Srpsko kolo osvojilo Južnu Koreju: Folkloraši sa Banovog brda prvi na svetu

Igraj i pobedi, ponosno se vrati, donesi kući zlato što se zlati. Srbija čeka da dođeš izdaleka, da naša zemlja bude opet prvak sveta – na folkloraški način orila se košarkaška himna u Seulu, prestonici Republike Koreje, gde su članovi Kulturno-umetničkog društva Tucović i Folklorno-baletskog ansambla Simyonov osvojili prvo mesto na međunarodnom festivalu. Snimci, statusi i fotografije povodom velikog uspeha beogradskih folkloraša deljeni su sinoć do kasno putem društvenih mreža, a specijalno za Priče sa dušom, čuo sam se sa Dejanom Bunčićem, umetničkim rukovodiocem KUD Tucović sa Banovog brda.

KUD Tucovic 3_1200x800
Osim priznanja, srpski folkloraši osvojili su i novčanu nagradu od 5.000 dolara

– Kada smo saznali da smo prvi, našoj sreći nije bilo kraja. Dugo ćemo biti pod utiskom, slavimo sve vreme. Ovo je veliki uspeh, čak nisam siguran da je neki drugi ansambl iz Srbije nastupao u ovoj dalekoj zemlji – uzbuđeno priča Dejan.

KUD Tucovic 2
Svi su želeli selfi sa igračima iz Srbije

Najveća konkurencija našim igračima bili su Gruzijci, koji su osvojili gran – pri, a na ovom spektakularnom festivalu (kažu da je jedan od tri najveća na svetu) učestvovali su i ansambli iz Argentine, Brazila,Tajvana, Tajlanda, Češke, Poljske, Japana, Egipta, Estonije, Malezije, Izraela, Indije, Kostarike i Filipina. Takmičenje je održano u gradu Čeonanu, a koncerti odigrani u Bučeonu, Gojangu, Asanu i u Seulu.

– Na turneju smo krenuli uz pomoć Ambasade Republike Srbije u Seulu i gospodina Aleksandra Đorđevića. Obišli smo znamenitosti prestonice i upoznali se sa korejskom istorijom, posetili smo budistički hram u Čeonanu i Muzej nezavisnosti. Organizator festivala nije žalio para i napravio je senzacionalnu paradu sa više od 1.000 učesnika koja je ličila na karneval u Riju. Takmičenja u ogromnom gradskom parku dnevno je posetilo više od 30.000 gledalaca, sve nastupe uživo je prenosila nacionalna televizija, a u publici su bile zvanice iz celog sveta – priča Dejan.

Juzna Koreja_1200x800Radost na Banovom brdu nije krila ni Biljana Bunčić, Dejanova supruga, koja vodi prvi dečji ansambl.

– Deset momaka i deset devojaka iz prvog izvođačkog ansambla Tucovića otišlo je u Koreju, kao i osmoro igrača iz Simyonova i dvojica Dejana, umetničkih rukovodilaca. Uslov za učešće bio je da su igrači punoletni, tako da smo poslali i nekoliko mladih koji su tek napunili osamnaest godina. Ekipa je šarenolika, ali oni su na turneji kao jedan, pa je na sceni i van nje teško zaključiti koliko ko ima godina – kaže Biljana.

Slavlje Seul Tucovic
Slavlje je trajalo do duboko u noć

Ova godina bila je veoma uspešna za KUD Tucović. Dečji ansambl nastupao je na festivalima u Turskoj, Grčkoj i Maroku, omladinski u Gruziji, a članovi prvog ansambla proveli su 30 dana u Španiji i Francuskoj. Za sledeću godinu imaju velike planove, među kojima je i Tajvan, a do tada sve medalje i pehare, pa i ovaj najnoviji slažu na prepune police u prostorijama društva. Tradicionalno dodatno slavlje biće organizovano po povratku igrača iz Južne Koreje, polovinom oktobra.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Foto: KUD Tucović

 

3 komentara

To je bilo sve, samo ne sprsko kolo, jer Kud Tucovic ne igra srpski folklor, izvorni folklor, i nemojte ih mesati sa nama pravim folklorasima… i nemojte to nazivati kolom.

Neko je ovde ljubomoran… Prvo ih pogledaj pa onda sudi. Oni su odlicni i igraju SVE. Cuj „ne mesajte ih sa nama pravim folklorasima“…

Ostavite odgovor