Profesorka baleta: Male balerine u svetu bajki

Lepši kompliment od svojih učenica diplomirani baletski pedagog i koreograf Ana Živanović (30) nije mogla da dobije. Dok je ona kao devojčica maštala o tome da postane balerina kad poraste, polaznice njenog baletskog studija Kopelija danas imaju želju da jednog dana budu nastavnice baleta, poput nje. Trideset devojčica uzrasta od 4 do 12 godina, raspoređene u tri grupe, dva puta nedeljno rekreiraju se i uče od Ane, u baletskom studiju na Karaburmi, u Beogradu.
Siže stečenog znanja male balerine predstaviće u subotu šestog juna u podne, kada će nastupiti na godišnjem koncertu u Centru za kulturu Čukarica, za koji Ana najavljuje bogat program.

Ana Zivanovic Kopelija 4– Iako moj studio postoji već četiri godine, tek prošle godine počela sam da organizujem koncerte. Želela sam da na javnim časovima za roditelje i na priredbama, deca savladaju osnove baleta i određeni fond znanja, pa da posle toga izađu na scenu. Ipak, pozornica nije isto što i sala – priča mi Ana, koja je u svet baleta ušla sa devet godina. Završila je srednju baletsku školu Lujo Davičo u Beogradu, odsek za klasičan balet, godinu dana bila na sceni i gradila igrački staž, a onda se otisnula u pedagoške vode.
– Opredelila sam se za baletsku pedagogiju jer sam želela da spojim rad sa decom i baletsku umetnost. Završila sam Filozofski fakultet i diplomirani sam pedagog, a na Učiteljskom fakultetu položila sam državni ispit za nastavnika baleta. Predajem i na Akademiji lepih umetnosti.

Ana Zivanovic Kopelija
Baletski studio Ana je nazvala Kopelija, po istoimenom baletu, o lutki koja u drugom činu oživljava i postaje devojka

Nakon baletske škole, Ana je odabrana da, kao jedna od talentovanijih učenica u okviru predmeta scensko-narodne igre kod profesorke Dušanke Petrović, krene na dvogodišnji seminar baletske metodike. Učestvovala je na brojnim seminarima u našoj zemlji i okruženju, prošla audiciju kod Žarka Prebila, stekla stručno znanje i sedam godina, kao jedna od najmlađih nastavnica, predavala klasičan balet u osnovnoj, i scensko – narodne igre u srednjoj baletskoj školi Lujo Davičo.
– Nakon tog iskustva, poželela sam da radim sa mlađim uzrastom i otisnula sam se u privatne vode otvorivši svoj studio. Sve vreme sam bila jedini predavač, a ove godine mi se pridružila koleginica Milica Kovačević, koja drži časove džez baleta za decu starijeg uzrasta. Tokom svakog časa prvih 15 minuta posvećujemo rekreativnoj gimnastici, kada deca rade vežbe za stopala, leđa i stomak, kako bi ojačala muskulaturu i pravilno se držala tokom koreografija koje slede nakon toga – objašnjava Ana.

Ana Zivanovic Kopelija 3
Profesorka Ana sa svojim polaznicama

Pitao sam moju sagovornicu koji je idealan uzrast u kojem deca mogu da krenu na časove baleta?
– Rekreativno bavljenje baletom ne preporučujem pre četvrte godine, jer deca ipak treba da budu dovoljno velika da bi njihova pažnja bila usmerena ka sadržaju na času, a što se škole tiče – od desete godine. Za mlađi uzrast pravim koreografije zasnovane na likovima iz bajki, a omiljene su im Snežana i sedam patuljaka i Pepeljuga. Mi zajedno oslikavamo bajke kroz okret i muziku. Vodila sam ih i u Narodno pozorište na balet Petar Pan i Krcko Oraščić i bilo im je zanimljivo da iz publike prepoznaju pokrete koje uvežbavamo na časovima. Za sada nemamo dečaka u grupi, ali se nadam da će se u sledećem upisu u septembru neki kavaljer pojaviti i pridružiti ovim damama – ispričala mi je Ana, koja sa svojim polaznicama privodi kraju pripreme za koncert, 6. juna. U programu su, između ostalog, i koreografije Španska igra, Ciganska igra, Devojčica i lutka, Pilići, Igra sa medama…

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

Ostavite odgovor