gutljaj! Ukus i miris, bozanski, redak, onaj za kojim se traga, i koji se ne zaboravlja. Nikada, nista slicno nisam probala. Dobri poznavaoci bi rekli, mozda i nije bila u prilici., ali ja iskreno i ne zelim druge. Alfa i omega, pocetak i kraj! Vinarija do koje cu uvek stici…Na srecu, samo nekih 30 km.. od moje Jasike.

Ostavite odgovor