HIT VODIČ: Kao dama iz 19. veka dočarava turistima boravak NIKOLE TESLE u Beogradu

Ovog vikenda, povodom proslave 160. rođendana čuvenog naučnika Nikole Tesle, licencirani turistički vodič i ekonomistkinja za turizam Olgica Živković (36) dočekala je grupu turista u Starom dvoru u Beogradu u kostimu dame iz 19. veka i sa šeširom na glavi. Pored svog neospornog višegodišnjeg iskustva u radu sa domaćim i inostranim gostima i predstavljanju činjenica i zanimljivosti iz srpske istorije, sugrađanima je pokazala i svoj glumački talenat. Pomagao joj je kostimirani batler Mihajlo.

Olgica ulazi_1024x768
Olgica odlazi ka Crvenoj sali, pred turiste

Još u prethodnoj Priči sa dušom, Olgica mi je ispričala da je srećna jer je objedinila nekoliko svojih hobija i da obožava da putuje, da traga za nepoznatim predelima, skrivenim legendama i našim znamenitim ličnostima, kao i da je privlače umetnost i fotografija.

Olgica Zivkovic_576x768
Četiri godine Olgica vodi turiste kroz istoriju znamenitih Srba i otkriva im novi svet

Upravo Nikola Tesla već nekoliko godina velika joj je inspiracija, a o svetski poznatom pronalazaču sa naših prostora osmislila je više tura koje od 2013. godine, najčešće tokom proleća i leta, sprovodi u dela. Prvi put nastupila je na Danima evropske baštine u Muzeju Nikole Tesle i na Elektro-tehničkom fakultetu, a sve vreme sarađuje sa Klasterom puteva kulture, u okviru kojeg je ruta Putevi Tesle.

Tesla Nijagarini vodopadi
Spomenik Nikoli Tesli, kraj Nijagarinih vodopada, sa kanadske strane

– Pre dve godine, uz pomoć nekoliko kolega iz udruženja Mladi za turizam, u čijem sam upravnom odboru, osmislila sam turu o Mihallu Pupinu u formi kratke predstave. Imali smo prvo izvođenje, za jubilej, povodom 160 godina od rođenja Pupina. Zanimljivo je da ovog leta obeležavamo isti broj – 160 godina od Teslinog rođenja, pa vaše čitaoce pozivam da mi se pridruže narednih subota u Starom dvoru u Beogradu na besplatnim turama u 11 sati i to 16, 23. i 30. jula. Prijave sa brojem lične karte, matičnim brojem i brojem telefona obavezne su na imejl info@mladizaturizam.rs – kaže Olgica.

Olgica Zivkovic sa turistima_1024x768Oduvek su je zanimale biografije naših poznatih naučnika, pisaca i drugih obrazovanih i uspešnih ličnosti 18, 19. i s početka 20. veka. Čitajući o njihovim životima, pogotovo Teslinu biografiju, dobijala je, kako kaže, dodatnu energiju i inspiraciju u trenucima kada joj je bilo teško u životu i u poslu. Svesna da je Tesla napravio svetski uspeh, a da potiče iz malog sela Smiljana, kao i da su mu uvek od novca i materijalnih stvari važnije bile više duhovne sfere, postala je ubeđena da je sve na svetu moguće, ako u to iskreno verujete.

Olgica daje intervju francuskom novinaru_1024x768
Intervju za francuske medije i novinara Simona Lenormanda

– Tesla mi je zanimljiv i zbog toga što o njemu i danas postoji mnogo nepoznanica i misterija. Dosta toga sam saznala čitajući njegovu autobiografiju Moji izumi, ali i u filmu Prestiž u kojem njegov lik glumi Dejvid Bouvi. Teslina inteligencija, genijalnost, sposobnosti, vizualizacije i maštovitost zahvaljujući kojoj je o svojim izumima prvo stvarao žive slike u glavi, a onda pravio stvarne modele, govore kakav je on vanserijski čovek bio – oduševljeno mi priča Olgica.

Olgica Zivkovic i Nenad Blagojevic_1024x768
Fotografisanje pre intervjua za Priče sa dušom

Tokom ture u Starom dvoru, današnjoj zgradi Skupštine grada Beograda ova izuzetna poznavateljka Teslinog života pričala nam je o njegovom 31-časovnom boravku u prestonici Srbije daleke 1892. godine, o odsedanju u hotelu Imperijal, o putovanju vozom, o ulaznici na večeru Đorđa Vajferta koji je organizovao specijalni koktel Tesli u čast na Topčiderskom brdu, o susretu kralja Aleksandra Obrenovića sa Nikolom Teslom, o tome zbog čega čuveni naučnik nije prihvatio orden Svetog Save prvog reda, o koncertu na Kalemegdanu… U sklopu obilaska Starog dvora su i priče o Teslinim poslednjim danima u Americi, o tome zbog čega je spavao samo četiri sata dnevno, o njegovom odnosu sa Tomasom Edisonom, o prijateljstvu sa Đorđem Stanojevićem i mnoge druge zanimljivosti koje je Olgica pronašla u bogatoj literaturi.

Ulaznica Djordje Vajfert
Ulaznica za svečanu večeru koju je organizovao Đorđe Vajfert

– Zanimljivo je da je Tesla tokom svog jedinog boravka u Beogradu održao predavanje studentima, kojima je, između ostalog, rekao i da je ponosan na to što je Srbin, što je to ostao iako je otišao daleko, preko okeana, poručivši im da i oni svojim radom treba da veličaju srpstvo gde god da odu i da ne zaborave odakle su – rekla mi je Olgica na kraju intervjua i pozvala čitaoce da se ovog leta bolje upoznaju sa Teslom i posete njene ture do kraja jula.

Stari dvor
Ovako je izgledao Stari dvor sa dvema kupolama na čijim vrhovima su pozlaćene krune

– Ukoliko ostajete u Srbiji narednih meseci, predlažem da, osim Beograda, odete na na ravni sever i upustite se u istraživanje Sremskih Karlovaca i degustirate vino i da vidite kako izgleda jedini grad u Srbiji koji je izgrađen u stilu secesije – Subotica. Na jugu spoznajte bogatu tradiciju utkanu u pirotski ćilim, na istoku impozantnu Đerdapsku klisuru i ukroćeni Dunav, a na zapadu kupite čuvenu grnčariju iz Zlakuse i pokušajte da skuvate neko jelo u zemljanom loncu.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com i prihvatanjem uslova Pravilnika)

Fotografije: Nenad Blagojević, privatni album

Ostavite odgovor