Novi izum srpskih studenata: Zeleni bicikl koji informiše turiste

Petorica drugara iz srednje elektrotehničke škole Nikola Tesla osmislili su uređaj Biciklom kroz Beograd koji turistima pruža informacije o istoriji i kulturnoj ponudi grada, restoranima, hotelima i zabavi u Srbiji. Sastali su se sa željom da učestvuju na takmičenju omladinskog preduzetništva u Kragujevcu, pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške, a kad su tamo osvojili prvo mesto, stigle su i brojne druge nagrade.

Green uredjaj 002_1280x960
Ovi momci osvojili su zlatnu medalju na takmičenju New Time u Sevastopolju, kao i na takmičenju Inost Mladih u Banja Luci

Danas, kao studenti prve godine Elektrotehničkog fakulteta Nikola Milić (19), Luka Knežević (20), Dejan Lukić (20) i Luka Gavrić (19) i Uroš Jakovljević (19) koji je na Vojnoj akademiji (smer vojnoelektronsko inženjerstvo), pokušavaju da savladaju komplikovanu pravnu papirologiju zemlje Srbije i dobiju dozvolu da svoj uređaj postave u centar prestonice. Ekološki bicikl ništa ne bi koštao naš grad, radio bi na sunčevu svetlost i okretanje pedala, a na tabletu bi, uz informacije, bile postavljene i reklame malih preduzeća poput pekara i kafića, kojim ovi momci žele da turistima što autentičnije dočaraju kulturni i gastronomski duh glavnog grada Srbije.

Green uredjaj 011_1280x960
Na predavanju koje su održali za članove udruženja Mladi za turizam

– Uređaj je visok oko dva i po metra i sa strane izgleda kao ćirilično slovo S. Na vrhu je solarni panel, a ispod njega sedište sa pedalama kojima se korisnici rekreiraju i stvaraju dopunsku energiju za akumulator. Akumulator skladišti energiju i napaja tablet na kome su informacije – stručno mi objašnjava Nikola Milić.
– Ideja našeg tima Green tourist info je da ponudom privučemo goste da ostanu u Beogradu duže od dve noći, što je trenutni prosek. Raspoloženi smo da uređaj postavimo i u drugim gradovima, turističkim centrima, banjama, planinama Srbije, ukoliko za njega postoji interesovanje – kaže Luka Knežević i dodaje da je njihov zeleni bicikl samoodrživ na ekonomskom i na energetskom polju.

kragujevac
Zajedno su išli u školu i takmičili se iz osnova elektrotehnike, elektronike i matematike

Dejan Lukić, kao odgovorna osoba u timu za softver, rekao mi je da je aplikacija jednostavna i lako upotrebljiva turistima koji će dodirom prolaziti kroz odeljke sa informacijama.
– Šta pojesti, gde odsesti, kako se zabaviti i koja mesta obići – to je ukratko siže naše ponude. Tu je i mapa grada, a dodaćemo i infomacije o gradskom prevozu. Turistima koji nemaju internet, ili im se baterija na telefonu ispraznila, ovaj uređaj će posebno dobro doći.

scr_1280x720
Ovako izgleda deo hotelske ponude

Bicikl se trenutno nalazi u garaži u kući porodice Luke Kneževića, gde su se, dok je projekat nastajao ovi momci punih mesec dana okupljali.
– Kad idemo na takmičenja, rasklopimo uređaj i nosimo ga u delovima. Svi smo radili sve poslove u njegovom nastanku, a dosetili smo se i kako da predupredimo vandale, pa smo na tablet stavili zaštitno staklo – priča Luka Gavrić, koji se kao i njegove kolege nada da će prvi turisti uskoro okrenuti pedale na biciklu i saznati nešto novo o našoj prestonici.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

Ostavite odgovor