Pobednica Srpske matematičke olimpijade: U pohodu na evropsko zlato

Učenica četvrtog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda i pobednica Srpske matematičke olimpijade Marijana Vujadinović (19) uskoro će sa svojim drugaricama Bogdanom Jelić, Anđelom Šarković i Kristinom Silađi i sa profesorima Marijom Jelić i Milošem Stojakovićem otputovati u Minsk na Evropsku matematičku olimpijadu za devojke. Marijani će ovo biti četvrto učešće na ovom nadmetanju odakle je prethodnih godina iz Antalije, Luksemburga i Kembridža donela dve bronzane, jednu srebrnu medalju, i prvo mesto u ekipnom takmičenju.

Marijana Vujadinovic 003_900x1200
U Marijaninoj porodici niko se nije bavio matematikom kao ona: njena majka je magistar pravnih nauka, a otac elektroinženjer

– Nas četiri predstavljaćemo Srbiju u Belorusiji na olimpijadi koja je napravljena radi popularizacije matematike među devojkama. Imali smo dodatnu nastavu u školi, ali uglavnom sam se sama pripremala – priča mi Marijana, koja za mesec i po završava Matematičku gimnaziju i planira da nastavi školovanje u Engleskoj.

– Primljena sam na Triniti koledž u Kembridžu, kao i Anđela, Bogdana i Kristina, s tim što sada čekamo odgovor za stipendiju od tog fakulteta, jer same ne možemo da finansiramo školarinu od skoro 30.000 funti. Možda će se situacija promeniti dok završim fakultet, ali trenutno ne vidim perspektivu u Srbiji – iskrena je.

IMG_6554
Na pripremama za takmičenje sa drugaricom Bogdanom Jelić

Za matematiku se zainteresovala još u trećem razredu osnovne škole, od kada niže medalje i nagrade u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući tom predmetu prvi put je otputovala u inostranstvo u osmom razredu, u Rusiju, na prijateljsko takmičenje u Sankt Peterburgu.
– Proputovala sam Evropu, a najdalja destinacija bila je Južnoafrička Republika, na svetskoj Juniorskoj naučnoj olimpijadi. Na Evropskoj olimpijadi za devojke osvojile smo prvo mesto koje smo podelile sa matematičkom silom – Sjedinjenim Američkim Državama. I ove godine nam je cilj da budemo prve – rekla je.

Slobodno vreme Marijana provodi sa prijateljima i sa šestogodišnjom sestrom Unom. Žao joj je kad pomisli da će biti razdvojena od nje po odlasku u Veliku Britaniju, ali je svesna da će biti bogatija za dodatno obrazovanje i nova iskustva.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatni album

Ostavite odgovor