U njenom salonu nastaju hitovi: FRIZERKA koja piše pesme ZA ZVEZDE

„Draga Dragana, prijatno sam iznenađena ovim tvojim pjesmama. Ne znam koja je ljepša, ali „Ako zimi jorgovan procvjeta“ za nijansu više mi se dopada“ – ovako je pop zvezda Neda Ukraden u roku od 24 sata odgovorila na imejl Dragani Šušteršić Šuški, frizerki i vlasnici frizersko-kozmetičkog salona Lav iz Starih Banovaca, koju tada nije poznavala, dok je ova u neverici čitala poruku. Moja sagovornica je kroz nekoliko dana otišla kod Nede na Banovo brdo, gde su popile kafu, dogovorile se oko uslova saradnje, a pesma je uz Nedin briljantan glas ubrzo stigla do studija, a nedavno i kroz spot do sajta youtube.com. Draganin prijatelj i saradnik Vladimir Banovčanin, član grupe The bestbeat, koji ima studio u Beogradu, uradio je muziku, a pošto se ta probna verzija dopala Nedi, muzički je obojio i aranžmanom.

Dragana Sustersic i Nenad Blagojevic_800x600
Sa Šuškom u Starim Banovcima

I kako kaže ona motivaciona izreka „pazite u šta verujete, možda vam se to i ostvari“, ova romantičarka iz Banovaca je snagom svoje volje i iskrenim ubeđenjem, došla do cilja koji je odavno smestila u svoje misli. Zbog toga sam je pozvao da mi ispriča Priču sa dušom, a ona me je ugostila u svojoj kući u ovoj varošici u Sremu.

Suska_1024x682
Dragana Šušteršić u trenucima stvaranja pesama

– Ima nekoliko godina kako sam zamislila u glavi neke poznate pevače kako pevaju moje stihove. Kada sam pitala Nedinog bivšeg menadžera kako da dođem do nje, rekao mi je da ne može da me spoji jer me ne poznaje, i dao mi je njen imejl. Nisam odustala, već sam joj poslala pismo sa tekstom pesme. Stihove za „Ako zimi jorgovan procvjeta“ napisala sam u novembru, kada su mušterije iz salona pričale o promeni vremena i klime. Jedna od žena koja se frizirala rekla da je videla pupoljak jorgovana, a meni je sinula ideja. Tekst je planuo u naredna dva dana. Pozvala sam Vladimira koji je napisao muziku za dve verzije, pop i folk – presrećna je Dragana.

Uz Nedinu, poslednjih nekoliko pesama koje je pisala za Jasnu Đokić, Jovana Perišića i grupu Megabend, nastale su u posebnom raspoloženju jer je njen suprug Željko, košarkaški trener, otišao na godinu dana da radi u Nemačku.

– Te pesme su posvećene njemu jer smo odvojeni, a ja sam kao romantična duša dobila inspiraciju. Jedna nova pesma koja tek treba da bude objavljena nastala je dok sam uz jutarnju kafu gledala u sliku manastira Ostrog u našem dnevnom boravku. Stihovi „kamenje sivo klešu vremena, manastir u steni u nebo gleda“ nastali su za tren.

Sustersic
Poetska inspiracija nastaje i u salonu

Inspiracija joj najčešće dolazi dok frizira u salonu, a tu stvaralačku tajnu pre ovog teksta znale su samo Draganine radnice. Često se desi da joj naiđu misli za tekst, a ona da ih ne bih zaboravila, ode na trenutak iza paravana da ih zapiše.

– U tim prilikama moje devojke samo se pogledaju i nasmeju jer znaju da se, ako to ne bih tada uradila, te misli ne bi vratile. Nova pesma „Tvoja bivša“ grupe Megabend nastala je tako što sam slušala životnu priču jedne devojke koja se kod nas šišala. Posle sam je pozvala da joj izrecitujem, oduševila se. Mnoge pesme napišem noću pre nego što legnem. Svesku uvek nosim sa sobom jer se nikad ne zna kada će mi doći inspiracija – priča Dragana, koja i komponuje pesme.

Neda Ukraden joj je rekla da do sada nije imala ovako neobičnu pesmu, koja je između pop i rok pravca, između numere brzog ritma i balade
Neda Ukraden joj je rekla da do sada nije imala ovako neobičnu pesmu, koja je između pop i rok pravca, između numere brzog ritma i balade

Ova poetesa iz Starih Banovaca prati svoj unutrašnji glas i smatra da ako u nešto verujete s mirom u duši i ako ste uporni, mora doći do rezultata. Pre nego što je pokušavala da stupi u kontakt sa našim najpoznatijim umetnicima (u pregovorima je sa velikim zvezdama, ali o tome dok se ne potpiše ugovor nije mogla više da mi kaže) mnogi su joj govorili da među tekstopiscima vladaju klanovi i da treba da se mane ćorava posla.

– Moji ukućani kažu da imam neki predosećaj. Kao što sam namenila pesme Nedi Ukraden, tako je bilo i sa Jasnom Đokić, Marinom Uzelac, Megabendom i Jovanom Perišićem, za kojeg sam, pre nego što smo se upoznali, čula da je čovek iz naroda, da ne pripada nikome i da će je, ako mu se dopadne pesma, uzeti i od anonimnog stvaraoca.

Dragana Sustersic Suska_1024x682
Dragana je do sada napisala oko 320 pesama među kojima su rodoljubive, ljubavne i pesme o životu koje će objaviti u zbirci poezije
Tekstopisac, izvođač i kompozitor i aranžer: Dragana, Neda i Vladimir
Tekstopisac, izvođač i kompozitor i aranžer: Dragana, Neda i Vladimir

Dragana je u svet frizerskog zanata ušla pre 25 godina i do pre četiri godine skoro sve svoje vreme posvećivala je mušterijma. I sada radi, ali manje, zbog čega ima više vremena i ideja za pesme.

– Na Tari završavamo etno – kućicu iz koje pogled puca na Zaovinsko jezero. Tamo volim da odem i da pišem u tišini. Za mesec dana rok bend Alisa objaviće moju pesmu Moj Beograd, za koju mi je Pile Živanović rekao da je izvanredna i da takvu numeru nisu imali poslednjih 30 godina. Volela bih da jednog dana mogu da živim samo od pisanja pesama, ali videćemo. Još u školi sam pisala lepe sastave i pesme, čak sam neke i prepevavala. Sve se to umanjilo kada sam se udala i rodila decu, i evo pre četiri godine, jedne noći u dva sata probudila sam se i počela da zapisujem. Stvaralaštvo koje je negde u meni čučalo, ponovo se vratilo. Porodica me podržava, posebno mlađi sin Vladimir, koji mi je najveći kritičar, dok stariji Dalibor i suprug Željko nisu takvi kreativci – rekla mi je Dragana Šušteršić Šuška, žena koja veruje u svoje snove.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Dragana Šušteršić Šuška

Ostavite odgovor