Onome što bi LJUDI BACILI, Marija daje novi ŽIVOT: Njen posao je da osveži uspomene

Još prvi put kad smo se Marija Veličić Krnjajić (35) i ja sreli, setio sam se bakinog bokala, koji je, ulubljen i zapušten stajao negde u podrumu porodične kuće u selu. Gledajući kako u svom ateljeu na Novom Beogradu daje život komodama, foteljama, ormanima, ali i ukrasnim predmetima poput starih pegli na žar, činija i posuda za cveće, rešio sam da joj donesem nešto iz porodične arhive.

Baka mi je pripremila fenjer, bokal i drvenu posudu sa poklopcem u kojoj se držao sir, odnosno u kojoj je nosila svoju užinu u školu, posle Drugog svetskog rata. Stari naziv za taj sud je zastrug.

Snimak na kojem se vidi kako donosim predmete i ostavljam ih u prvobitnom stanju, pogledajte na linku ispod.

Posle tri dana, došao sam u Shabby dream, a sačekala me je ova slika.

Marija je na fenjeru otklonila znakove rđe i osvežila boju, ali zadržala duh tog starog vremena.

– Fenjer i u ovom novom ruhu izgleda staro. Na staklu sam dodala efekat brušenog stakla – objasnila je.

Od starog plavog bokala napravila je posudu za cveće.

– Prefarbala sam ga u krem boju i dodala staru čipkicu. Bokal sada na sebi ima novogodišnju, zimsku sliku vašeg rodnog kraja, pošto je iz vašeg sela.

A od zastruga, u kojem je nekad bio sir, napravila je kutiju za nakit.

– Vaša baka je tu držala užinu, a posle restauracije moći ćete da je koristite za ogrlice, narukvice, prstenje. Stara posuda bila je u lošem stanju, prefarbala sam je i dodala čipkicu, ali i sliku devojčice koja ide u školu, kao vaša baka nekada – rekla mi je Marija.

Ovo je samo delić onoga šta ova kreativna žena radi, a prvi deo njene životne priče pronađite OVDE.  

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (autorska prava su zaštićena, a prenos teksta dozvoljen je uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja)

Ostavite odgovor