Pričom o SUSRETU SA ZMAJEM, baka DRAGICA privlači turiste u Golubac

Na štandu Turističke organizacije Golupca, na Sajmu turizma, upoznao sam se sa bakom Dragicom Popić (64) iz sela Dobra. Dok je plela čarape, ispričala mi je neke od zaboravljenih priča o zmajevima. I vile, todorovci, vampiri i suđenice, samo su deo narodnih predanja ovog kraja i vredna nematerijalna baština Srbije. Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ iz Golupca i „Klaster puteva kulture“ letos su prikupljali najbolja predanja severoistočne Srbije, od kojih su neka na aplikaciji za mobilne telefone „Putevima zmajeva kroz Golubac“.

Baka zmajevi_1024x768– Uh, kad se prisetim večeri 1971. godine, kada je mojoj komšinici i meni zmaj preleteo preko glava. Pričale smo na mostu, a on je izleteo iza vrbe. Ne samo da smo se uplašile tog zvuka koji mi je i sada u ušima, već i sjaja, koji je odavao svetlost poput zvezde repatice. Tad smo bile mlade pa nas je bilo strah, a danas se ne plašimo. I moj sin i njegovo društvo su ga videli kako leti niz reku. Mi smo „šumski“ ljudi i ne plašimo se ničega – ispričala mi je Dragica i pozvala me u njen kraj koji obiluje lekovitim biljem i zdravom vodom.

– Zmaj je jednoj ženi uništio dvanaestoro nerođene dece. Muž se posle oženio drugom, a ona završila u bolnici u Kovinu. Legenda kaže da zmaj postaje od šarana, iz Dunava, a kad napuni 200 godina može da se pretvori i u najbolju devojku i tada napada momke – otkriva Dragica, koja je u životu mnogo toga radila: tovarila je kamione drvima, kopala, sadila borove, a sada sama živi u selu i, kako kaže, plete da ubije samotinju.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i fotografija je u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Ostavite odgovor