Ovde se deca igraju aračkinja baračkinja i lastiša: Izlet u prirodu umesto računara

Kako iz svog detinjstva pamti lepe trenutke sa kampovanja, planinarenja i splavarenja, profesorka Milena Nikolić (35) poželela je da današnjoj deci priušti nezaboravne dane i pozvala ih na radionice i boravak na svežem vazduhu širom Srbije. Pre dve godine, uvidevši da njena ćerka Lenka (8) i sin Janko (5) ne provode dovoljno vremena u prirodi, već su previše pred televizorom i računarom, rešila je da im ulepša detinjstvo i osnuje Udruženje za edukaciju Volim prirodu. Danas ova vesela družina broji oko 300 mališana koji su bili na nekom od izleta.

Zasavica
Svako dete pri upisu dobije po kačket i majicu

O susretima u prirodi na kojima se deca svakog vikenda uživo upoznaju sa onim što uče u knjigama, poslednjih meseci se i te kako priča među roditeljima. Svaka jednodnevna ekskurzija je drugačija, a deca putuju van grada, gde imaju razne programe: bave se atletikom i fudbalom, u belim mantilima posećuju Veterinarski fakultet, vežbaju sa fizijatrom, snalaze se sa izviđačima i planinarima i slušaju neobične priče od meteorologa.

Roditelji kažu da se njihovi naslednici kući vraćaju puni utisaka jer su videli oblike reljefa, stene i minerale, vodeni svet i biljke i životinje o kojima su ranije samo slušali.

– Shvatila sam da se mi odrasli retko prisećamo garderobe ili igračaka i da su nam sećanja uvek protkana događajima. Ja pamtim prelepe trenutke u prirodi, pa sam poželela da današnjoj deci priuštim i nezaboravne dane kojih će se sećati i kada odrastu – priča mi Milena u prostorijama udruženja, u Bulevaru umetnosti 29 na Novom Beogradu, dok je druga lokacija u Dečjem kulturnom centru u Takovskoj 8.

Nastava u učionicama organizuje se dva puta nedeljno po sat vremena, a zatim subotom slede izleti. Uvek je tu tematski gost – saradnik (izviđač, planinar, speleolog, mikrolog).

– Upisujemo decu uzrasta od 4 do 10 godina, mada nam se spontano pridružuju i njihovi braća i sestre – objašnjava mi Milena i otkriva da njena deca ne propuštaju izlete. Sin i ćerka su postali prvi članovi i fanovi udruženja, a njihova interesovanja bila su joj inspiracija za pisanje programa nastave.

– Mojoj deci ovo dođe kao neka vrsta odmora. Želela sam da na izletima oživimo stare, zaboravljene igre: žmurke, jurke, aračkinje baračkinje, ćorave bake, lastiš, školice… Negujemo i igre loptom, naročito „između dve vatre“, koju deca obožavaju – kaže.

Milena Nikolic i Nenad Blagojevic_1067x800
Milena predaje u Beogradskoj poslovnoj školi i na Geografskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici: Fotografisali smo se u prostorijama udruženja

Samo tokom oktobra mališani će posetiti Banju Vrujci, Čarobno selo, Prirodnjački centar u Svilajncu, fazaneriju u Carskoj bari. Udruženje je dobilo učešće u projektu Zajednici zajedno, koji finansiraju Naftna industrija Srbije i Grad Beograd.

Plovidba camcem
Jedna od prednosti udruženja je to što deca ne moraju da poseduju talenat – važno je da vole prirodu i putovanja, a cilj udruženja je da podstakne psihosomatski razvoj dece kroz terensku nastavu i konstruktivan boravak u prirodi

– Projekat smo nazvali po našem sloganu Povežimo svete prirodu i dete. Stotinu đaka prvaka sa opštine Novi Beograd šest meseci imaju besplatan program. I Ministarstvo prosvete nas je pozitivno ocenilo, kao i Gradski sekretarijat za obrazovanje – ponosna je Milena.

Poslušajte kako su dečaci otpevali himnu udruženja koju je komponovala jedna od najtalentovanijih mladih kompozitorki Katarina Stanimirović.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Foto: arhiva sajta www.volimprirodu.rs

Ostavite odgovor