Rekli su SVE JE MOGUĆE i otputovali U KOREJU da otvore beogradski restoran

Ako se prošetate centralnim delom Seula, Itaewon-om, u kojem živi najveći broj stranaca, pored restorana španske, italijanske, meksičke, brazilske, francuske, japanske kuhinje, naići ćete i na restoran koji nosi ime srpske prestonice. Zahvaljujući mladoj ekipi entuzijasta iz Beograda, od 2014. godine i naša jela se jedu u ovoj dalekoj zemlji, a veliki broj Korejaca dolazi u Belgrade Bar & Grill u potrazi za novim ukusima i iskustvima. Iako većina skoro nikada nije čula za Srbiju, kroz hranu i ambijent sa slikama Beograda i velikom mapom Evrope na kojoj je Srbija izdvojena posebnom bojom, srpski kulinarski tim upoznaje ih sa balkanskom kulturom i gastronomijom.

Šef_1_512x768Osnivač restorana Novak Mandić (32) u glavni grad Južne Koreje je, igrom slučaja, došao pre šest godina. Pre toga živeo je nekoliko godina u Londonu i Kairu, gde se školovao, a zatim u Americi, gde je radio u okviru programa Work and travel. Put ga je, priča mi, spontano doveo u Aziju, i to baš u Koreju, koja je tada bila mnogo zatvorenija nego danas. Nije imao plan da se bavi ugostiteljstvom, ali pošto je dugo vremena živeo u hostelu, poželeo je da takvom energijom bude okružen celog života, I jednostavno ušao u ugostiteljstvo.

Terasa_1024x683
Domaću muziku puštaju uglavnom kad organizuju Veče balkanske muzike ili kad okupe ekipu sa Balkana, dok se u drugim slučajevima sluša džez, soul, bluz, a ponekad i naš domaći radio

– Došao sam na tri meseca, a ostao šest godina. Moja porodica je celog života dosta putovala i selila se, tako da za njih to nije bio šok, kao ni za prijatelje, jer su već naučili s kim imaju posla. Najveći deo života proveo sam u Beogradu, gde sam i odrastao, a tamo živi najveći broj mojih najboljih prijatelja. Uvek jedva čekam da mu se vratim – kaže Novak, koji se sa glavnim kuvarom, Igorom, upoznao upravo u programu Work and travel.

Igor je iz Mladenovca i pre dolaska u Koreju radio je u nekoliko restorana u Srbiji. U San Dijegu, gde smo zajedno živeli, svakog dana je kuvao za sve nas i iznenađivao nas specijalitetima, tako da je bilo logično pozvati prvo njega kada se rodila ideja da otvorimo restoran. Igor je zaslužan za postizanje ukusa i za zadovoljstvo mušterija, a tu je i Stefan (28) koji mu umnogome pomaže u tome da kuhinja svakoga dana besprekorno funkcioniše. Tu su i naši veliki prijatelji Korejci, koji učestvuju u radu restorana gotovo od samog početka, a tim konobara je internacionalan.

sef 6Ekipu je okupljao pažljivo i postepeno. Prvi koji je posle Novaka došao u Koreju je Nemanja (30), njegov veliki prijatelj i poslovni partner. On je danas zadužen za vođenje hostela, ali uskače i pomaže oko restorana.

– Neki ljudi s početka priče i dalje su ovde, a neki su se ili vratili u Srbiju ili nastavili svoje internacionalno iskustvo na drugim kontinentima. Život u dalekoj Aziji ne prija svima na isti način, nekima je težak i dalek, tako da morate da prihvatite da to nije za svakoga i da pustite ljude da idu za svojim snovima. Mi koji smo ostali, mnogo volimo Koreju, njenu energiju, ubrzani tempo, brojne mogućnosti, kao i ljude koji su veoma društveni i slični nama, verovali ili ne – ističe Novak.

Restoran Belgrade Bar & Grill prvi je srpski restoran u Koreji. Osnivači su mnogo toga uradili da naprave dobru ekipu, da obaveste tržište da je u Koreju stigla srpska kuhinja, kao i da zadrže standard koji su postavili, naš domaći specifični ukus hrane i autentičnu atmosferu.

Osim Korejaca i stranaca koji žive u Seulu, dolazi im i veliki broj gostiju sa Balkana, koji na svom proputovanju čuju za njih i svrate da se podsete dobrog starog ukusa ćevapa. Ima gostiju iz Koreje koji nikada nisu čuli za Srbiju, ali koji se, nakon što probaju našu hranu rado vrate, a tu su i oni koji su putovali u Srbiju, učili srpski ili stekli prijatelje iz naše zemlje. Tu su i korejski studenti koji uče ili su završili srpski jezik na njihovom univerzitetu, korejski profesori srpskog i hrvatskog jezika, mešovite porodice i brakovi koji vode poreklo sa naših prostora.

Mešano meso i palačinke
Kao u Srbiji, mešano meso i palačinke – glavno jelo i slatkiš

– Kada smo odlučili da se upustimo u ovu priču, znali smo da će najveći izazov biti kako doći do ukusa našeg domaćeg roštilja, ćevapa, hleba i kajmaka, jer smo udaljeni više od 8.000 km od Srbije. Neke sastojke smo pronašli u Koreji, a ono što nismo uspeli, napravili smo kombinujući druge sastojke, kako bismo dobili autentični ukus na koji smo ponosni.

Sva jela sa menija imaju svoje ljubitelje, ali za čitaoce Priča sa dušom, kao favorite, izdvojili su ćevape, punjenu piletinu i salatu od pečenih paprika. Tu je i naš svež domaći hleb koji pripremaju svakoga dana, a zbog kojeg se gosti masovno vraćaju. Ne služe pirinač, niti imaju štapiće. Nisu želeli da prave kompromise, već su nastojali da gosti dobiju zaista pravi autentičan ambijent srpske kafane, odnosno starog srpskog tradicionalnog restorana.

Rolovano belo i Ćevapi
Pravo iz Igorove kuhinje: rolovano belo meso i ćevapi

– Moj najveći životni moto je „Sve je moguće”, što sam i dokazao sebi više puta. Naravno da sam veoma ponosan na restoran, posebno kada vidim sve te zadovoljne goste koji pozdravljaju Igora i zahvaljuju mu se na divnom iskustvu. Posebno sam zadovoljan kada vidim ista poznata korejska lica u restoranu, a to je znak da smo uspeli. To vam je isto kao kada Srbinu uspete da prodate suši i da ga on toliko zavoli da se svake nedelje iznova vraća da uživa u njegovom ukusu – ispričao mi je Novak i dodao da svaki gost sa srpskim pasošem ima 50 odsto popusta u hostelu.

– Želeli smo da poručimo da srpski pasoš ipak nije svuda beznačajan i da se negde ceni i više nego neki drugi pasoši – iskren je Novak.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen u skladu sa Pravilima korišćenja i uslovima oglašavanja)

Fotografije: privatni album, Belgrade Bar & Grill

Ostavite odgovor