Sa prvim mrakom na krovove KOLMARA stiže MAGIČNA BAJKA

U malom francuskom gradu pred Božić svaka kuća sija, a krovovi i fasade kao da su iscrtane čarobnom četkicom koja kad padne mrak, stvara boje vode, vazduha, zemlje i vatre. Prednovogodišnju magiju pojačavaju i gurmanski specijaliteti Alzasa, nadaleko čuveno vino i miris kolačića sa cimetom.

Harizmatični gradić u francuskoj regiji Alzas, na 20 kilometara od Nemačke i 67 od Švajcarske opija turiste svojim arhitektonskim (prelepe šarene kućice koje će vas privlačiti da ih slikate kako god da se okrenete), istorijskim (više od 1.000 godina burnih dešavanja) i gastronomskim lepotama (nadaleko poznata alzaška kuhinja iz koje izdvajam jelo šukrut i slatkiš kuglof).

Od prestonice Srbije udaljen je oko 1.400 kilometara, a ukoliko odlučite da odete avionom, predlažem da uštedite, povratne karte iz Beograda kupite preko Wizz Aira i stignete do Miluza (70 km od Kolmara).

Ponuda hotela je raznovrsna, a smeštaj u hostelu koji je na kilometar od centra košta od 10 do 16 evra za jedan dan.

Ušuškan u srcu vinske regije (ovde ima malo padavina, pa grožđe izvrsno rađa, a samim tim je i vino kvalitetno) Kolmar i njegovih 67.000 stanovnika čuvaju šarm prvog grada u Francuskoj koji je 1997. godine dobio specijalnu nagradu Akademije umetnosti ulica za neobičnu rasvetu.

Za razgledanje ili šoping u prodavnicama suvenira i neobičnih lampi odvojte jedno popodne

Ukupno 1.100 svetlosnih tačaka koje se pale i gase, menjajući intenzitet i boje preko glavnog računara i mreže optičkog kabla „razbacane“ su po gradu praveći nezaboravan ugođaj svim posetiocima.

Jedan od najprestižnijih francuskih i međunarodno poznatih muzeja je Unterlinden koji se nalazi u bivšem manastiru dominikanaca iz 13. veka, a predlažem i Bartholdi u rodnoj kući vajara Frederika Ogista Bartoldija koji je, između ostalog, napravio i Kip slobode u Njujorku.

Tu su i Muzej igračaka i Muzej nacionalne istorije i etnografije. Religijska umetnost je veoma bogata pa možete videti Dominikansku crkvu i crkve jednostavnog gotičkog stila.

Grad je stalno osvetljen petkom i subotom, a svake noći u toku Međunarodnog festivala klasične muzike, Regionalnog sajma vina i Božića. 

Četiri teme se smenjujuvoda (zelena jer se drveće oslikava u reci), vazduh (plava), zemlja (bela) i vatra (boja ćilibara koja predstavlja boju zemlje Alzasa).

Na pokrivenoj pijaci prodavci mogu da donesu svoje proizvode direktno iz čamaca.

Štandovi koji su postavljeni napolju rade četvrtkom, a tu možete naći najbolje mesare, pekare, sir, ribu, peciva, voće i povrće (Gospodin Sala), začine (Gospođa Robin), kafe (čuvena gospođa Bišof), cveće… 

Pet pijaca rade punom parom u vreme Božića: pijaca sa lokalnim proizvodima, sa božićnim ukrasima, dečja, pijaca posvećena zanatima i antikvitetima i pijaca za gurmane.

Bekof (baeckeoffe) je staro alzaško jelo od krompira, mesa i mešanog povrća koje se sa začinima dugo kuva u belom vinu

Deo Kolmara Mala Venecija dobio je naziv po tome što su kuće sa obe strane reke, odmah uz vodu.

Tu je pristanište na kojem se istovara  i prodaje riba (videćete mnogo ribarnica i profesionalnih ribara), dva mosta Turen i Sen Pjer ali i kvart Kruteno gde su nekada živeli baštovani, vinari i ribari.

Horovi dece u čamcima tek su jedan prizor koji zajedno sa klizalištem, školom jahanja i rukotvorinama čuvaju božićnu autentičnost Kolmara

U Kolmaru sam proveo samo jedan dan, ali bilo mi je dovoljno da sa sobom, u Strazbur, ponesem magiju ovog čarobnog gradića.

Kroz Kolmar me je provela ljubazna gospođa Klodin, sa kojom sam se upoznao u prevozu kada smo zajedno bili u istom automobilu (bla bla car)

Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Office du tourisme de Colmar en Alsace, Nenad Blagojević; Napomena: Tekst je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu linka ka sajtu www.pricesadusom.com u tekstu i na kraju teksta. Prenos u štampane medije nije dozvoljen. Hvala vam što poštujete autorska prava.

Ostavite odgovor