U ovom gradu se uvek obeleži 29. novembar, a dolazi se i zbog jednog od 12 NAJLEPŠIH VODOPADA na svetu

U autobusu od Beograda do Banjaluke, bukvalno pred ulazak u grad, od fudbalera koji je sedeo na zadnjem sedištu dobio sam predlog da odem u Jajce. Pričali smo o tome šta ima zanimljivo u Banjaluci i okolini, a sama pomisao na grad o kojem sam učio u školi bila je dovoljna da tamo i odem.

Putovanje automobilom od Banjaluke traje oko sat vremena, a usput ćete videti prelepe predele kanjona reke Vrbas, a možete i stati da se fotografišete. Ako dolazite sa druge strane, Jajce je na tri sata vožnje od Sarajeva i isto toliko od Mostara.

Kada smo stigli u ovaj čuveni gradić u centralnoj Bosni, parkirali se i krenuli ka vodopadu reke Plive, omamio me je miris kuvanog kukuruza koji sam odmah kupio.

Jajce je znatno manji grad od Banjaluke, ali je jeftiniji i više turistički. Godišnje ga poseti oko 100.000 turista iz celog sveta, što je tri puta više od broja njegovih stanovnika.

Kafa košta jednu marku, a ćevapi u kafani 2,5 marke i to 5 komada!

Doduše, kukuruz je bio 2 marke, ali za to zadovoljstvo ne pitam za cenu. Na meniju u restoranu su i suđukice, teleća peka, teleća jetrica. Eto kako u Bosni sve slatko nazovu, pa nije ni čudo što i ćevapima tepaju „ćevapčići”.

Magneti za frižider su zanimljivi i neobični, kao i šolje sa likom druga Tita. Tu je i komplet šoljica za kafu sa džezvom, jastučići sa natpisom „Najboljem Babi“, ali i zastave.

Ulaz do vodopada košta dve marke, a zatim vas čeka izuzetno prijatno osveženje. Energija vode je neverovatna. U vrelim danima turistima dođe da se ne pomeraju sa platoa, jer kapljice prelaze preko tela kao kakav tuš, a niste skroz mokri. Predivan osećaj!

Postoji i mogućnost da fotografišete vodopad sa gornje strane i da ne platite ulaz, ali to nije to, a i cena od jednog evra je više nego pristupačna.

Prema podacima koje sam pronašao, ovaj plivski vodopad nastao je prirodnim putem pre 50.000 godina, visok je 22 metra, ali kažu da se nakon zemljotresa i rata u Bosni i Hercegovini smanjio za dva metra.

To je jedini vodopad u svetu koji se nalazi u centru grada i spada u 12 najlepših na planeti.

Ispod njega reka Pliva uliva se u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju ka reci Savi. Vodopad je praktično završnica, odnosno poslednji posle brojnih manjih vodopada i kaskada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 362,5 metra.

Jajce ima turističku atrakciju „Skokovi s vodopada“. Takmičenje se održava u avgustu, a učesnici su sportisti iz bivših republika nekadašnje Jugoslavije.

Neke od propozicija su da se skokovi izvode isključivo na glavu, da svi moraju da prođu alko i doping test i da svako potpisuje Izjavu za skakanje s vodopada na sopstvenu odgovornost. Tri najbolje ocenjena skoka dobijaju nagrade.

Osim istorijskog i kulturnog aspekta, verujem da će vam se svima dopasti, pogotovo nama koji smo u romingu, korišćenje besplatnog wi-fi interneta. Centar grada između Travničke i Banjalučke kapije pokriven je otvorenom mrežom Free WI-FI Opštine Jajce, ali i drugom mrežom u gradskom parku i oko Info centra. Stoga, pravac na vodopad u Jajce, pa direktno na fejsbuk i instagram. 

Ovaj bosanski gradić je u 15. veku bio sedište kraljeva, bio je i pod Turcima i  pod Austrougarima, u vreme Kraljevine Jugoslavije tu se nalazilo središte sreza, a u Drugom svetskom ratu, 1943. godine, ovde je stvorena Titova Jugoslavija. O tome svedoči Muzej drugog zasedanja AVNOJ-a (Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije).

Nalazi se u centru, a odmah pored je parking. Otvoren je svakog dana, karta košta dve marke, a za studente i srednjoškolce jednu marku. Od 1. marta do 30. novembra muzej radi od 9 do 18 sati, a zimi znatno kraće, od 10 do 13 časova. Sajt muzeja je OVDE.

