Mira ima POSAO IZ SNOVA: Plovi svetom i na luksuznim kruzerima prodaje DIJAMANTE

Punih deset godina Mirjana Milinković (35) čekala je na posao iz snova, a jedino što ju je kočilo bile su obaveze u Beogradu zbog kojih nije mogla da ode kod svoje sestre Jelene koja je uveliko radila na brodu. Napokon, Mira se otisnula put okeana, provela odmor na luksuznom kruzeru i sasvim slučajno dobila ponudu da počne da radi za američku kompaniju koja proizvodi i prodaje luksuzni, skupoceni nakit.

Kada je vlasnik firme u njenoj biografiji pročitao da je u Srbiji radila za čuveni modni brend visoke mode Burberry, nije dugo razmišljao da je pozove. Posle osam meseci od susreta, Mirjana je dobila imejl i ponudu za razgovor preko skajpa. Prošavši sve kastinge, spakovala se i otišla u Ameriku. Poslednjih godinu i po dana ova Beograđanka uživa u poslu koji voli i zahvalna je što u isto vreme ima i novac i zadovoljstvo, i što zarađuje neuporedivo više nego da je ostala u svojoj otadžbini.

Sidnej Opera
U Sidneju je napravila fotografiju ispred zgrade Opere

– Koliko god da u Srbiji nisam bila dovoljno plaćena, zahvalna sam jer su mi to znanje i iskustvo doprineli da dođem do ovog posla. Sada radim na procenat tako da za zaradu nema ograničenja – sama svojim zalaganjem određujem platu – priča mi Mirjana na Kanarevom brdu, gde provodi odmor od dva i po meseca. Kaže da upravo zarada po učinku odbija njene prijatelje i poznanike sa Balkana da krenu istim putem.

– Ljudi se uplaše kad im kažem da nemam garantovanu platu na kraju meseca, osim onoga što sama prodam. Malo je onih koji bi to radili – iskrena je.

Zultanite_1024x682
Ovo je zultanit (zultanite) – sve traženiji dragi kamen iz Turske

Skupoceni nakit koji Mirjana nudi putnicima na kruzerima na kojima se u jednom trenutku odmara i po nekoliko hiljada ljudi, proizvodi jedna američka kompanija, a ti unikatni komadi mogu se kupiti isključivo na brodovima.

– Reč je o ogrlicama, narukvicama i drugim komadima nakita od dragog kamenja, odnosno o dijamantima, safirima, rubinima i svim tim divnim primercima koje uglavnom vole žene. One su najverniji kupci – ima dosta kolekcionara, ali i onih koji kupovinom ulažu u svoje bogatstvo. Posebno im je zanimljiv zultanitspecijalni redak kamen iz Turske, za koji imamo ekskluzivno pravo prodaje.

Florida
Mirjana na pauzi na Floridi

Prvi brod na kojem je radila krenuo je iz Panamskog kanala i to putovanje je trajalo dve nedelje. Nakon toga je napravila pauzu i nastavila iz Majamija, gde se nalazi sedište firme. Florida, Bahami, Meksiko, Australija, Sent Tomas, Sent Martin, Barbados, Jamajka i Martinik neke su od egzotičnih i luksuznih destinacija na kojima je bila zahvaljujući ovom poslu.

– Jednom sam se čak srela sa svojom sestrom jer su nam brodovi u isto vreme uplovili u Sent Tomas na Američkim devičanskim ostrvima – seća se.

Dok je na putu, ona živi u privatnoj kabini, a kruzere mi opisuje kao male gradove na vodi. Svaki brod ima svoju televiziju preko koje turisti prate dešavanja, a tu su i bazeni, bioskopi, pozorište, koncerti, žurke na palubi. Na brodu se radi svakog dana, osim kada uplove u luku. Tada Mirjana kao i ostali turisti ima pravo na odmor, koji koristi za obilazak plaža i gradića u kojima prave pauzu. Često ode i na ekskurzije.

Mirjana sa klijentima na brodu
U ćaskanju sa zadovoljnim klijentima na kruzeru

Njeni kupci najčešće su dobrostojeći Amerikanci, koji očekuju da im na profesionalan, ali zabavan način predstavi ponudu tog ekskluzivnog nakita.

– Važno im je da ste zanimljiva osoba i ako ostvarite lep razgovor spremni su da kupe i više nego što su planirali. Lični utisak koji prodavac ostavi ponekad je bitniji od nakita – priča mi ova iskusna draguljarka.

Prsten akvamarin_845x768
I prsten od akvamarina u ponudi je u draguljarnici u kojoj Mirjana radi

Dok se predstavlja svojim mušterijama Mirjana obavezno naglasi da dolazi iz Srbije i napravi šalu u vezi sa Sibirom, s obzirom na sličan izgovor obe reči na engleskom jeziku.

– Mnogi su posetili bivšu Jugoslaviju i pitaju kako se danas kod nas živi. Moj nastup je uvek neposredan i iskren, trudim se da budem otvorena i da se pokažem kao čovek, a ne samo kao prodavac. Nije mi važno da pošto – poto prodam nakit, već da se kupcu zaista dopadne ono što je izabrao. Mislim da je to ključ mog uspeha – objasnila mi je.

Njujork
Njujork, Njujork…

Iz Beograda joj, priznaje, nedostaju majka, prijatelji, kafanska atmosfera i balkanski način druženja i uživanja u životu.

– U Srbiji sa prijateljima umemo da komuniciramo kao porodica, a toga nema na brodu i taj deo nostalgije vuče me nazad. Sve ostalo imam, tako da sam svesna kompromisa koji pravim. Mami je bilo teško kad sam odlazila, ali je jednom sestri i meni rekla „da joj je bolje da nas vidi na kratko, a da smo srećne, nego da nas stalno gleda u Srbiji, a da patimo“ – ispričala mi je Mirjana u Priči sa dušom, pred povratak na kruzer.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatni album

Ostavite odgovor