Od meda sa renom do suvenira od šaše: Žene sa sela se udružile i u originalnoj kutiji prodaju svoje ručno pravljene proizvode

Med sa renom i med bez rena, džemovi, slatko, ajvar, ukrasni predmeti od šaše, ručno vezeni privesci, osveživači prostora, magneti od prirodnih materijala. Svi proizvodi koji se nalaze u kutiji „Dar ljubavi“ su potpuno prirodni, mahom organski i ručno se rade, a napravile su ih učesnice mentorskog programa Novo lice žene sa sela.

Više od 100 žena iz cele Srbije prijavilo se da učestvuje u aktivnostima ovog projekta, a od toga njih 52 za mentorski program. One su učile jedne od drugih, pohađale stručna predavanja, upoznavale se sa novitetima iz oblasti digitalnog marketinga i preduzetništva, ali i uvidele šta su prethodno u stvari znale, ali nisu poznavale terminologiju.

Kontakti, upoznavanja i zajednički rad bili su osnova za nastanak onlajn platforme Mreža Jezgro koja ima za cilj učenje i razmenu znanja između žena sa sela.

O Novom licu žene sa sela pisao sam nedavno (prvi tekst je ovde), a sada od Dragane Tomić Pilipović, ekspertkinje za razvoj ruralnih zajednica i osnivačice Centra za društveno odgovorno preduzetništvo CDOP, koji je organizator spomenutog projekta, saznajem da u ovom trenutku šest žena učestvuje sa svojim proizvodima u „Daru ljubavi“.

Prema njenim rečima, to ne znači da je to konačan broj, jer se on prilagođava i menja u zavisnosti od sezonske raspoloživosti proizvoda.

„Iako u stvaranju kutije učestvuje šest žena, paleta proizvoda i usluga Mreže Jezgro je mnogo šira i raznovrsnija, što se može sagledati kroz njihove Nove priče objavljene na sajtu mreže“, rekla je Dragana na početku Priče sa dušom i dodala da je ova ideja nastala spontano i kroz razgovor sa ženama koje su učestvovale u mentorskom programu.

U osmišljavanju kutije svoj doprinos dale su žene iz mreže koje su bile zainteresovane za ovu temu.

Neke su motivisane plasmanom svojih proizvoda, a neke željom da svojim savetima ili uvidima pomognu u krajnjem izgledu kutije.

„Glavna ideja je ekonomsko, lično i profesionalno osnaživanje žena sa rurala.“

„Za početak smo im ponudile resurse i mesto za učenje i umrežavanje, a logičan nastavak je bio da ih podržimo i u ekonomskom smislu. Integracija i manifestacija tih napora je oličena u poklon kutiji „Dar ljubavi“, sa proizvodima žena iz mreže. Jednokratna finansijska pomoć ima kratak domet. Znanje, mreža i mesto na kojem mogu da plasiraju svoje proizvode je zapravo osnaživanje žene“, kaže Dragana.  

Većinu proizvoda učesnice su pravile i ranije, jer su oni standardni deo njihove ponude, dok su med sa renom, ručno vezeni privesci i prirodni osveživači prostora razvijeni tokom trajanja projekta, što kutiji „Dar ljubavi“ daje dodatnu vrednost.

Sanja Milosavljević, članica tima CDOP kaže za Priče sa dušom da se ideja razvila nakon pažljivog slušanja potreba za plasmanom proizvoda korisnica projekta, kao i da je sam plasman inače jedna od najizazovnijih stepenica u razvoju ideje.

„Uz pomoć mentorki i mlađih mentorki i kroz međusobnu razmenu ideja, ova kutija se ispostavila kao idealna forma koja ispunjava njihove potrebe, a ne opterećuje ih i ne odvaja od dinamike svakodnevnog života i rada“, objašnjava Sanja.

Prva faza je bila pripremna i trajala je najduže. Nakon sastanka sa jednom od mentorki Anom Jovanović, osnivačicom koncepta Suveniri Srbije i predavanja mentorke Milene Milošević Mičić na temu „Izrada suvenira“, forma i sadržaj kutije su se iskristalisali.

U poslednjoj fazi rada žene su samostalno, uz određene smernice, napravile predlog onoga što realno mogu da ponude kao i rokove u okviru kojih mogu da pripreme proizvode.

„Svi proizvodi su napravljeni u istočnom, jugoistočnom i severnom delu Srbije, a kako je sadržaj kutije modularan i otvoren za sve žene iz mreže, možemo reći da je „Dar ljubavi“ Srbija u malom“, rekle su mi članice tima CDOP.

Kada je reč o naručivanju, proizvodi se prave po potrebi i zahtevu naručioca i kupcima se šalju iz centralnog magacina.

Trenutno će zbog logističke organizacije, ali i ekonomskog uticaja za te žene, prednost imati veće narudžbine.

„Prirodno je, a i po sadržaju kutije i ideje koja stoji iza nje nameće se da će kupci biti osvešćeni, društveno odgovorni i da podržavaju žensko ruralno preduzetništvo i fer trgovinu. Mi očekujemo više narudžbina od kompanija, jer bi to i te kako bio vetar u leđa ovim divnim ženama“, rekla je Dragana i dodala da sve informacije o narudžbinama možete dobiti na sajtu www.mrezajezgro.rs.

Kutija je namenjena svima koji žele na lep, kvalitetan i reprezentativan način da pošalju poruku koliko su žene iz ruralnih delova Srbije važne i da na taj način podrže njih i njihove porodice.

Kako je u pitanju dar ljubavi, svako ko želi da pokloni ljubav, može biti kupac poklon kutije.

Na moje pitanje o utiscima žena čiji se rukotvorine sada nalaze u „Daru ljubavi“, Dragana i Sanja su odgovorile da su sve bile oduševljene kako izgledom, sadržajem i dizajnom etikete, tako i prilikom da se udružene predstave svojim proizvodima.

Kroz zajednički rad na ovoj ideji one imaju priliku da se ekonomski osnaže, da integrišu sve naučeno kroz edukacije tokom trajanja mentorskog programa Novo lice žene sa sela i da vide kako izgledaju nabavka, organizacija posla i logistika iz jednog novog, profesionalnijeg ugla.

Više informacija o naručivanju ove poklon kutije pronađite na sajtu Mreže Jezgro na sledećem linku, a njihov instagram profil ovde.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, podržava se projekat “Novo lice žene sa sela” u organizaciji Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP a koji ima za cilj osnaživanje mladih žena, pripadnica etničkih manjina i povratnica koje žive i rade u ruralnim delovima Srbije.

Autor teksta: Nenad Blagojević; Fotografije: Đorđe Radošević; Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt isključivo uz objavu izvora i linka ka sajtu www.pricesadusom.com i uz potpis imena fotografa.

Za brz hosting kao kod Priča sa dušom kliknite na sliku iznad.
Priče sa dušom možete podržati kupovinom knjige Nenada Blagojevića, autora sajta.

Ostavite odgovor