ŠIK dizajn ŠIK majki: Od starina koje BACAMO Ekvadorka, Amerikanka i Srpkinja prave UMETNOST

Živele su na više strana sveta, a onda su se udale i preselile se u Srbiju. Dopada im se naša zemlja, kažu da je ne bi menjale, a uz porodični život u Beogradu poželele su da pronađu i poslovnu inspiraciju.

Kao ljubiteljke lepog i poznavateljke dizajna Claudia Petrović i Cherie Suvačarov oprobale su se u restauraciji starog nameštaja. Pridružila im se i Marinela Jaćović, naše gore list, koja jedina od njih tri perfektno govori srpski jezik i posao u Tierra Verde Designs mogao je da počne.

Ekvadorka, Amerikanka i Srpkinja sastanče u bašti jednog kafića na Novom Beogradu gde prave planove, kafenišu i neretko baš tu doteruju nameštaj. Često same vuku i prenose masivne komode, fotelje, stolove, ali to im ne pada teško, jer, kako kažu, imaju slobodu da rade kad požele i da uvek ispolje svoju kreativnost. Sve tri su mame, Klaudija ima troje dece, a Šeri i Marinela po dvoje. Sastaju se i po kućama i garažama, a radovima često prisustvuju i dečica.

Njihovi sinovi Dragan, Sava i Martin zajedno rekreativno treniraju fudbal.

– Preseljenje u Srbiju bila je velika promena za nas. Ja dolazim iz Ekvadora, a Šeri iz Sjedinjenih Američkih Država. Zbog toga je uvek važno da, gde god da smo, imamo prijatelje koji govore engleski jezik. Sa Marinelom sam se upoznala u parku dok sam čuvala decu, i družimo se već devet godina. Zanimljivo je da su nas tri u stvari spojili naši sinovi po koje smo dolazile posle treninga. Pošto ima srpsku i ekvadorsku krv nije čudo što je moj sin zavoleo fudbal – priča mi Klaudija sa osmehom na licu.

Kada se pre 11 godina preselila u Srbiju videla je da kod nas ne postoje radionice u kojima se nameštaj može dizajnerski preurediti. Počela je time da se zanima kod kuće, da rukom oslikava stare komade i da im daje novi život. Malo po malo, iz hobija nastajao je posao koji je živnuo prošle godine, u leto, baš kad joj se Šeri pridružila.

Radna atmosfera na Novom Beogradu: Klaudija, Šeri i Marinela

– Među prvima sam počela ovo da radim u Srbiji. Čini mi se da je na ovim prostorima posle perioda komunizma ljudima bilo lakše da kupe nov nameštaj, da osveže svoje domove i bace stare krevete, klupe, stolice. Danas i kada treba da kupimo neke divne komade nameštaja tog tipa, oni su u Srbiji izuzetno jeftini, iako su napravljeni od čistog drveta. S druge strane, u Ekvadoru je to sve mnogo skuplje – priča Klaudija za Priče sa dušom.

U početku bilo joj je važno da sve sama nauči, ali i da pokaže svojoj deci koliko je reciklaža bitna, odnosno ponovni život nečega što je već korišćeno. Prijatelji su joj govorili da su ti prvi radovi bili simpatični i tako je dobila vetar u leđa.

– Upoznale smo se prošlog leta, ja sam se razvela od muža, ali nisam želela da odem iz Srbije. Videla sam da Klaudija pravi fantastičan nameštaj i počele smo zajedno da radimo, stavljajući akcenat na klijente koji žele da im se uredi ceo stan ili jedna soba – priča mi Šeri, dizajnerka enterijera.– Ima komada za koje su porodice emotivno vezane. Zato smo mi tu da sve to prilagodimo, da im produžimo vek trajanja, a da opet naše mušterije imaju osećaj da su kod kuće, da su oni predstavljeni kroz nameštaj. Nekima oslikamo njihove ormane, komode, stolice, uzmemo mere celog stana, pa sve sredimo, a ima i klijenata koji žele da same kupimo i donesemo te stare komade, pa da im damo novo ruho.

Najčešće ih kontaktiraju Beograđani i Novosađani, a kažu da su imali i jednog klijenta iz Novog Pazara. Kada se jave naši ljudi koji ne govore engleski, tada Marinela, odnosno Maja, kako je zovu od milja, priskače u pomoć.- Sa mnogima smo postali prijatelji jer obično posao krene od jednog bokala ili lampe koju treba obraditi, a onda počnemo da radimo jednu sobu, pa ceo stan – kaže Maja, koja je radila u građevinskoj firmi dok nije srela ove drugarice i rešila da se otisne u preduzetnice.

Klaudija je živela u Americi i Ekvadoru, a Šeri u Americi. Odande je u Srbiju donela neprocenjivo petnaestogodišnje iskustvo u oblasti dizajna jer je u Americi bila vlasnica kompanije koja se bavila dizajnom enterijera.Obe su proputovale svet, videle mnogo toga, pa im inspiracije ne nedostaje. Dovoljno je da im kažete vašu zamisao i one će je sprovesti u delo: vintejdž, šabi šik ili bilo koji drugi pravac ili ideja? No problem!

– Poslednjih godina pojavilo se dosta konkurencije, ali mi idemo napred jer znamo da imamo kvalitet. Mi smo tri talentovane žene, tri majke i tri umetnice koje ovo ne smatraju modom. Nama su bitni umetnost i kvalitet, da onome što bi neko bacio damo novi sjaj – rekle su mi Šeri i Klaudija, koje vole Srbiju, naš gostoljubiv narod i prelepu prirodu. Šeri je dodala da se ponekad više oseća Srpkinjom nego Amerikankom.

Klaudija (prva sleva) ispričala mi je da je svog supruga upoznala u Americi. Igrom sudbine, osam godina posle njega, ona je u studentskoj razmeni dobila da boravi u istoj porodici. U jednom trenutku sadašnji suprug svratio je da vidi svoje domaćine i oni su se sreli. Venčali su se u Ekvadoru.

Ukoliko želite da pogledate još fotografija i vidite prezentaciju ove tri dame, kliknite OVDE ili zakažite poslovni sastanak na broj telefona 063 648484.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (prenos teksta dozvoljen samo uz link ka www.pricesadusom.com u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: Nenad Blagojević, Tierra Verde Designs

Ostavite odgovor