Slatka praznična trampa: Snalažljive Šiđanke razmenjuju kolačiće

Iz Šida mi je stigla zanimljiva informacija da su vredne žene tog kraja organizovale trampu kolača, kako bi bile efikasnije i ekonomičnije i kako bi pomogle jedna drugoj u užurbanim predprazničnim danima. Svaka dama je donela jednu ili više tacni jedne vrste kolača, zatim je usledilo brojanje i razmenjivanje, a domaćice su na kraju svojim domovima odnele isti broj poslastica, ali u mnogo raznovrsnijem obimu.

Slatka trampa Sid 1
Ovo je prvi put da Centar za mame Šid organizuje razmenu kolača, a budući da su mlada organizacija, odziv žena je bio dobar

Trampa po principu „pravimo jednu vrstu, a na kraju imamo mnogo različitih kolača”, odnosno prvi Slatki tramping održan je u poslastičarnici Dramast u Šidu, koja je ustupila svoj prostor, ali i poklonila tacnu kolača jednoj šidskoj baki, koja sama odgaja svoje unuče već godinama, i koja nije u prilici da pravi slatkiše za praznike. Na ovom slatkom druženju bilo je jedanaest žena sa 12 vrsta raznih kolača.

– Zahvaljujemo divnim ljudima iz Dramasta koji su pomogli da ovo druženje bude na visokom idejnom i organizacionom nivou. Odazvale su se mame i žene raznih starosnih i obrazovnih profila: od diplomiranog farmaceuta, diplomirane profesorke klavira, preko vaspitačice i novinarke, do medicinske sestre, mame u penziji i nezaposlene mame – rekla mi je Jelena Kovinčić (40) iz Šida, diplomirana vaspitačica, koja radi kao organizator programa u Kulturno obrazovnom centru u Šidu. Inspiraciju za Slatki tramping našla je posmatrajući običaje iz sveta, koje je prilagodila našim uslovima i potrebama.

Slatka trampa Sid 16
Ovako je izgledala tacna sa kolačima nakon razmene

Na svojim tacnama vredne Šiđanke ponele su kućama ukusne jafa-kocke, kokos-kiflice, čar na dar, breskvice, medenjake, karamel pitu i druge vrste kolača. Sve žene koje su učestovale više su nego zadovoljne, a kako kaže Jelena, cilj je postignut, jer se žensko zajedništvo pokazalo kao veoma korisno, posebno u danima kada sve mame imaju mnogo obaveza oko prazničnih priprema.

– Već planiramo datume da ponovimo ovakvu razmenu. Ono što smo sada naučile i što ćemo primeniti u sledećoj razmeni jeste da će nam trebati veće tacne – iskrena je Jelena.

Slatka trampa Sid 12Ovaj događaj je organizovan u sklopu aktivnosti Centra za mame, čiji ogranak u Šidu vodi Jelena.

– Iako ovde postoje i rade mnoga udruženja žena, ona se ne bave aktivnostima koje sprovodi Centar za mame. Zato sam, u dogovoru sa ženama koje ga vode, postala koordinatorka šidskog ogranka, prvog ogranka ove organizacije u Srbiji. Zvanično, Centar za mame Šid, nastao je 20. novembra 2015 – ispričala mi je Jelena Kovinčić.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta i naslova dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

Foto: Jelena Kovinčić, Milana Stojaković

1 komentar

Ostavite odgovor