Priče sa dušom

Stota priča o povratku na selo: Kad emisiju uređuju otac i sin

Tražeći dobre priče širom Vojvodine o povratku na selu za istoimeni serijal Radio – televizije Vojvodine, urednici Dušan Radulov (62) i njegov sin Dražen Radulov (34) shvatili su da sagovornici koji su se iz grada preselili na imanje daleko od vreve i gužve, iako svesni da nam se sela prazne, ne kukaju i retko se žale na tamošnji život. Zato su i priče koje od 2012. godine u produkciji Dokumentarno – obrazovnog programa gledamo subotom na RTV, optimistične i vedre, mada mnogim akterima nije bilo lako da donesu tu odluku.

Imao sam čast da prisustvujem obeležavanju stotog izdanja u restoranu Alaska barka u Novom Sadu, kada sam se uz tamburaše i domaću hranu ispričao sa sadašnjim urednicima, ocem i sinom.

– Ove godine obeležavam 20 godina rada u RTV, a do sada sam sa saradnicima uradio oko 60 emisija Povratak na selo. Kolega Radomir Raša Grujić započeo je serijal, a kada je zaškripalo u najtežem delu – pronalaženja sagovornika, ja sam se priključio. Dobio sam zadatak u maju, da u junu snimim četiri emisije. Prva emisija koju smo reditelj Obrenov i ja napravili podigla je gledanost sa 20.000 na 60.000 i drago mi je što držimo taj nivo – seća se Dušan.

– U maju 2015. godine ušao sam u tim jer je postojala potreba za još jednim urednikom, a pošto sam odrastao na selu i danas imam imanje kod bake, koje obrađujem sa ujakom, tadašnji glavni i odgovorni urednik Jovan Gagrica, ponudio mi je da se priključim timu. U Boki kod Sečnja obrađujemo 15 jutara zemlje, a posebno kupus. Nije moj deda bez razloga govorio: „Sve što sam stekao, stekao sam od kupusa, a ne od žita i kukuruza“. Vikendom sam tamo i potpuno razumem ljude koji uživaju u tom poslu – dodaje Dražen.

Povratak na selo 004_1024x768

Priča ove porodice bila je najpopularnija među gledaocima – Branislav i Jelena Bakurski sa Aranđelom i Olgicom

Kao urednici i scenaristi uvek idu na teren sa kolegama, prethodno šalju pitanja sagovornicima i trude se da ih što više opuste, kako bi slobodno ispričali svoju životnu priču pred kamerom. Povratnike na selo nije lako pronaći, jer, kako Dušan kaže, mnogi od njih su u vreme ekonomske krize devedesetih godina prošlog veka, napustili grad, stopili se sa ljudima sa sela, pa su mnogi i zaboravili da su im komšije nekada živele na vrelom asfaltu.

Povratak na selo 005_576x768

Dražen uručuje nagradu Milošu Jakšiću iz Sonte, čiji otac je osvojio drugo mesto. Oni imaju salaš Jakšić u tom selu, blizu granice sa Hrvatskom

Na svečanoj večeri dodeljenje su i nagrade učesnicima priča koje su gledaoci izabrali kao najbolje. Prvo mesto i LCD televizor dobio je Branislav Bakurski iz sela Dobrica, koji se posle završenog fakulteta, iz Beograda preselio u ovo mesto kraj Alibunara.

– Po profesiji sam elektroinženjer i devedesetih godina vratio sam se na dedovinu. Tamo sam se oženio suprugom Jelenom i imamo sina Aranđela i ćerku Olgicu. Nikad se ne bih vratio u grad, na selu se bavim poljoprivredom, a glavna grana nam je pčelarstvo – rekao mi je Branislav, koji je na dodelu nagrade došao sa porodicom. Drugo mesto pripalo je Emilu Jakšiću iz Sonte, a treće Borislavu Jociću iz Turije.

Povratak na selo 006_1024x768

Dražen je otac dva sina, završio je Pravni fakultet, položio pravosudni ispit i odradio sudsku praksu, ali život ga je odveo do televizije: Ovaj urednik je uručio priznanje i trećeplasiranom Borislavu Jociću iz Turije

Direktor programa RTV-a Slobodan Arežina izjavio je da je reč o projektu koji ima misiju kroz koju se pokazuje da ruralno i urbano mogu biti na različitim adresama, kao i da nije sve u gradu urbano, niti je sve na selu ruralno, i u pozitivnom i u negativnom smislu.

– Od sagovornika emisije čuli smo da se sreća u životu može naći na različitim mestima. Oni se nisu vratili na selo prinudno, već su svesno doneli odluku da prodaju svoj stan i odu da žive na selo. RTV nastoji da ovom emisijom i druge ljude ohrabri da lakše donesu tu željenu odluku – izjavio je Arežina.

Na ovom linku pogledajte emisije koje ste propustili.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta sa istim naslovom dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

komentariNapišite komentar

  • Sjajne price! Gledamo bas u Kanadi! Mogu vam preporuciti moju prijateljicu koja se pre deset godina is Beograda preselila u Temerin, I sada ima troje dece. Ona je inzenjer pejzazne arhitekture a muz je ziveo vec u Temerinu. Ukoliko vam je zaninljiva porodica kontakturajte me za dodatne info. Pozdrav is Vankuvera!

Da li vam se dopao ovaj tekst?

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.