Srednjoškolci ČUVAJU BAŠTINU: Moderni JUVELIRI, grnčari i FIRMOPISCI-KALIGRAFI

Grnčar, graver umetničkih predmeta, stilski krojač, firmopisac-kaligraf, konzervator kulturnih dobara i juvelir umetničkih predmeta. Ova zanimanja jesu tradicionalna i stara, ali o njima neću pisati u prošlom vremenu, jer sam sa srednjoškolcima koji ponosno izučavaju ove zanate razgovarao nedavno u Galeriji RTS-a u Takovskoj 10, u Beogradu. Upravo u tom izložbenom prostoru do 10. jula možete pogledati šta su đaci ove srednje, državne škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart napravili i izložili, kao svojevrsnu retrospektivu završene školske godine.

tehno art skola_1024x768
Profesor Terzić sa Nađom, Andrejem i Čedomirom

Dočekala me je maturantkinja smera firmopisac-kaligraf Nađa Pijović (18) koja se ovih dana sprema za prijemni ispit na Fakultetu primenjenih umetnosti. Još u osnovnoj školi zavolela je crtanje stripova, pa je očekivala da će joj Tehnoart dati dodatno znanje i iskustvo i, kako kaže, nije se pokajala.

– Volim da crtam komične stripove sa dubokoumnim porukama, a za maturski rad obradila sam temu ljubavi i rata, kroz psihološku dilemu. Planiram da završim fakultet u Srbiji, da odem na master u Nemačku, a posle ću videti. Na smeru firmopisac-kaligraf, koji sam završila, imali smo širok spektar predmeta i izbora, između ostalog, i vajanje, tako da sam prezadovoljna. Super je što nam nastavnici dozvoljavaju da budemo fleksibilni i da se sami pronalazimo u određenim područjima. Iz svog iskustva tvrdim da talenat čini svega jedan odsto, a upornost 99 odsto. To što nisam mnogo talentovana, trudom sam nadoknadila – iskrena je Nađa, koja se u poslednje vreme bavi i animacijom.

Tehno art skola Andrej_576x768
Ovaj plakat je rad Andreja Jočića

U toku intervjua pristigla su dva drugara iz škole, ovog puta, pošto im je počeo raspust, pravo sa treninga. Čedomir Đurđević (18) od septembra biće učenik četvrte godine, na smeru juvelir umetničkih predmeta, dok se Andrej Jočić (18), kao i Nađa, opredelio da bude firmopisac-kaligraf.

Profesor Terzic sa djacima_1024x768
Osim ovih šest smerova, u školi Tehnoart postoje tri mašinska obrazovna profila: mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar za kompjutersko upravljanje i mehaničar grejne i rashladne tehnike

Moj pradeda se bavio juvelirstvom, sada i moj otac ima juvelirnicu, a najverovatnije ću i ja nastaviti istim putem. Čak i moj mlađi brat se priprema da upiše ovu istu školu sledeće godine. Tokom školovanja imamo najviše praktičnog rada i to iskustvo je neprocenjivo. I ranije sam naučio dosta toga od oca, ali ipak, škola mi je dala dodatno znanje i potpuno drugačiji stil rada. U najčešće juvelirske radove spadaju prstenje, narukvice, minđuše, viljuške i drugi umetnički radovi, a uglavnom koristimo bakar, mesing i srebro – rekao mi je Čedomir, odličan đak ove škole, baš kao i Andrej. On je počeo da crta u najranijem detinjstvu, a kasnije se zainteresovao za filmsku industriju i video-igrice, pa je poželeo da jednog dana radi u toj oblasti.

izlozba Tehnoart_1024x768
U poslednje četiri godine u školi Tehnoart organizuje se zajednički prijemni ispit sa Školom za dizajn i srednjom školom Drvo art

Ipak, sada se opredelio za grafički dizajn i najviše je usmeren ka posterima. Čak dva njegova rada izložena su na izložbi Čuvari baštine.

Više crtam u školi nego kod kuće. Ručne radove čuvam po fiokama, a digitalne u računaru. Za sada me zanima grafički dizajn, videćemo šta će biti kasnije. Imam još godinu dana da razmišljam do upisa na fakultet – ispričao mi je Andrej.

Cuvari bastine_576x768A svega ovoga o čemu sam pisao i šta sam fotografisao ne bi bilo bez profesora crtanja i slikanja Predraga Terzića (43), koji je bio zadužen za organizaciju izložbe.

– Svake godine na jednoj školskoj izložbi prikažemo radove učenika od prve do četvrte godine. U Etnografskom muzeju, u maju mesecu predstavili smo dva smera: juvelir umetničkih predmeta i stilski krojač, a u Galeriji RTS-a radove ostalih četiri. Svaki od šest smerova ove godine završilo je po 14 maturanata, što i nije veliki broj, ali se nadamo da će se narednih godina više osmaka zainteresovati da upiše našu školu – ispričao mi je profesor Terzić i pozvao moje čitaoce na izložbu u centru Beograda.

izlozba RTS Tehnoart_1024x768Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Ostavite odgovor