Stota priča o povratku na selo: Kad emisiju uređuju otac i sin

Tražeći dobre priče širom Vojvodine o povratku na selu za istoimeni serijal Radio – televizije Vojvodine, urednici Dušan Radulov (62) i njegov sin Dražen Radulov (34) shvatili su da sagovornici koji su se iz grada preselili na imanje daleko od vreve i gužve, iako svesni da nam se sela prazne, ne kukaju i retko se žale na tamošnji život. Zato su i priče koje od 2012. godine u produkciji Dokumentarno – obrazovnog programa gledamo subotom na RTV, optimistične i vedre, mada mnogim akterima nije bilo lako da donesu tu odluku.

Imao sam čast da prisustvujem obeležavanju stotog izdanja u restoranu Alaska barka u Novom Sadu, kada sam se uz tamburaše i domaću hranu ispričao sa sadašnjim urednicima, ocem i sinom.

– Ove godine obeležavam 20 godina rada u RTV, a do sada sam sa saradnicima uradio oko 60 emisija Povratak na selo. Kolega Radomir Raša Grujić započeo je serijal, a kada je zaškripalo u najtežem delu – pronalaženja sagovornika, ja sam se priključio. Dobio sam zadatak u maju, da u junu snimim četiri emisije. Prva emisija koju smo reditelj Obrenov i ja napravili podigla je gledanost sa 20.000 na 60.000 i drago mi je što držimo taj nivo – seća se Dušan.

– U maju 2015. godine ušao sam u tim jer je postojala potreba za još jednim urednikom, a pošto sam odrastao na selu i danas imam imanje kod bake, koje obrađujem sa ujakom, tadašnji glavni i odgovorni urednik Jovan Gagrica, ponudio mi je da se priključim timu. U Boki kod Sečnja obrađujemo 15 jutara zemlje, a posebno kupus. Nije moj deda bez razloga govorio: „Sve što sam stekao, stekao sam od kupusa, a ne od žita i kukuruza“. Vikendom sam tamo i potpuno razumem ljude koji uživaju u tom poslu – dodaje Dražen.

Povratak na selo 004_1024x768
Priča ove porodice bila je najpopularnija među gledaocima – Branislav i Jelena Bakurski sa Aranđelom i Olgicom

Kao urednici i scenaristi uvek idu na teren sa kolegama, prethodno šalju pitanja sagovornicima i trude se da ih što više opuste, kako bi slobodno ispričali svoju životnu priču pred kamerom. Povratnike na selo nije lako pronaći, jer, kako Dušan kaže, mnogi od njih su u vreme ekonomske krize devedesetih godina prošlog veka, napustili grad, stopili se sa ljudima sa sela, pa su mnogi i zaboravili da su im komšije nekada živele na vrelom asfaltu.

Povratak na selo 005_576x768
Dražen uručuje nagradu Milošu Jakšiću iz Sonte, čiji otac je osvojio drugo mesto. Oni imaju salaš Jakšić u tom selu, blizu granice sa Hrvatskom

Na svečanoj večeri dodeljenje su i nagrade učesnicima priča koje su gledaoci izabrali kao najbolje. Prvo mesto i LCD televizor dobio je Branislav Bakurski iz sela Dobrica, koji se posle završenog fakulteta, iz Beograda preselio u ovo mesto kraj Alibunara.

– Po profesiji sam elektroinženjer i devedesetih godina vratio sam se na dedovinu. Tamo sam se oženio suprugom Jelenom i imamo sina Aranđela i ćerku Olgicu. Nikad se ne bih vratio u grad, na selu se bavim poljoprivredom, a glavna grana nam je pčelarstvo – rekao mi je Branislav, koji je na dodelu nagrade došao sa porodicom. Drugo mesto pripalo je Emilu Jakšiću iz Sonte, a treće Borislavu Jociću iz Turije.

Povratak na selo 006_1024x768
Dražen je otac dva sina, završio je Pravni fakultet, položio pravosudni ispit i odradio sudsku praksu, ali život ga je odveo do televizije: Ovaj urednik je uručio priznanje i trećeplasiranom Borislavu Jociću iz Turije

Direktor programa RTV-a Slobodan Arežina izjavio je da je reč o projektu koji ima misiju kroz koju se pokazuje da ruralno i urbano mogu biti na različitim adresama, kao i da nije sve u gradu urbano, niti je sve na selu ruralno, i u pozitivnom i u negativnom smislu.

– Od sagovornika emisije čuli smo da se sreća u životu može naći na različitim mestima. Oni se nisu vratili na selo prinudno, već su svesno doneli odluku da prodaju svoj stan i odu da žive na selo. RTV nastoji da ovom emisijom i druge ljude ohrabri da lakše donesu tu željenu odluku – izjavio je Arežina.

Tekst i fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta sa istim naslovom dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka www.pricesadusom.com)

1 komentar

Sjajne price! Gledamo bas u Kanadi! Mogu vam preporuciti moju prijateljicu koja se pre deset godina is Beograda preselila u Temerin, I sada ima troje dece. Ona je inzenjer pejzazne arhitekture a muz je ziveo vec u Temerinu. Ukoliko vam je zaninljiva porodica kontakturajte me za dodatne info. Pozdrav is Vankuvera!

Ostavite odgovor