Restoran pun stihova: Ugostiteljka koja neguje poeziju i podržava mlade pesnike

Od ovogodišnjeg međunarodnog susreta pesnika Poetska zora prošlo je skoro mesec dana, a doživljaji pesnika iz Srbije i regiona koji su u restoranu Stenka, kraj Save, proveli celu noć družeći se uz stihove, muziku i ukusnu ribu i meso sa roštilja, dugo će se prepričavati. Jer, razloga ima na pretek – red kazivanja stihova, red muzike, lutrije, izbor za najveseliji pesnički par, promovisanje mladih pesničkih nada, i na kraju, čorba koja se služi u ranu zoru kad sunce obasja Most na Adi, bili su deo bogatog programa. Oni koji nisu uspeli da rezervišu mesto za ovaj jedinstveni skup poetskih duša, mogu to da urade svakog trećeg petka u mesecu kada se u restoranu sa tridesetogodišnjom tradicijom održava veče Poezija Stenka.

Svega ovoga ne bi bilo da vlasnica restorana Radinka Stojković (56), profesorka ruskog jezika i književnosti i velika ljubiteljka poezije, nije sa prijateljima i istomišljenicima pokrenula ovu ideju, koja je odjeknula širom nekadašnjih republika bivše Jugoslavije i regiona.

Rada Stenka 624261250510524_n
Pred zoru Rada sipa čorbu, drugi urednik deli hleb, a gosti, kaže u šali vlasnica restorana, čekaju u redu kao Titovi pioniri

– U ovaj restoran dolazili su, besedili i provodili se, veliki boemi i velikani naše književnosti, a to čine i danas. Pokojni Momo Kapor bio je jedan od naših gostiju. Ljudima je često teško da poveruju da se bavimo organizovanjem kulturnih događaja, ali kao što vidite, interesovanje je veliko, a planiramo i brojne projekte. Poezija je najjača forma kroz koju može najviše da se poruči i kaže, ali je skrajnuta sa margine u ovim dešavanjima – priča mi Radinka dok čekamo da nam posluže lignje na žaru i moju omiljenu ribu koju jedem u Stenki – smuđ.

Radinka i Milada 53438883_n
Radinka sa Miladom Lazić iz Udruženja OSI Sve je moguće

U glavnom delu programa poetskih večeri nastupaju učesnici iz udruženja pesnika i aforističara iz regiona, a nedavno su to bili gosti iz Rijeke, Zagreba, i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije. Pošto je Književni salon Poezija Stenka neprofitabilno i nevladino udruženje, svi urednici rade iz ljubavi i trude se da podstiču i mlade, neafirmisane pesnike. Na Sretenje ove godine objavili su i Almahan poezije Stenka Stihor reči u kojem se nalaze pesme 178 autora iz 14 zemalja (Australija, Kanada, Švedska, Holandija, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Italija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora i Srbija).

Rada Stenka
Rada voli poeziju od kad zna za sebe, uvek se najradije družila sa knjigom i danas u kući ima veliku biblioteku

– Pesnici u ovom vremenu, nažalost, ne mogu da dođu do izražaja, pa smo rešili da sponzorišemo jednog mladog talentovanog pesnika i da mu objavimo zbirku pesama. Danas se mnogo toga svelo na puki interes, zbog čega ljudi koji su dobili od boga dar za pisanje, nemaju novca za druženje u ovim teškim vremenima. Zato se trudimo da pristupačnim cenama omogućimo susrete u Stenki.

Radinka i Nenad Blagojevic 0021_1280x857
Radinka i ja upoznali smo se 2010. godine, kada je Most na Adi tek bio u izgradnji

Radinka, ili Rada, kako je prijatelji od milošte zovu, diplomirani je filolog za ruski jezik i književnost. Radila je i kao profesorka, prevodilac i turistički vodič, a onda se po otvaranju restorana i radio – stanice, preorijentisala na ugostiteljstvo.
– Ja večito tražim nešto više i želim da se usavršavam. Čovek mora stalno da radi na sebi ako želi da napreduje. Sa mnogo ljubavi sam završila Filološki fakultet, ali kada su neke vrednosti počele da se urušavaju, počela sam da radim ono u čemu se najbolje osećam – priča mi Radinka, koja se bavi i humanitarnim radom, ali kao i većina onih koji pomažu drugima, ne želi od toga sebi da pravi reklamu.
– Svi mi možemo da damo, da podelimo parče hleba, da saslušamo nekoga, ne moramo uvek samo govoriti o materijalnom. Akcija koju sprovodimo već neko vreme je riblja čorba za 20 dinara i namenjena je svim redovnim gostima, a za penzionere i ugrožene socijalne grupe to je simboličnih 10 dinara.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

2 komentara

Ostavite odgovor