Igla, konac i 20 PRSTIĆA: Odvojile su decu od televizora originalnom ŠIVENOM IGRAČKOM

Kreativna magija Sonje Nikolić (33) i Marije Veljković Milojković (33) iz Niša koje šiju tihe knjige za decu počinje kada obe završe svoje poslovne i kućne obaveze i to u Marijinom stanu, pošto je uz izradu nekada potrebno čuvati i njene sinove, Sergeja (5) i Ognjena (3). Tada i dečaci postaju aktivni stvaraoci i daju im ideje šta bi mogle da dodaju na nekim stranicama i koje boje im se više sviđaju. Ognjen prvi isproba svaku knjigu i ako ona prođe taj test, ove dve drugarice iz detinjstva budu sigurne da je nijedno dete kasnije neće oštetiti.

tiha-knjiga-za-decu_1024x575
Cene su različite jer ih dosta faktora određuje, od broja stranica do težine njihove izrade

Njihova ideja za Feltro Magic je, kao i u većini Priča sa dušom, nastala spontano i to onda kada su poželele da smisle igru koja bi decu odvojila od računara, televizora i mobilnih telefona. Istraživale su, bavile se ekološkim i edukativnim igračkama i na kraju odabrale tihu knjigu.

A da su na istoj talasnoj dužini, što se sada potvrdilo i u poslu, znale su još od prvog dana kada su krenule u predškolsko, spontano se uhvativši za ruke i strpljivo čekajući svoj red ne bi li sele u istu klupu. Iako se svih ovih godina nisu često viđale, kažu da su uvek bile jedna uz drugu kad je to bilo potrebno.

feltro-magic-tiha-knjiga-za-devojcice_1024x768
Sve rade same uz malu pomoć Sergeja i Ognjena i nesebičnu pomoć Marijinog supruga Bojana, Sonjinog momka Vladimira, koji se bave izradom video-zapisa, fotografija i reklama

Naše bake su bile šnajderke, mada mi nismo znale ni dugme da ušijemo. Iz velike želje da ostvarimo našu zamisao, svladale smo i tu veštinu. Prva knjiga nastala je od materijala koje smo našle u napuštenim radionicama naših baka. Knjiga za Sergeja već je bila gotova, a ubrzo i Ognjenova – priča Marija.

Malo je reći da su dečaci bili oduševljeni. Jednog jutra kada se probudila i videla Sergeja kako se duže od sat vremena igra sa svojom novom „igračkom“, Marija je javila Sonji da imaju knjigu koju će svaki roditelj poželeti za svoje dete. Izradile su još nekoliko knjižica i poklonile ih najbližim prijateljima koji imaju decu. Svima su postale osnovno sredstvo za igru. Svuda su ih ponosno nosili sa sobom.

feltro-magic-tiha-knjiga-za-decake_1024x683– Kod nas nema mašinskog šivenja, sve je isključivo ručni rad. Oprema za rad su: makaze, konac, igla, lepak, naših 20 prstića i mnogo ljubavi i mašte. Trudimo se da svakoj knjizi damo pečat budućih vlasnika, jer su sve unikatne i lične. Ne postoje dve iste. Jednom prilikom jedna mama je htela da se u knjizi nađu i njihovi kućni ljubimci i poslala nam fotografije pasa koje smo pretočile u stranice. Dešava se da motive koje osmislimo ubrzo vidimo i kod osoba koje se takođe bave izradom ovakvih knjižica, što nam prija i što znači da se ovo što radimo dopada mnogima – pričaju mi Sonja i Marija.

feltro-magic-sonja-i-marija_1009x768
Sonja i Marija u radionici: Knjige su namenjene deci od 6 meseci do 7 godina

U početku im je za jednu knjigu bilo potrebno više od 10 dana, a sada su se ubrzale vežbom, pa bude gotova za 4 – 6 dana. Potpuno neočekivano Feltro Magic krenuo je sve više da se razvija i iz dana u dan interesovanje je sve veće.

Pošto obe rade, Marija je diplomirani inženjer mašinstva i nastavnica u srednjoj školi, a Sonja doktorka medicine na specijalizaciji iz anesteziologije, ove Nišlijke kažu da bi volele uskoro da zaposle ljude koji bi sa istim uživanjem ovo radili kao i one.

– Svaki dan nam stiže dosta poruka i narudžbina i veći je broj inostranih klijenata koji izuzetno cene ručni rad. Knjižice putuju širom sveta, od Australije, Amerike, Brazila, Meksika, Nemačke, Francuske, Španije, Norveške, Velike Britanije do Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Naše knjige naručuju roditelji koji shvataju koliko je važno da kod svoje dece u najranijem detinjstvu razvijaju maštu, inteligenciju, motoričke sposobnosti i da usavršavaju percepciju na zabavan način.

Najvažniji motiv kojim se vode sve vreme je da mališani imaju detinjstvo koje će pamtiti po aktivnom druženju sa svojim roditeljima i po onome što su naučili uz zanimljive igračke, a ne po odigranim igricama, pogledanim crtanim filmovima i satima provedenim uz računar ili mobilne telefone svojih mama i tata.

feltro-magic-11_1024x575
Uvek se konsultuju sa roditeljima: Neki im daju potpunu slobodu, dok drugi aktivno učestvuju pri izradi tihe knjige, daju podatke o interesovanjima deteta, omiljenoj boji i dnevnim aktivnostima.

– Zato su naše knjige idealan poklon za mališane, ali i pomoćno štivo za roditelje. Jer, usmeravanje dece ka poučnim i edukativnim igrama najbolji je i najlakši način da bez otpora steknu znanje i razvijaju svoju inteligenciju. Pošto želimo da inspirišemo ljude i probudimo onu dobrotu koju su svi nekako ostavili po strani, pokrenule smo akciju „Feltro Magic – knjiga na dar“. Svakog meseca poklanjamo po jednu knjigu i tada pozivamo ljude da predlože dete čiji roditelji nisu u mogućnosti da mu je priušte, dete sa posebnim potrebama ili sa smetnjama u govoru i sličnim problemima. Javilo nam se mnogo humanih i dobrih ljudi sa različitim pričama. Žao nam je što ne možemo svakog da obradujemo, ali ćemo se truditi da ih bude što više – rekle su mi Sonja i Marija.

feltro-magic-66_1024x768Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Feltro Magic

3 komentara

Vec su pomalo dosadili sa ovim knjigama jer su svi poceli da je prave i kopiraju jedni druge, licno meni jedina koja se svidjala a da je sa nasih prostora je Bebitova tiha knjiga, rade je zaista vrhunski

Ostavite odgovor