Milosava leči ŠUMSKIM VOĆEM: Med od maslačka i SIRUP OD TRNJINE sve traženiji

Iako je u toku sezona branja šumskog voća od kojeg pravi zdrave sirupe, džemove i slatko, Milosava Grozdić (58) iz Žagubice ipak je našla vremena za predah ne bi li sa članicama Udruženja žena Homoljke, čija je predsednica, posetila 33. manifestaciju Zlatne ruke u Sokobanji. A da su bile na pravom mestu u pravo vreme video sam po odzivu publike koja je sve vreme stajala oko štanda ovih vrednih žena, želeći da proba njihove ukusne đakonije.

Ljubinko Milenkovic IMG_0458_1067x800
Direktor OTKS Ljubinko Milenković uručuje nagradu pobedničkoj ekipi

Velika gužva nastala je kada ih je direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja Ljubinko Milenković, po odluci žirija, proglasio za pobednice u kategoriji pripreme starih, tradicionalnih jela. Priznanje je dodatno dobilo na značaju jer je u žiriju bio i profesionalni kuvar i zvezda poznate emisije Paklena kuhinja, Saša Mišić.

Zagubica 067x800
Ekipa iz Žagubice u Sokobanji: Nikola Grozdić, Katarina Jeremić, Luka i Laura Grozdić, Milosava Grozdić i Desa Cojkić

– Naše udruženje je mlado, osnovale smo ga pre godinu dana, dok se ja samostalno već deceniju bavim tradicionalnim jelima, kao i pravljenjem proizvoda od šumskog voća. Sada imamo 14 članica, od kojih je najmlađoj 25 godina, radimo na jednom projektu i planiramo brojne aktivnosti – priča mi Milosava, čija je ekipa bila na jednom od 105 štandova.

Prirodno i zdravo 1067x800
Na sajmu u Beogradu na kojem je počela, Milosava je videla koliko je narod zainteresovan za proizvode njenog poljoprivrednog gazdinstva Prirodno i zdravo

Milosava sve radi rukama – bere voće na Homoljskim planinama, i sprema proizvode. U šumu kreće ranom zorom, a tamo stiže kad sunce već ogreje jer, kako kaže, ne valja brati po rosi. Najtraženiji su proizvodi od trnjine i drena, a roditelji i bake i deke ih, prema njenim rečima, najčešće uzimaju za decu. Džemove i sirupe kuva tokom noći, a onda ujutru ponovo odlazi put planina.

Prirodno i zdravo_1067x800
Čorba od koprive, klin čorba i krompirača, musaka od tikvica, proja sa vrelom vodom, hleb sa mašću i alevom paprikom, pite, vanilice, salčići

– Zovu me ljudi iz svih krajeva: iz Beograda, Požarevca, Smedereva… Imam utisak da se narod sve više okreće prirodi i da zato traže domaće sirupe i džemove, a u poslednje vreme i kompote. Iako je poznato da se od cveta zove pravi sirup, meni često naručuju slatko od bobica zove. Kako tržište zahteva, ja tako radim. Pravim i džem od šipurka, džem i sirup od drena, sirup od kupine, divlje borovnice, maline, koprive. Najlekoviti je sirup od kantariona, žalfije i majčine dušice, koji je fantastičan za želudac i za krvnu sliku. Da ne nabrajam šta sve leči, jer oni koji prate lekovito bilje znaju da svaka biljka pomaže.

Milosava mi je otkrila da su najpopularniji proizvodi med i sirup od maslačka.
– Taj med pomaže pri izbacivanju šlajma, a pušačima čisti pluća. Pravi se tako što se čist maslačak stavi u vodu sa limuntusom, stoji neko vreme i onda se ručno cedi. Limuntus je jedini dodatak koji koristim, a da nije iz šume – iskrena je Milosava.

Milosava Grozdic 67x800
U sezoni branja koja traje od maja do kasne jeseni, kada se završava branjem kupine i šipurka, Milosavi pomažu i unučići

– Srećna sam kad pomognem ljudima, a mnogi mi se jave kad su se izlečili. Iako sam radnica u jednoj firmi, postižem da radim i tamo i ovam. Uz ljubav i volju sve može da se stigne. Za dve godine trebalo bi da idem u penziju, ali ću svakako nastaviti da berem šumsko voće. Želim da prenesem svoje znanje na unučiće, Luku i Lauru, koji već sada uveliko pomažu i članicama Homoljki i meni – rekla mi je Milosava, ubacivši mi u torbu sirup od maslačka, ali i liker od šumskih jagoda, naglasivši da ga ponesem devojci.

Ovde pročitajte kako Aleksandra Jovanović iz udruženja Levčanke pravi pihtije od boba.

Tekst i foto: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

4 komentara

E svaka joj cast ! Ona ne miruje i sve postize 🙂 Lepo je sto joj i unuci pomazu pa ce tako nauciti kako da od prirode uzmu ono najbolje 😀

Ostavite odgovor