Mislim da su poslednje generacije đaka koje su u školama detaljno učile o ovom događaju rođene 1982. i 1983. godine, pa ako ste došli na svet kasnije možete upravo ovde saznati početke nekadašnje velike države.

Jer, Nova Jugoslavija stvorena je u Jajcu, a kako piše na jednom od panoa, rođenje Jugoslavije istovremeno je i rođenje projekta izgradnje država naslednica.

Osim što je jedna od glavnih odluka zasedanja te daleke 1943. godine bilo osnivanje federacije, podrazumevalo se i utvrđivanje granica među republikama, koje je od 1991. godine prepoznala Arbitražna komisija Mirovne konferencije o Jugoslaviji.

Drugom zasedanju 29. novembra 1943. koje je počelo u 19 časova, prisustvovalo je 142 delegata. Vrata su bila otvorena za građane, s tim što su svi osim delegata na ulazu temeljno pretresani zbog mogućnosti postavljanja diverzije. Prozori su bili prekriveni roletnama, a u unutrašnjosti je plamtelo blago svetlo.

Rad je započet himnom „Hej Sloveni“, u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja, a završio se u 5 ujutru kozaračkim kolom.

Predsednik AVNOJ-a izabran na zasedanju u Bihaću 1942. dr Ivan Ribar otvorio je zasedanje svojim uvodnim referatom „O radu AVNOJ-a između dva zasedanja“, a nakon pauze, oko 21 čas za govornicom se pojavio Josip Broz Tito. U muzeju se nalazi i fotelja u kojoj je Tito sedeo.

Izglasano je da organi narodne vlasti treba da budu priznati i poštovani u inostranstvu, da se jugoslovenskoj vladi u inostranstvu oduzme pravo da predstavlja jugoslovenske narode, a prema kralju i monarhiji da se preduzmu mere koje odgovaraju njihovom odnosu prema narodnooslobodilačkoj borbi. Izražena su topla osećanja prema SSSR, Velikoj Britaniji i SAD, kao i osećanja divljenja prema Crvenoj armiji i savezničkim snagama u borbi protiv fašista.

Odlučeno je da se Jugoslavija izgradi na federativnom principu, da se monarhija ne ukida, već pravno suspenduje, a osnovani su vrhovni državni organi nove Jugoslavije i izabrano je predsedništvo AVNOJ-a.

U periodu od 1960. do 1991. muzej se dodatno razvija, međutim zgrada je delimično zapaljena u ratu od 1992. do 1995. godine, postavka je uništena i razneta, a bogati fundus muzeja pokraden.

Odnete su bogata numizmatička kolekcija, kao i zbirka trofejnog oružja. Dokumenti, fotografije i snimci bačeni su na otpad. Sačuvani su portreti Tita, Staljina, Ruzvelta, Čerčila i Marksa – dela Đorđa Andrejevića Kuna. U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske sačuvana su 293 crteža Božidara Jakca, koja su vraćena muzeju 2012. godine.

Od 2002. po odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika muzej je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Krajem 2007. godine Opštinsko veće Jajca osnovalo je Javnu ustanovu Muzej drugog zasjedanja AVNOJ-a, kada se u sklopu projekta obnavlja zgrada i izgled sale rekonstruiše na osnovu fotografija iz 1943. godine. Muzej je svečano otvoren 29. novembra 2008, na 65. godišnjicu zasedanja.

U muzej godišnje dođe od 20.000 do 30.000 turista, a najviše ih ima 29. novembra kada u toku manifestacije Dani AVNOJ-a nekoliko hiljada posetilaca obučenih u pionirske marame ili uniforme JNA obeležavaju praznik države koja odavno ne postoji, a koji smo nekada zajedno slavili od Vardara do Triglava.

Posle priče o Titu, posetite tvrđavu u Jajcu iz 13.veka, koja se nalazi na stotinak metara višoj nadmorskoj visini od vodopada, sa koje se pruža predivan pogled na grad. Naziv Jajce najverovatnije potiče od jajolike stene na kojoj je sagrađena tvrđava.

U ovom gradu naći ćete 29 nacionalnih spomenika, a između ostalog, i portal sa kraljevskim grbom porodice Kotromanića iz 15. veka, kao i katakombe unutar gradskih zidina.

Tekst i foto: Nenad Blagojević

Ostavite odgovor