Porodica koja živi OD METLI: Da nismo RIZIKOVALI, danas ne bismo imali FABRIKU

Kada sam autobusom iz Beograda stigao u Selenču sve je vrvelo od zvukova mašina, mirisa sirka koji se širio dvorištem i energije vrednih ljudi koji su radili u smeni „od šest do dva“. Članovi porodice Daniček, bračni par Ana (31) i Štefan (36) sačekali su me u njihovoj radionici za proizvodnju metli Danke i odmah naglasili da nemaju mnogo vremena za razgovor jer posao ne može da čeka.

Zanimljivo je da se metle iz Selenče pre mogu kupiti u inostranstvu nego u Srbiji.
Zanimljivo je da se metle iz Selenče pre mogu kupiti u inostranstvu nego u Srbiji

Oni već dvanaest godina uspešno posluju i čuvaju zanat po kojem je Selenča nadaleko poznata, a osim njih još dvadesetak slovačkih porodica sa radnicima vredno prave metle u svojim metlarama – mini-fabrikama. Metle stvorene u ovom selu sa većinskim slovačkim stanovništvom, koje se nalazi na oko 150 km od Beograda otišle su u beli svet i danas čiste stanove domova širom Evrope, Rusije i Amerike.

Ana i Štefan se poznaju od detinjstva i oboje su odrasli u Selenči.

– Nismo mnogo toga znali o ovom zanatu, pa nam je otac našeg kuma dao osnovne smernice. Kupili smo prvu mašinu i počeli da unapređujemo proizvodnju. Sada pravimo 18 vrsti metli različitih oblika, širine, dužine i težine. Tu su: auto metlica, balkan, dečja metlica, farina, kruška, pikolo, spirala, đanina… Telo naših Danke metli je od sirka koji se razgrađuje u prirodi i nije hemijski obrađivan, drška je od prirodnog drveta, a boje na bazi prirodnih. Metalni delovi mogu da se recikliraju i ponovo upotrebe – priča mi Štefan i priseća se početaka.
Nakon venčanja počeli smo biznis i proizvodili sokove, zatim toalet papir da bi na kraju otvorili metlaru. Da nismo rizikovali i probali, danas ne bismo imali fabriku. Bili smo mladi, žena je imala 18, a ja 23 godine.

Skoro sve što proizvedu Daničekovi izvoze u inostranstvo .
Skoro sve što proizvedu Daničekovi izvoze u inostranstvo

Moji sagovornici prave kratku pauzu za mašinom da bi mi ispričali kako je prethodnih godina bilo više posla i da sada nije baš sjajno.
– Poslujemo u minusu jer je sirak, biljka od koje se prave metle, poskupeo, a cena metli pala. A i mi metlari iz ovog kraja nismo uvek složni. Ipak, posla ima za sve jer metla još dugo neće izaći iz upotrebe – objašnjava Štefan i dodaje da su supruga i on donedavno bili najmlađi metlari u Selenči.
– Još jedna mlada porodica prošle godine je počela ovim da se bavi. Važno je da se posao uprkos svim trenutnim problemima širi. Popodne se odmaramo i provodimo vreme sa našom decom, Natalijom (12) i Kristijanom (7) – kazali su mi vredni supružnici, a onda se vratili u pogone metlare.

Na nekoliko metara od metlare nalazi se kuća mojih sagovornika.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

3 komentara

Ostavite odgovor